2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múlt pénteken volt a szovátai ifjak nagykorúsítása és a szalagavató ünnepély. Az eseményre hagyományosan a fürdőtelepi Fenyő szálló Margaréta termében került sor, ahol három osztály több mint kilencven diákja vonult be, szüleik örömére. A diákok számára fontos pillanat azt jelzi, hogy a maturandusok átlépték a felnőttkor küszöbét. A fiatalokat köszöntötte a Domokos Kázmér szakközépiskola igazgatója, Vass Ferenc, aki szerint az elmúlt években a diákokat egy olyan útra próbálták terelni, amelyen járva olyan társadalmat teremthetnek, amelyben ők is és a körülöttük élők is jól érzik magukat. Fülöp László Zsolt polgármester úgy véli, az évek múlása nem az elmúlást jelzi, hanem azt, hogy a gyerekek felnőnek, érett felnőttek, erősek lesznek, és olyan húzóerővé válnak, amelyre szüksége van a településnek. Az elöljáró azt kérte a fiataloktól, higgyenek önmagukban, embertársaikban, városukban, hiszen célja van annak, hogy ők ide születtek. „Kutassátok fel ezt a célt, váljatok társadalmunk, nemzetünk, városunk felelősségteljes és hasznos láncszemévé. Ideiglenesen talán kirepültök az otthon meleg fészkéből, messze repültök, hogy szárnyatok megerősödjön, hogy a világot felülről is meglássátok. De tartsátok észben, hogy a fészek sosem hűl ki, mindig visszavár benneteket! Hódítsátok meg a világot, aztán térjetek vissza a gyökereitekhez!” – intette a városvezető a diákokat, majd a város nevében egy-egy szál rózsát és emléklapot nyújtott át minden leendő végzősnek. 

Az est fénypontja a Dézsi László által betanított és a 11. osztályos diákok által előadott társasági tánc volt, majd a végzős osztályok köszönetet mondtak osztályfőnökeiknek többévi odaadó, áldozatos munkájukért. Az esemény közös koccintással zárult.

Megyénk másik két magyar középiskolájában is lesz szalagavató: a nyárádszeredai Bocskai István elméleti középiskolában február 23-án, a Bocskai Napok keretében, az erdőszentgyörgyi Szent György szakközépiskolában március 6-án ünneplik a nagykorúvá vált diákokat tizenegyedikes társaik, szüleik, tanáraik. 

 A végzős osztályok diákjait az iskola és a város vezetői köszöntötték

(Fotó: Domokos Kázmér szakközépiskola)