2019. április 21., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A múlt hét végén Nagyváradon szálltak le

az aranytollas mesemadarak, hogy elcsicseregjék legszebb meséiket. A megyénket képviselőknek sem kellett a más tollával ékeskedniük.

Idén is Nagyvárad adott otthont az Aranytoll meseíró verseny országos szakaszának, ahol tizennégy romániai megye és az anyaországi Pest megye legjobb negyedik osztályosai találkoztak. A 33 tanulót közel négyszáz, a megyei szakaszokon versenyző diák közül választották ki a döntőre – tudtuk meg a nyárádszeredai Marton Irén tanítónőtől, megyei szervezőtől. Maros megyét három diák képviselte: a nyárádszeredai Deák Farkas Általános Iskolából Szász Noémi Zsuzsanna (felkészítő tanítónő Marton Irén) és Tőkés-Baranyi Eszter (tanítónő Covaci Ilona), valamint a marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceumból Mihálydeák Tünde Sarolta (tanítónő Póra Annamária).

A versenyzők pénteken érkeztek Nagyváradra, ahol a velencei művelődési házban be kellett mutatkozniuk: minden gyereknek a megyei versenyen írt meséje egyik szereplőjévé kellett válnia, és jelmezbe öltözve elő kellett adnia a mese lényegét prózában, versben vagy énekben. A diákokat családoknál szállásolták el, a pedagógusoknak szakmai beszélgetést szerveztek.

Szombaton került sor a meseíró versenyre, a már ismert szempontok szerint tíz megadott szó alapján kellett a gyerekeknek mesét alkotniuk. Levezető „gyakorlatként” kézműveskedhettek, majd jó hangulatú táncházban pöröghettek. Rövid délutáni pihenő után került sor a díjkiosztásra, ahol a három megyénkbeli diákból kettő, Szász Noémi Zsuzsanna és Mihálydeák Tünde Sarolta a Napsugár gyermeklap különdíját és dicsérő oklevelet vehetett át. A nagyváradi és a versenyző diákok között barátságok szövődtek, amit remélhetőleg ápolni fognak. Élményekben gazdag hétvége volt, amiért külön köszönet jár Tunyogi Katalin tanítónőnek, a verseny főszervezőjének, valamint a lelkes szülőknek, akik támogatták gyerekeiket, és elkísérték őket a tizenötödik Aranytoll – F. Diósszilágyi Ibolya meseíró emlékverseny döntőjére is – számolt be Marton Irén.

 Megyénk képviselői sem vallottak szégyent a döntőben