2024. june 30., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Mulatság a Nemzeti Színházban

Sławomir Mrożek Mulatság című tragikomédiáját játssza a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata május 17-én, pénteken és 18-án, szombaton 19 órakor a színház Underground termében Keresztes Attila rendezésében. A Biletmaster szerint mindkét előadásra elfogytak a jegyek.

Az Állami a Stúdió Színházban

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Köteles Sámuel utcai Stúdió Színházában május 17-én, pénteken 19 órakor az Árvácska című Móricz-regény alapján készült Állami című előadást játssza a másodéves magiszteri színészosztály, rendező Forgács Péter. 

A Fedák Sári a Spectrum Színházban

Május 10-én, pénteken 19 órától a marosvásárhelyi Spectrum Színház színpadán Szűcs Nelli, a budapesti Nemzeti Színház kiváló színművésze Fedák Sári című önálló estje látható. Rendező Dávid Zsuzsa és Szűcs Nelli. Helyfoglalás a 0744-301-875-ös telefonszámon. Jegyek elővételben a Spectrum Színházban 9.30–13 óra között kaphatók.

Mesejáték, baba- és felnőttelőadás az Ariel színházban

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház  művészei május 10-én, pénteken délelőtt 9.30-tól és 11 órától az 5 éven felülieknek szóló Gabi és a repülő nagypapa című mesejátékkal lépnek fel a Nyomda utca 4. szám alatti előadótermében. Rendező: Vidovszky György. Május 15-én, szerdán este 7 órától a felnőtteknek, illetve 14 éven felülieknek szóló GGworld című táncszínházi előadás látható Gigi Căciuleanu rendezésében. Ehhez az előadáshoz előzetes helyfoglalás szükséges az arielszinhaz@gmail.com e-mail-címen vagy a 0747-942-181-es telefonszámon. Május 16-án, csütörtökön és 17-én, pénteken délelőtt 9 órakor és 10.30-kor a 4 éven aluli gyermekeknek készült Évszakok című előadást lehet megtekinteni az Ariel Stúdióban. Mivel a helyek száma korlátozott, előzetes helyfoglalás szükséges a 0770-996-416-os telefonszámon (9-13 óra között hívható).

Márványföldből gyöngyvirágok

Négyszer tűzi műsorra májusban a Maros Művészegyüttes Márványföldből gyöngyvirágok című új előadását: a produkció május 10-én, pénteken 19 órától, 13-án, hétfőn 10 és 19 órától, május 14-én, kedden 19 órától látható a művészegyüttes kövesdombi előadótermében. Az előadáson Kalotaszeg néptánc- és népdalörökségét elevenítik fel magyar, román és cigány táncok bemutatásával. Rendező-koreográfus: Sánta Gergő, alkotótárs: Sánta-Bíró Anna. Előzetes helyfoglalás a 0757-059-594-es telefonszámon.





Sóváradon az Erdélyország szép vizei

A Maros Művészegyüttes május 11-én, szombaton 16 órakor a sóváradi művelődési házban mutatja be Erdélyország szép vizei című folklórelőadását Varga János rendezésében. 

Szovátán a Mátyás király álruhái 

Május 16-án, csütörtökön délelőtt 9.30-kor és 11.30-kor a szovátai Domokos Kázmér művelődési házban adja elő a Maros Művészegyüttes Mátyás király álruhái című mesejátékát, rendező Varga János.

Hazától hazáig – Nyárádszeredában

A Háromszék Táncegyüttes Hazától hazáig című előadásával vendégszerepel május 12-én, vasárnap 19 órakor a nyárádszeredai művelődési házban. Az előadás rendező-koreográfusai: Módosné Almási Berta Csilla és Módos Máté; alkotótársak: Kovács-Jelinek Emese, Kovács József, Nemcsényi Alíz, Heverdle Emese. Előzetesen a 0755-289-832-es telefonszámon lehet jegyet foglalni hétköznapokon 9 és 16 óra között. A jegyek a nyárádszeredai városi könyvtárban válthatók ki 8 és 16 óra között. Az előadás megtekinthető a Bocskai István-, Madách Imre- és Ady Endre-felnőttbérlettel.

