2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A nyári mezőgazdasági kampány kezdetén Timar Liviu mérnököt, a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság ügyvezető igazgatóját kérdeztük a gabonák és más kultúrnövények állapotáról.

A nyári mezőgazdasági kampány kezdetén Timar Liviu mérnököt, a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság ügyvezető igazgatóját kérdeztük a gabonák és más kultúrnövények állapotáról, a becsült hozamokról és arról, hogy az elmúlt napok szélsőséges időjárása okozott-e kárt a termőparcellákon?

Idén meglehetősen nagy területekről kell betakarítani a gabonát és más haszonnövényeket: búzát 44.852 hektárról, őszi árpát 1.814 ha-ról, repcét 1.855 ha-ról, zöldborsót 1146, búzát+tritikálét 27,941, tavaszi árpát 5.986, zabot 7.810 hektárról. Június 24-én kezdték az őszi árpa aratását Mezőszengyel, Mező-pagocsa, Kutyfalva határában. Az esős napokon nyilvánvalóan nem dolgozhatnak a kombájnokkal. Egyébként az elmúlt héten esett csapadék jót tett, az utóbbi napokban viszont a szél és a bő csapadék, a helyenkénti jégeső kárt is okozott, mintegy 1.500 hektáron, főleg Bánd, Mezőgerebenes, Mezőtóhát környékén. A károk parcellánként változnak – 30-50-60%-osak hektáronként.

A mezőgazdasági igazgatóság szakembereinek becslése szerint az idei hozam az őszi árpánál 3.350 kg, a búzánál 3.206 kg, a tavaszi árpánál 1806 kg, a repcénél 180 kg hektáronként. Ezek a becsült hozamok valamivel magasabbak a tavalyiaknál.

Timar Liviu ügyvezető igazgató reméli, hogy az időjárás jóra fordul, több eső nem esik, most már a talajban is elegendő a vízmennyiség. Amennnyiben napsütéses napok következnek, folytatható az árpa aratása, aztán következhet a repce, majd a zöldborsó begyűjtése, és ha az időjárás kedvez, az elvetett fajtáktól függően két hét múlva elkezdődhet a búza aratása is.