2022. október 5., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A demokraták háza táján járatos elemzők szerint komoly feszültségek halmozódtak fel a pártban.

A hét végén újabb nagy, talán az év legfontosabb csatája zajlik majd a politikai porondon: a demokraták pártelnököt és vezetőséget választanak.

A demokraták háza táján járatos elemzők szerint komoly feszültségek halmozódtak fel a pártban. Amin nem is lehet csodálkozni, hiszen 2012-ben parlamenti választások esedékesek, és ilyen kormányzati teljesítménnyel, amit a narancsmezesek eddig mutattak fel, nem sok reményük lehet újabb sikerre, hacsak el nem kezdenek már most készülni a megmérettetésre. Ami erős vezetőt, egy irányba húzó csapatot és kemény munkát követel. Ám minden jel szerint két erős ember is jutna a pártelnöki székre, az egyik az alakulatot atyai szeretettel istápoló elnök kedvenc kormányfője, ellenlábasa a volt belügyminiszter, aki a párt belső dolgaival, vagy a kormányzati munkával különféle okok miatt elégedetlenek táborát tömöríti.

Amennyiben a belső csatában valamelyik fél olyan győzelmet arat, hogy az ellenoldalt vagy felszámolja, vagy a maga oldalára állítja, akkor a külvilág nem sokat fog észlelni az egészből. Legfeljebb annyit, hogy a belső számlák rendezése folytán egyes miniszteri székek és intézmények igazgatói foteljei fognak gyors iramban gazdát cserélni, ez esetben legalább hetekbe telik majd, ameddig az érintett kormányzati hivatalokban a középvezetők szintjétől felfele mindenkinek fontosabb lesz a helyezkedés az adófizető ez illetékesekre háruló bajainak intézésénél.

De lehet egy ilyen belharc a párt szétesésének első mozzanata is. E változat esetén igencsak forró nyár elé nézhetünk, mert a nagyobbik kormánypárt széthullása az ellenzék futószalagon gyártott bizalmatlansági indítványaitól eltérően azonnal kiránthatja a szőnyeget a kormány alól is. Abból lehet egy, a 2009-es év végihez hasonló kormányválság, vagy akár előrehozott választások is, alapos hatalmi átrendeződéssel. De a politikum kínálatát elnézve sok jóval nem kecsegtet a választó számára, mert a narancsmezes tábor széthullása esetére az ellenzéknek sincs olyan látható politikai programja, amitől egyhamarjában a sorsunk jobbra fordulását remélhetnénk. Csak a jövőre esedékes politikai kabarét hoznák egy évvel előbbre a naptárban.