2020. augusztus 14., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Először kerültek a nyilvánosság elé a Ligetben található régi stadion felújítási látványtervei. A terv vázlatait a polgármester tanácsadója, Claudiu Maior osztotta meg a nyilvánossággal az internetes közösségi oldalán. Ezekhez néhány fotót is mellékelt, amelyeknek tanúsága szerint a munkatelepen már dolgoznak, a régi lelátók tartóoszlopait megerősítik, illetve előkészítik a terepet a tribünök alatti helyiségek kialakítására, illetve a terveken látható, fő lelátók melletti irodaépületek alapozására.

A stadion azok közé az egyre ritkább létesítmények közé tartozik majd az országban, amelyek a labdarúgópálya körül atlétikapályával is rendelkeznek majd.

A látványterv tanúsága szerint a lelátókat körben befedik, a főtribün alatt pedig öltözők és edzőtermek kapnak helyet. A jelenlegi ócskapiac területén alakítják ki a stadion parkolóját.

A stadion beltéri látványterve 


A stadion kapcsán azonban több kérdés is felmerül. A felújításnak az utóbbi évtizedben, miután a Ligetet és a hozzá tartozó létesítményeket a sportminisztérium a város kezelésébe adta (ez eredményezte többek között a jégpálya építkezésének a többéves szünetelését, mert az épület birtokosa, a Mureșul sportklub arra ébredt, hogy a terület, amelyen a jégpálya található, nem az övé, és jogilag nem folytathatja a munkálatokat), többször nekivágtak, hogy aztán ugyanannyiszor leálljanak. A melléklelátót lebetonozták, felszereltek néhány széket. Az atlétikapálya salakborítását leaszfaltozták, amikor azonban a sportágban tevékenykedőknek már azt mondták, hogy hamarosan korszerű műanyag borítású pályát használhatnak, a munkálatok hirtelen abbamaradtak. Ennek pedig már jó néhány éve. Közben a stadion mögötti teret tömegrendezvények lebonyolítására tették alkalmassá, a lelátóra a feljutást pedig elkerítették, nehogy avatatlan szemek láthassák, hogy éppen miként néz ki a létesítmény. Később az egykori C tribünt szétbontották, ám ismét megálltak, mielőtt folytatták volna. Érdekes módon a füves játékteret szépen karbantartották, azonban egyetlen csapat sem használhatta.

A bejegyzés tartalma szerint a kivitelezési határidő 48 hónap, azaz a stadion négy év alatt jutna oda, hogy úgy nézzen ki, mint a tervek mutatják. Egy ekkora munkálathoz ez rendkívül hosszú idő. Kolozsváron a nulláról három év alatt építették fel a Kolozsvár Arénát, Bukarestben az Eb-re felújított stadionok, még a késlekedéssel együtt is, két év alatt készülnek el. Mivel a Ligetben a lelátók vázát már nem kell megépíteni, ez a határidő több mint hosszú.

Magyarázatot adhat azonban erre, hogy – szintén a bejegyzés tanúsága szerint – a munkálatok árát a városi költségvetésből fedezik. Nos, ezzel alighanem egyedül áll Marosvásárhely az országban, hiszen a hasonló létesítményeket szinte mindenhol európai pályázatokból, illetve az Országos Befeketetési Társaság révén valósítják meg. Nincs szó a beruházás költségvetéséről, de mindenképpen több millió lejes összegről van szó, amelyet a városi költségvetésből kell kitermelni, miközben a városi sportklub az utóbbi évben gyakorlatilag csak vegetál, a versenysport vetülete megszűnt. 

Arról pedig még nem is szóltunk, hogy jelenleg Marosvásárhelynek egyetlen felnőtt labdarúgócsapata van, a 4. ligában szereplő Atletic magánklub. Ami végül logikussá teszi, hogy négy év a kivitelezési határidő, hiszen a legoptimistább esetben sem lehet ennél hamarabb csapata a városnak az első két liga valamelyikében. 

Az átalakított főtribünök terve, középen az újjáépített öltözőépülettel