2019. április 26., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum diáktanácsa

játékos és kulturális jellegű tevékenységeket szervez a diáktársak számára.

Ebben az iskolában a nagyszünetek kéthetente egy alkalommal eltérnek a megszokottól: tíz perccel hosszabbak és tevékenységekben gazdagabbak.

Így történt legutóbb is. Kicsengetés előtt már javában folytak az előkészületek az épület előtti füves területen. A diáktanács tagjai minden igyekezetükkel azon voltak, hogy e heti tevékenységük – az előző alkalmakhoz hasonlóan – minden résztvevő számára emlékezetessé váljon.


Ahogy lejárt az óra, egyre több kíváncsiskodó diák jelent meg a helyszínen. Vidámak, tettre készek voltak, létszámuk egyre csak növekedett. Még az egyszerű járókelők számára is nyilvánvalóvá vált, hogy itt történni fog valami. Kérdés, hogy mégis mi?

Játék, de nem akármilyen: a diákságot megmozgató, szórakoztató, és a legügyesebbeket díjazó. Bizony, itt a résztvevők értékes nyereményekkel is gazdagodhatnak – ezek legutóbb könyvek voltak, a Marosvásárhelyi Könyv- mentők jóvoltából. 

Jókedvű és aktív diákok, érdekes tevékenység… Mindez egy idilli iskolai szünet látszatát kelti, azonban ez nem volt mindig így. Az elmúlt másfél év számos megpróbáltatást tartogatott számukra. Ebben az időszakban a diákokban nem igazán volt jelen a hovatartozás érzése. Nem tudták, hogy hogyan is fog alakulni iskolájuk sorsa, újra fog-e valaha is indulni. 

Szeptemberben azonban minden megváltozott: nagy örömükre megtörtént az iskola újraalapítása. Ugyanebben a hónapban létrejött a diáktanács is. Már hét hete aktívak, és ez idő alatt három nagyszünetes program szervezésén vannak túl. Szabó Erzsébet-Zsófia, a diáktanács elnöke bővebben mesélt munkásságukról:

– Úgy gondolom, hogy elég nehéz feladatunk van, több szempontból is: egyrészt, hogy nemrég alakultunk, másrészt pedig nincs minden évfolyamon osztály. Mindezek ellenére nagyon kellemes meglepetés volt, hogy az első tevékenységünket hatalmas lelkesedéssel fogadták: körülbelül 150-en vettek részt rajta. Tanáraink is támogatnak bennünket. 

Nyilván vannak különféle javaslatok a diákok és tanárok részéről egyaránt. Kritikákkal is szembesültünk, viszont ezek építő jellegűek voltak. A lényeg az, hogy senkit sem hagy hidegen ez a tevékenység – mondta az elnök.


– Mi a célotok ezekkel a tevékenységekkel?

– Kéthetente egy alkalommal kapunk egy hosszabb nagyszünetet, amelynek elsődleges célja a diákok közti szocializálódás elősegítése. Szünetekben megfigyelhető az egymással való kommunikálás hiánya, állandóan a telefonokat nyomkodjuk, és keveset tartózkodunk az udvaron, a friss levegőn. Ezen a magatartáson szeretnénk változtatni! Játékos programjaink célközönsége az általános és középiskolás tanulók. Az általános iskolások esetében célunk, hogy meglássák az iskolának ezt az oldalát is, és továbbra is itt maradjanak. A középiskolások esetében pedig elsődleges szempont, hogy együtt legyünk, jól érezzük magunkat, és legyen pörgős a diák-élet. 

– Mivel tevékenységeitek szabad téren zajlanak, mennyire tudtok az időjáráshoz alkalmazkodni?

– Próbálunk igazodni hozzá, annak ellenére, hogy nem igazán lehet előre kiszámítani. A nagy létszám miatt – több mint 100 diák – nehéz lenne egy osztályteremben összegyűlni. Így is elég sokat tartózkodunk ebben a térben. Éppen ezért, úgy gondolom, hogy 25-30 percet ki lehet az udvaron bírni, hiszen folyamatosan mozgásban tartjuk a jelenlévőket. Igazából mindenkinek megéri ott lenni, időjárástól függetlenül!

– Szerinted ezek a játékos programok hozzájárulnak a diákok közötti összetartás megerősítéséhez?

– Úgy gondolom, hogy igen. Itt a résztvevők együtt lehetnek és felszabadulhatnak, mivel nem kell annyira komolynak lenni. Ezért is tartom jó ötletnek az általunk szervezett programokat.

Az elnök szavai munkássága iránti mély elhivatottságáról árulkodnak. Csapatával együtt jobbá szeretnék tenni a diákéletet: egy erős, összetartó közösség létrehozására törekednek. Azt is megtudhattuk, hogy a jövőben milyen jellegű eseményeket fognak szervezni: 

– Elsősorban folytatni szeretnénk a szociális és kulturális jellegű tevékenységeinket. A közeljövőben lesz a diáktanácsunknak egy képzéshétvégéje, amelyre különféle előadókat hívunk: lesznek előadások pályaorientációval kapcsolatban, keresztény előadónk is lesz – mivel ez egy egyházi iskola, ahol fontos az erkölcs. Ugyanakkor egy olyan közéleti szereplő is megtisztel majd jelenlétével, aki az ő korában aktív diáktanácsos volt. Ezzel megpróbáljuk azt közvetíteni, hogy a diáktanács egy jó dolog, amit nemcsak egyforma személyiségű emberek alkotnak: a „kockák” és a „menők” egyaránt jelen vannak, és ettől lesz igazán jó a csapat – zárta gondolatmenetét a diáktanács elnöke.

Török Tímea

Szabó Erzsébet-Zsófia
Kapcsolódó cikkek: