2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Reggel hiába várták az autóbuszokat

Csütörtök kora reggel spontán sztrájk volt a Marosvásárhelyi Közszállítási Vállalatnál. Emiatt a buszok nem indultak ki a végállomásról, a munkahelyükre igyekvők hiába vártak a megállókban. Portik Vilmos, Marosvásárhely alpolgármestere ezzel kapcsolatban nyilatkozott a sajtónak. 

– Fél órát tartott a sztrájk, ha nevezhetjük annak. Húsz-huszonöt sofőr, akik egy bizonyos szakszervezethez tartoznak, szolidaritásképpen lezárták a közszállítási vállalat buszállomásának kijáratát. Ezzel megakadályozták mintegy száz munkatársukat abban, hogy buszaikkal elhagyják az állomást. A sztrájk addig tartott, amíg megérkezett a közszállítási vállalat vezetője, majd rövid időn belül feloszlott a tömeg. Megérkeztek a szakszervezet bukaresti képviselői is, akik a vállalat vezetőjével tárgyaltak. Én is a helyszínre siettem, a tárgyalás végére értem oda, konstruktív tárgyalásnak voltam a tanúja. Az illető személlyel, akit a közszállítási vállalat fegyelmi eljárás keretében elbocsátott, a kollégák szolidarizáltak. Viszont ezt törvénytelenül tették, hiszen a jogszabályok értelmében, járványhelyzetben, a jelenlegi rendkívüli állapotban tilos ilyenfajta tüntetést tartani. Nem számíthatnak empátiára sem a marosvásárhelyiek részéről, sem a polgármesteri hivatal részéről, hiszen megakadályoztak egy közszolgáltatást, így sok százan nem juthattak el a munkahelyükre. Minden problémára lehet tárgyalásokkal vagy jogi úton megoldást találni. Eddig is nyitva álltak az ajtók, és ezután is nyitva lesznek, mind a közszállítási vállalat igazgatójánál, mind a polgármesteri hivatalnál – fogalmazott Portik Vilmos alpolgármester.

Az alpolgármester szerint a sztrájk során munkakörülményekkel kapcsolatos panaszok nem merültek fel. Korábban viszont voltak ilyen jellegű panaszok, amelyeket a polgármesteri hivatalba is eljuttattak. A polgármesteri hivatal tárgyalások keretében kérte, hogy tisztességes és átlátható, hatékonyságot növelő intézkedéseket vezessenek be. 

Mezey Sarolta

Fotó: Nagy Tibor


Elbocsátották a munkavállalók képviselőjét

Egyórás spontán munkabeszüntetéssel tiltakoztak csütörtökön a kora reggeli órákban a Marosvásárhelyi Közszállítási Vállalat buszsofőrei. A munkakörülmények javítása és a tavaly megalakult szakszervezet tevékenységének akadályoztatására szerették volna felhívni a figyelmet.

A március 11-i néma tiltakozás egyik oka a sokrétű hiányosság mellett a szakszervezeti vezető munkaszerződésének a felbontása is. Munkatársai ekként fejezték ki szolidaritásukat és tiltakoznak a megfélemlítő akciók ellen.

Kristóf Attilát, a közszállítási vállalat érdekképviseleti szervezetének a vezetőjét az előzményekről és az elbocsátását kiváltó okokról kérdeztük. Megtudtuk, hogy az utóbbi időszakban több ízben beadványokban jelezte a szervezési hiányosságokat, az alkalmazottak által megfogalmazott kéréseket, elégedetlenségeiket. A műszaki személyzet munkaruháitól a járművek működéséhez elengedhetetlen alkatrészeken, takarítóeszközökön át a járműpark Casco-biztosításának hiányáról számtalan jobbító szándékkal megfogalmazott beadványt juttatott el a vállalat vezetőségéhez, ahonnan olyan válaszokat kapott, miszerint minden rendben van. (A gépjárműpark Casco-biztosításának hiányában baleset alkalmával – ha az a buszsofőr figyelmetlenségéből történt – az anyagi kárt a jármű vezetőjének kell megtérítenie.) Az alkalmazottak naponta aggódva indulnak el a tűz- és balesetveszélyes autóbuszokkal, annak tudatában, hogy az utazóközönség testi épségének veszélye mindvégig fennáll, rögtönzött megoldásokkal javított autóbuszok szállítják a tömegeket nap mint nap. Felvetésünkre az érdekképviseleti vezető kifejtette, hogy a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések a városi buszokon többnyire abban merültek ki, amit a járművezetők maguknak kialakítottak. A helyzet már több mint húsz éve változatlan, most azonban abban reménykedtek, hogy elindul valami a változás útján, és kis lépésekkel, de biztonságos és civilizált körülményeket biztosítanak az alkalmazottaknak, illetve az adófizető polgároknak egyaránt. A szakszervezeti tevékenységgel is a munkakörülmények javítását szeretnék elérni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a szakszervezeti tömörülésbe beiratkozott alkalmazottak minden téren hátrányt szenvednek. 


A hírnév csorbítása a vád 

Amint hangsúlyozta, január végén a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal közszállítással megbízott igazgatóságához is benyújtott egy beadványt, amelyben vázolta a hiányosságokat. A beadványt a közszállítási vállalathoz továbbították, ezt követően február 12-én fegyelmi bizottság elé idézték a szakszervezeti vezetőt anélkül, hogy megindokolták volna, mivel vádolják. Akkor azonban a kihallgatást elnapolták, majd március 2-ára újabb időpontot kapott, de akkor sem ült össze a fegyelmi bizottság. Március 8-án pedig kezébe adták a munkaszerződés felbontásáról szóló végzést. Mint hangsúlyozta, érdekképviseleti vezetőként mindvégig feladatának tartotta, hogy a vezetőségnek továbbítsa a kollégái véleményét. A munkaszerződése felbontását többek között azzal indokolták, hogy befeketítette a vállalat imázsát, a beadványokban megfogalmazott hiányosságok nem megalapozottak stb. Ezért is az érdekképviseleti vezető várja, hogy törvényes keretek között a vádakat bebizonyítsák. A szakszervezet jogásza szerint, mivel a tömegközlekedési vállalat a helyi tanács alárendeltségében működik, az visszavonhatná a vállalat vezetőségének a döntését, de ha nem teszi, a döntés a bíróságon megtámadható.

Az előzmények szerint a saját érdekképviselet megalakításának a gondolata a közszállítási vállalatnál nem új keletű. Tavaly februárban kezdték el a szervezést, de egyre több akadályoztatás és egy helyben topogás miatt nem sikerült megalakítani. Már elvetették volna ennek gondolatát, de a feliratkozott százhetven alkalmazott ösztönzésére úgy döntöttek, hogy társulnak az országos ProLex szakszervezethez, amely állami érdekeltségű vállalatok alkalmazottainak az érdekeit védi.


„Sok hűhó semmiért”

A Marosvásárhelyi Közszállítási Vállalat vezérigazgatója, Tatár Béla megkeresésünkre elmondta, hogy a csütörtöki kora reggeli munkabeszüntetés kiváltó oka az érdekképviseleti szervezet tiltakozása volt. Az ügy hátterében valóban a szakszervezeti vezető elbocsátása áll, mint kifejtette, a belső rendszabályt nem tartotta be, erre hivatkozva bontották fel a munkaszerződését. Arra a kérdésre, hogy összeült-e vagy sem a fegyelmi bizottság, a vállalat vezetője elmondta, hogy első alkalommal betegség miatt valóban elmaradt, második alkalommal azonban összeült a bizottság. A szakszervezeti vezető akkor megjelent ugyan a képviselőjével együtt, de nem voltak hajlandók válaszolni a feltett kérdésekre, ami a vállalat belső ügye, ehhez a sajtónak sok köze nem kellene legyen. Egyébként a vállalat hozzávetőleg 328 alkalmazottja közül ezúttal egy embert bocsátottak el. Mint hangsúlyozta, a buszsofőrök tiltakozása teljesen törvényellenes, nem volt bejelentve, annak ellenére, hogy este már tudtak róla. A járványügyi intézkedések miatt elrendelt jelenlegi veszélyhelyzetben szigorúan tilos hasonló akciókat szervezni, ezért is büntetőeljárással számolhatnak majd egyesek. Itt volt a rendőrség és a csendőrség, de nem avatkoztak bele, nem foglalkoztak semmivel, arra hivatkoztak, hogy magáncég, annak ellenére, hogy a polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozik – hangsúlyozta a vezérigazgató. A sajtó révén azonban elnézést kért az utasoktól amiatt, hogy csütörtökön a kora reggeli járatok nem indultak el, és 35-40 ember tiltakozása miatt az utazóközönségnek kellemetlenséget és bosszúságot okoztak. 

Szer Pálosy Piroska