2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

17. Szász Albert-emlékverseny

Szász Albert nevét sok marosvásárhelyi (és nem csak) ismeri. Sok generációt tanított, amelyek emlékeznek rá. Érdemeit, tudását elismerték, viccesen barátságos stílusát kedvelték. A nevét pedig egy marosvásárhelyi iskola és egy emlékverseny viseli, amelyet idén 17. alkalommal szerveznek meg.

A névadóról és a versenyről Szász Attilát, Szász Albert fiát és a verseny szervezőjét kérdeztük.

– Megkérlek, hogy elsősorban édesapádról mesélj…

– Édesapám atléta volt, már gyermekkorában elkezdett sportolni, középtávfutóként országos csúcstartó is volt. Ezután testnevelési főiskolát végzett, és atlétikaedzőként dolgozott haláláig. Sok olyan sportolót nevelt ki, akiből később országos, sőt európai bajnok lett. 1990 után a marosvásárhelyi sportiskolának volt az igazgatója; halála után az akkori tanári kar egyöntetű döntése értelmében az iskola felvette a nevét. 2005-től pedig, szintén a kollégák kezdeményezésére, elkezdtük szervezni az emlékversenyt, amelynek szombaton lesz a 17. kiadása. A verseny ötlete már 2004-ben, édesapám halálát követően megszületett.

– Hogyan fejlődött a verseny az elmúlt 16 évben?

– Barátságos verseny, amelynek a célja nem kifejezetten a versenysport, inkább a tömegsport népszerűsítése. Az eseményre mindazonáltal jönnek hivatásos sportolók is a környékbeli kluboktól. Rendszeresen el szoktak jönni Marosludasról, Medgyesről és más városokból is. Az emlékverseny fő célja, hogy a helyi sportoló-, futó-közösséget megmozgassa. Ezelőtt pár évvel Klosz Péter barátunkkal úgy döntöttünk, hogy egy négyrészes futóverseny-sorozatot hozunk létre, amelynek egyik futama lesz a Szász Albert-emlékverseny. Sajnos azóta az egyik futam felvette a Péter nevét is. Ez a négy futam kéthetes időközönként zajlik, szombaton lesz az első, november 6-án a második, november 20-án a harmadik és december 5-én az utolsó. A versenyeken a résztvevők pontokat gyűjtenek, a negyedik futam után lesz a díjazás. Kiemelném, hogy a versenyeken minden járványügyi előírást betartunk, amennyire lehet, a távolságot is, a maszkot pedig csak versenyzés közben vesszük le. Hogy elkerüljük a tömörülést, a díjazást egyelőre elhalasztottuk, tehát nem a verseny után lesz közvetlenül, csak december 5-én, ha az intézkedések megengedik.

– Hány résztvevő volt az elmúlt években, és hányra számítotok az idén?

– Általában 200 versenyző szokott lenni a felnőttkategóriában, a gyermekek száma minden évben változott. Véleményem szerint az utóbbi kategóriát befolyásolta, hogy az iskolák mennyire mozgósították a gyermekeket. Idén nem tudjuk, hogy hány gyerek érkezik, mert számos osztály és iskola kényszerült online oktatásra, azok a diákok pedig, akik otthonról tanulnak, futóversenyre sem fognak jönni. Előfordulhat, hogy idén kevesebb gyermek résztvevő lesz. A felnőtteknél nem hinném, hogy komolyabb létszámcsökkenésre kell gondolnunk. Szerintem a 200 tartható. Megjegyezném, hogy az eseményt a médiában is hirdetjük, a fő médiatámogató a Marosvásárhelyi Rádió.

– Hogyan fog zajlani a verseny szombaton?

– A beiratkozást illetően javasoljuk, hogy akinek van lehetősége, tegye online, hogy ne legyen egyszerre sok ember egy helyen. A 4run4fun vagy a MasterSki&Bike Facebook-oldaláról a regisztrációs, illetve a nevezési díjat is ki lehet fizetni. 18 év fölött 30 lej a beiratkozási díj egy futamra és 100 mind a négyre, amennyiben egyszerre fizetik ki. A diákok mentesülnek a nevezési díj alól. A versenyen mindenki kap egy kis csomagot, a résztvevők biztonságáról a Salvamont hegyimentők gondoskodnak. A versenyidőt csippel mérjük, amelyet mindenki bokájára felkötünk. Ezt a verseny végén le kell adni. A rendszer lehetőséget ad arra is, hogy a résztvevők otthonról nézzék meg, ki mennyi idő alatt teljesítette a távot, és mindenki pontosan fogja tudni, ki hányadik helyen végzett. Ahogy áthalad valaki a célvonalon, a csip automatikusan beírja az idejét egy táblázatba. Ezt fogjuk megosztani a már említett oldalakon is.

– Milyen távokat kell leszaladni?

– A legkisebbeknek – negyedik osztályig – 1 kilométer, ez egy kör a somostetői park körül a futópályán. Hatodik osztályig 2 kilométer. Ezenfelül lehet választani az 5 kilométeres táv, az erdőben – ez az állatkert kétszeri megkerülését jelenti –, illetve a leghosszabb, a 12 kilométeres táv között, ami a Somostetőtől a Cinege-tetőig tart, és vissza. Az erdőben lesznek olyan pontok – úgynevezett itatópontok –, ahol vizet lehet inni, de zárt üvegeket kapnak a versenyzők, hogy minél biztonságosabb legyen.

– A versenyen részt vehetnek olyanok is, akik nincsenek beoltva, illetve nem rendelkeznek negatív teszttel?

– Mi azt javasoljuk, hogy olyan személyek jöjjenek, akik be vannak oltva, vagy tudják igazolni, hogy átestek a betegségen, vagy teszteltettek az utóbbi időben, és az negatív lett.