Stabat Mater – Hangok és szavak

Az Eufónia pedagóguskórus és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Stabat Mater – Hangok és szavak című közös előadását mutatja be május 12-én, vasárnap 19 órakor a Nemzeti Színház Nagytermében, vezényel dr. Strausz Imre-István. A belépés ingyenes. Helyjegyek még kaphatók a Biletmaster oldalon.

Kamarakoncert a Kultúrpalotában

Május 14-én, kedden 19 órakor kamarazeneestre várják a klasszikus zene kedvelőit a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermébe. A nagyérdemű Valerij Szokolov ukrajnai hegedű- és Alekszej Sadrin csellóművész, valamint Maria-Diana Petrache zongoraművész játékát hallgathatja meg. Műsoron: Brahms- és Schubert-művek.

Szimfonikus koncert

Szimfonikus koncertet tartanak május 16-án, csütörtökön 19 órakor a Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állam Filharmónia szimfonikus zenekarát Jascha von der Goltz németországi karmester vezényli, szólót játszik Valerij Szokolov ukrajnai hegedű- és Alekszej Sadrin csellóművész. Műsoron: Brahms- és Sztravinszkij-művek.

Újra Marosvásárhelyen a Sárik Péter Trió

Május 10-én, pénteken 19 órától az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány marosvásárhelyi, Sáros utca 1. szám alatti székhelyén újra fellép a Sárik Péter Trió: Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (bőgő), Gálfi Attila (dob). A trió 2018-ban jelentette meg az első Bartók-feldolgozásokat tartalmazó lemezét, melyet a Zeneakadémia Nagytermében mutattak be. Azóta a világ 15 országában adták elő, óriási sikereket aratva, Finnországtól Kazahsztánon át Kínáig. A CD 2020-ban Fonogram-díjat kapott „Az év jazz albuma”-ként, a 2022-ben megjelent koncertváltozat pedig 2023-ban volt jelölt ugyanerre az elismerésre. Most ennek a sorozatnak a legújabb lemezét mutatják be. A helyek száma korlátozott, helyfoglalás a 0723-219-757-es telefonszámon (Demeter József – Döme).

Marosszentgyörgyi Szent György Napok

Május 10-én, pénteken 10 órától kezdik el a tornaterem korszerűsítési munkálatait a Szent György Általános Iskola udvarán. 10.30-tól a Máriaffi-kastély berendezési munkálatait mutatják be, 12 órától pedig a község történelmének eddigi legnagyobb útkorszerűsítési munkálatait látogathatják meg az érdeklődők. 14 órától a fúvószenekar koncertje következik, 15 órától a felnőttcsapatok szállnak versenybe a Szent György-kupáért, ugyanekkor a Művészeti Népiskola dobosainak utcai előadására is sor kerül a Szent György téren. 15.30-kor kezdődik a Szent György Napok hivatalos megnyitója, 16 órától magyar, 17 órától román népdal- és néptáncfesztivál lesz, 18 órától roma táncokat láthatnak az érdeklődők a szabadtéri színpadon. Ezt a helyi énekesek előadása követi, majd 19 órától a Republic együttes lép színpadra. A koncert után street dance lesz, majd 21.15-től a Compact koncertezik. Az estét utcabállal zárják.

Május 11-én, szombaton 11 órától óriás gólyalábas bemutatóra és lufiosztás várja a legkisebbeket a Szent György téren. 12 órától 15 óráig nyílt nap lesz a kultúrotthonban, 15 órától 20 óráig a Máriaffi-kastélyban. 14.30-tól a marosszentgyörgyi kiváló sportolókat, majd a Szent György általános iskola jeles tanulóit díjazzák a szabadtéri színpadon. 15 órától az iskola diákjainak műsorára várják az érdeklődőket. 17 órától Tamás Gábor koncertezik a szabadtéri színpadon, ezután helyi énekesek előadása következik, majd 19 órától Orbán Barra Gábor többszörös világbajnok triálos-kerékpározó mutatkozik be a közönségnek. 20 órától ADDA, 21 órától az Intim Torna Illegál koncertezik. 22 órakor tűzijáték kezdődik. A szombati napot szintén utcabál zárja. 

