2020. július 12., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Harci helikoptereket indítottak útnak Líbia felé egy francia hadihajón.

Harci helikoptereket indítottak útnak Líbia felé egy francia hadihajón, hogy adott esetben bevessék őket a katonai patthelyzet megoldására – jelentette hétfőn a Le Figaro című párizsi újság.

A 12 harci helikoptert a francia haditengerészet egyik legmodernebb egysége, a Tonnerre nevű helikopterhordozó és partra szállító hajó vette a fedélzetére, és május 17-én este Líbia felé indult velük. „Ez NATO-szintű akció... a szövetségesek egyeztetett akciója” – mondta el a lapnak egy diplomáciai forrás. A hírt az észak-atlanti szövetségnél nem kommentálták. Londonban pedig egy katonai szóvivő azt közölte, hogy ők nem tervezik támadó helikopterek bevetését Líbiában.

A harci helikopterek esetleges bevetése növelheti a légicsapások hatékonyságát, de a kockázatokat is, mert könnyebben lelőhetők, mint a magasan szálló repülőgépek, és ha lezuhannának, fegyveres mentőakcióra lehet szükség a szárazföldön. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a szárazföldi hadműveleteket kifejezetten megtiltotta. A lap által megszólaltatott katonai szakértők viszont úgy vélik, hogy támadó helikopterek használata közelebb visz a földi hadműveletekhez. Különleges francia alakulatok már most is működnek a helyszínen: a célok felkutatása és a repülőgépek rávezetése a feladatuk. Ezt kiterjeszthetik a harci helikopterekre is. Alain Juppé francia külügyminiszter az uniós kollégáival Brüsszelben találkozva újságíróknak megerősítette a gépek líbiai bevetését, és azt mondta, hogy ez a fejlemény „pontosan megfelel” az ENSZ BT 1973-as határozatának, amely feljogosít erő használatára a lakosság védelmében.