2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elmaradnak a színházi előadások

Tekintettel arra, hogy Marosvásárhelyen az ezer főre eső koronavírusos fertőzések száma meghaladta a 3 ezrelékes határt, a hatályba lépő intézkedések betartása érdekében, valamint a színház további aktivitásának biztonságáért a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház meghirdetett előadásai március 28-ától kezdődően a következő rendelkezésekig elmaradnak. Az erre a periódusra lemondott előadások jegyeit írásbeli igénylés és a megvásárolt jegyek felmutatásával március 30-i határidővel lehetett visszaváltani, előzetes helyfoglalással pedig a továbbiakban felhasználhatók az idei évad végéig bármely előadásra. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színészei biztonságos körülmények között, az előírt szabályoknak megfelelően továbbra is folytatják alkotómunkájukat. A színház a közönséget érintő mindennemű változásról online felületein is értesíti nézőit. A színház tevékenységét érintő legfrissebb információk a színház holnapján (www.nemzetiszinhaz.ro), valamint Facebook-oldalán (www.facebook.com/tompamiklos) elérhetők.


A kisfiú meg az oroszlánok – online bemutató

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház társulata a járványhelyzet miatt áprilisban nem játszik közönség előtt. A betervezett mesejátékok élő közvetítésben (live stream), illetve rögzített online előadásként lesznek követhetők. Április 4-én, vasárnap délelőtt 10 órától az 5 éven felüli nézőknek ajánlott A kisfiú meg az oroszlánok című előadás bemutatóját lehet megtekinteni az interneten. A Lázár Ervin azonos című meseregényéből készült nyolcrészes sorozatot Puskás Győző adja elő, rendező: Barabás Olga, zene: Apostolache Kiss Zénó, filmezés: Fehér Csaba, hangtechnika: Koppány István, fénytechnika: Tóth László, ügyelő: Dull János, technikai munkatárs: Csibi Ferenc. Az előadásra online lehet jegyet váltani az alábbi linken: https://bit.ly/A_kisfiú A 15 lejes jegy, illetve a belépési kód mind a nyolc részre érvényes. Az előadás április 4-én 10 órától június 30-án, szerdán 23 óráig bármikor megnézhető.


További mesejátékok a virtuális térben

Április 2-án, pénteken 18 órától a 4 éven felüli nézőknek szóló Lúdas Matyi tekinthető meg a virtuális térben. Az előadás április 3-án, szombaton 23 óráig látható. 9-én, pénteken 18 órától élő közvetítésben a Hoppláda látható. 11-én, vasárnap délelőtt 10 órától a Pinokkió című online rögzített előadás van műsoron, 16-án, pénteken 18 órától élő közvetítésben A varázstükör nézhető meg. 18-án, vasárnap délelőtt 10 órától a János vitéz látható online rögzített előadásként, 23-án, pénteken 18 órától élő közvetítésben a Volt egyszer egy... tekinthető meg. 25-én, vasárnap délelőtt 10 órától a Tűzmadár című online rögzített előadás van műsoron, 30-án, pénteken 18 órától A brémai muzsikusok című mesejáték látható élő közvetítésben.

Hoppláda 


Rendkívüli kamarazeneest

A járványügyi helyzet alakulása és a piros forgatókönyvnek megfelelő hatósági intézkedések miatt egyelőre április 11-éig szünetelnek a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia közönség előtt tartott koncertei. A meghirdetett koncerteket online, a Filharmónia Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján lehet ebben az időszakban követni. Április 6-án, kedden 19 órától rendkívüli kamarazeneest élő közvetítésére kerül sor a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagyterméből. A klasszikus zene kedvelői Valentin Șerban hegedű- és Dragoș Dimitriu zongorajátékát hallgathatják meg. Műsoron: Brahms-, Beethoven-, Wieniawski-művek.


Rendkívüli szimfonikus koncert

Április 8-án, csütörtökön 19 órától rendkívüli szimfonikus hangversenyt közvetítenek a Kultúrpalota nagyterméből. Az Erdély Tv-vel közösen szervezett koncerten a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Radu Postăvaru vezényli, szólista: Filip Papa gordonkaművész. Műsoron: Copland-, Dukas-, Saint-Saens-, Gounod-művek. A hangverseny a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján követhető.


Elekes Gyula tűzzománc-kiállítása

Székelyudvarhelyi művész a Bernády Galéria új vendége. Az Örökség című tűzzománc-kiállítása nemrég nyílt meg a marosvásárhelyi Bernády Házban. A kiállító Marosvásárhelyen a művészeti líceum diákja volt, a tűzzománctechnikával 1980-ban kezdett el foglalkozni, azóta is folyamatosan tovább képezte magát német, spanyol magániskolákban és alkotóműhelyekben, valamint a Kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben. Az utóbbi alkotótelepen díjakkal is elismerték munkásságát. A Magyar Zománcművészek Társaságának tagja. Számos egyéni tárlata volt itthon, Németországban, Spanyolországban, Oroszországban, Magyarországon.


Többsincs fotókiállítás

A Bernády Házban a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének 2020. évi, Többsincs című fotókiállítása is látogatható. A Marx József Fotóklub által szervezett tárlaton Huszár Szilamér, Kátai Edit, Klárik Loránd, Szekeres Attila és Toró Attila fotográfiái tekinthetők meg.


Továbbra is láthatók Zsögödi Nagy Imre festményei

A Kultúrpalotában nyílt időszakos Nagy Imre-kiállítás látogatási idejét április 30-ig meghosszabbították. A kiállítás Zsögödi Nagy Imre 125 munkáját mutatja be, melyek tekintélyes részét (mintegy 100 művet) a festőművész 1959-ben adományozta a múzeumnak. Helyszín: Kultúrpalota, jobb szárny, II. emelet. Belépőjegy a palota jegypénztáránál váltható legkésőbb fél órával zárás előtt. A Kultúrpalotában keddtől péntekig 9–16 óra között, szombaton és vasárnap 9 órától 14.30-ig fogadják az érdeklődőket. A jelenleg látogatható terek az előcsarnok, a lépcsőházak, a Tükörterem, a szecessziós kiállítás, a Bernády-emlékszoba, a Dandea-emlékszoba és a nagy hangversenyterem.