A teljes rendezvénysorozat május 7-i, keddi lapszámunkban és Sófalvi Szabolcs polgármester hivatalos Facebook-oldalán is megtekinthető.

Az Égbe nyúló hegyek Szászrégenben

Május 16-án, csütörtök délután 5 órakor kerül bemutatásra a szászrégeni DIO Házban Székely Ferenc újabb beszélgetőkönyve, az Égbe nyúló hegyek. A kötetben megszólalók: dr. Ábrám Zoltán egyetemi tanár, Banner Zoltán művészettörténész, Csősz Irma nemzetes asszony, Ferenczy Ferenc volt polgármester-közíró, Kakas Zoltán néprajzkutató, Koós Éva nótaénekes, László László történész, Nagy Irén költő, Péter Sándor szerkesztő, dr. Szekeres Gerő mérnök-alpinista, Veress László gyógyszerész, Zágoni Olga író. Az eseményen jelen lesz: dr. Ábrám Zoltán, Csősz Irma, dr. Szekeres Gerő, Veress László és a szászrégeni Koós Éva, aki egy csokor nótával is kedveskedik a megjelenteknek. Házigazda Böjte Lídia, a Kemény János Irodalmi Társaság elnöke.

Szatmári képzőművészek kiállítása

Több mint két évtizedes hagyomány szerint minden évben Marosvásárhelyen állítják ki alkotásaikat a Szatmári Képzőművészek Egyesületének tagjai. A két hétig látogatható tárlatuk május 11-én, szombaton délelőtt 11 órakor nyílik a Köztársaság téri Egyesülés (Unirea) galériában. A kiállítást méltatja az egyesület elnöke, Gergely Csaba és alelnöke, Tillinger István, köszöntőt mond a házigazda, Czirjék Lajos. Lanton közreműködik Lőrinczi György.

Neagoi Zsófia egyéni tárlata

Neagoi Zsófia egyéni festészeti kiállítása nyílik meg május 12-én, vasárnap déli 12 órakor a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében. A tárlat május 30-ig lesz látogatható.

Polcz Alaine 100 – Világjáték

A Maros Megyei Múzeum történeti részlegén, a várbeli épületben Polcz Alaine 100 – Világjáték címmel nyílik meg május 17-én, pénteken 17 órakor a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása, amelyet a neves író, pszichológus születésének 100. évfordulójára hoztak létre. A tárlat címe Plocz Alaine egyik legfontosabb szakmai eredményét idézi, azt a játékdiagnosztikai és játékterápia-módszert, amelyet ő honosított meg Magyarországon.

Kiállításmegnyitó a Teleki Tékában

Május 17-én, pénteken 18 órakor A grófnő és könyvtára. Iktári Bethlen Zsuzsanna könyvei és mindennapjai c. időszakos kiállítása megnyitójára várja a közönséget a Teleki–Bolyai Könyvtár. A tárlat az egyszerű, de kemény nagyasszonyt rajzolja elénk, aki férje távollétében igazgatja a birtokot, gondoskodik családjának és tágabb környezetének lelki és szellemi épüléséről, és nem utolsósorban férjének könyvgyűjtési szenvedélyét segíti, miközben ő is olvas, gyűjt és rendszerez. A kiállítás anyagát színesítik gyerekeihez és férjéhez írott levelei, az ékszerek és ruhák leltárjegyzéke,  a kortársak visszaemlékezései, a korabeli hírlapok rá vonatkozó tudósításai, melyek révén a grófnő mindennapjaiba is betekintést nyerünk.

 XXVIII. Ariadne kiállítás

A marosvásárhelyi Art Nouveau Galériában megnyílt a textilművészek Ariadne kiállítása. A Romániai Képzőművészek Szövetsége Marosvásárhelyi Fiókjának hagyományos rendezvénye már 28. alkalommal kerül közönség elé. A kortárs textilművészet mai változatos világáról nyújtanak átfogó képet az ország számos megyéjéből, illetve művészeti központjából – Bukarest, Arad, Bihar, Hargita, Hunyad, Iaşi, Kolozs, Kovászna, Maros, Suceava, Szatmár, Temes – benevezett alkotók munkái. A tárlat május 31-ig tekinthető meg. 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató