2020. február 20., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagyszabású kiállítás nyílik Marosvásárhelyen

Új, igen jelentős tárlat nyílik október 25-én, jövő hét péntekén a Kultúrpalotában. A Maros Megyei Múzeum szépművészeti részlege által szervezett nagyszabású kiállítás az Erdély festészete a két világháború között címet viseli, a tárlat tartalma, tematikája egyértelmű.

A közelgő eseménnyel kapcsolatosan csütörtök délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a múzeum munkatársai a Kultúrpalota kistermében. A felszólalók közül Soós Zoltán múzeumigazgató ismertette részletesen a berendezendő tárlatot. 

– Az idei évben két, igen jelentős képzőművészeti kiállítást szervezett a Maros Megyei Múzeum a Kultúrpalotában. A Tonitza – a gyerekkor képei című tárlatot követően a két világháború közötti Erdély festészeti alkotásait mutatja be a szóban forgó tárlat, amelynek koncepciója különleges megközelítéssel rendelkezik: a nagybányai festőiskola esetében általában a jól ismert fénykorról, az első világháború előtti időszakról szoktak beszélni, mi más szemszögből közelítjük meg ezt. A tárlat azt mutatja be, hogy hova fejlődött tovább, milyen utakat járt be az első világháborút követően a nagybányai művésztelep és az egész erdélyi képzőművészet. Köszönöm a kollégáknak a munkát és a fáradtságot nem ismerő energiabefektetést. A kiállítás kurátorai Oniga Erika, Boros Judit, Ioan Şulea, Tiberiu Alexa és jómagam. Nagyon színvonalas tárlat lesz, reméljük, legalább annyira sikeres, mint az országos elismerést kiváltó Tonitza-kiállítás. A tárlat alapját a Szatmárnémetiből elszármazott ötletgazda gyűjtő, Böhm József magángyűjteménye adja, ezt egészítik ki a Nagybányai Művészeti Múzeumtól, a Kolozsvári Művészeti Múzeumtól és a Brassói Művészeti Múzeumtól kapott alkotások, illetve a Maros Megyei Múzeum tulajdonában lévő festmények. Összesen körülbelül százötven munkát tartalmaz a kiállítás, amely nagyon széles spektrumban mutatja be, hogy mit jelent, milyen volt a két világháború közötti Erdély művészete. Az alkotók és munkáik, ahogyan a nagybányai művésztelep is, kapcsolódnak ugyan az első világháború előtti iskolához, de az erdélyi festőművészet ezekben az években számos új névvel bővült, olyan magyar, román és szász alkotókkal, akik az európai irányzatok élvonalához tartoztak, a párizsi, római, berlini akadémiákon tanultak. Alkotásaikat nem etnikai szempontok szerint mutatjuk be, ezek a művészek együtt éltek, alkottak. Számunkra Nagybánya utóélete a fontos: a fénykort követő években kialakuló erdélyi művészeti szempontok jelennek meg a kiállítás keretében – mondta az igazgató.

Az október 25-én nyíló kiállítás 2020. április 19-ig lesz látogatható.