2022. augusztus 11., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Minél kevesebbet tartózkodjunk a tűző napon!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga jelzésű hőségriadót rendelt el június 29-re, 30-ra és július 1-re. Maros megye nagy részére is érvényes a narancssárga jelzés, a napokban tikkasztó hőségre kell számítani – figyelmeztet közleményében a Maros Megyei Prefektúra.


   Fotók: Karácsonyi ZsigmondA helyi katasztrófavédelmi bizottságok további vízkészleteket biztosítanak azon helyzetekben, amikor a szárazság gondokat okozhat, és felkészítik az önkéntes tűzoltó-alakulatokat az azonnali beavatkozásra. Ugyanakkor a helyi bizottságok intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy a zsúfolt helyszíneken ivóvizet és árnyékos felületeket biztosítsanak a lakosság számára. A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a minap tette közzé, hogy sátrakat állítottak fel a város forgalmas pontjain, a Színház téren, a Rózsák terén, a Győzelem téren, a várban, a Somostetőn, néhány játszótéren, valamint az összes élelmiszerpiacon.

A prefektúra, valamint a katasztrófavédelmi felügyelőség arra kéri a lakosságot, hogy kövesse a szakemberek által javasolt intézkedéseket, amelyek megtalálhatók a fiipregatit.ro platformon is.

Minél kevesebbet tartózkodjunk a napon, különösen 11–18 óra között. A szabadban lehetőleg árnyékos helyeken járjunk, és gyakrabban tartsunk pihenőt. A szellőztetést a kora reggeli, valamint a késő esti órákban oldjuk meg, napközben hűtsük az otthonainkat légkondicionáló berendezéssel vagy ventilátorral.

Igyunk sok folyadékot, legalább 2 litert naponta. Az epilepsziában, szív-, vese- vagy májbetegségben szenvedők, mivel számukra a folyadékfogyasztás korlátozott, vagy akik folyadék-visszatartási problémákkal küzdenek, mindenképp kérjék orvosuk tanácsát, mielőtt nagyobb mennyiségű vizet fogyasztanának.

Ebben az időszakban ajánlott könnyebb ételeket fogyasztani, elsősorban zöldségeket és gyümölcsöket, és ajánlott kerülni a túlzott mennyiségű sót, cukrot és zsiradékot. Ugyanakkor tanácsos korlátozni az alkohol- és a kávé/koffeinfogyasztást, ugyanis ezek gyors kiszáradáshoz vezetnek. Lehetőleg viseljünk lenge, világos színű ruhákat, amelyek a lehető legnagyob bőrfelületet takarják.

A nagy hőségben ajánlott kerülni a megerőltető fizikai munkát és a testmozgást a nap legforróbb időszakában (11-18 óra között), vagy ha ez nem megoldható, mindenképp gyakrabban kell szüneteket tartani.

Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy semmiképp ne hagyjunk zárt járművekben gyerekeket, időseket vagy állatokat egyedül, ugyanis ez életveszélyes lehet. Amikor a gyermek testhőmérséklete eléri a 40 fokot, a belső szervek elkezdenek leállni, és 41,6 fokos hőmérsékleten bekövetkezhet a halál – figyelmeztetnek a hatóságok.

Mindemellett a balesetveszély elkerülése érdekében ne hagyjunk az autóban olyan tárgyakat, mint például öngyújtók, dezodorok, vagy antibakteriális gél, amelyek a hőségben felrobbanhatnak.

A szervezetet is megviseli a hőség

A hatóságok arra is felhívják a figyelmet, hogy a hőség a szervezetet igencsak megviseli, többek között izomgörcsök jelentkezhetnek fokozott izzadással, fáradtságérzéssel és szomjúsággal társulva.

A hőguta és a hősokk jellemzői a 40 fok feletti testhőmérséklet, az izzadás hiánya, vörös  (forró, száraz) bőr, zavartság, izgatottság, beszédzavar, görcsök, hányinger és hányás, fejfájás, gyors és erős pulzus, gyors és felületes légzés.

Amennyiben valaki a fenti tüneteket észleli magán, azonnal menjen hűvös helyre, zuhanyozzon le, igyon vizet, és mérje meg a testhőmérsékletét. Ha a tünetek súlyosbodnak vagy tartósan fennállnak, forduljon orvoshoz. Ha a testhőmérséklet rendellenes emelkedését tapasztaljuk, illetve ha görcsök vagy eszméletvesztés jelentkezik, azonnal kell tárcsázni a 112-es segélyhívó számot. Ha a környezetünkben valaki rosszul lesz, azonnal vigyük hűvös helyre, és fektessük le, kissé emeljük meg a lábát. Távolítsuk el a ruházatát, és helyezzünk enyhén hideg borogatást a homlokra, a hónaljra, a nyakra, a kezekre és a lábakra, és óvatosan spricceljük meg a bőrt szobahőmérsékletű vízzel. Az eszméletét vesztett személyt mindig az oldalára fektessük, és semmiféle gyógyszert ne adjunk neki.