2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

a feljelentők magyar tagja

Elutasítja a személyét ért vádakat annak a szervezetnek a magyar elnökségi tagja, amely jelentést tett a Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA) az Európa-bajnokságon tapasztalt magyar diszkriminatív szurkolói megnyilvánulásokról. A futballszervezet emiatt kettő plusz egy zárt kapus mérkőzésre büntette a magyar föderációt, illetve százezer euró befizetésére is kötelezte. A jelentést tevő Football Against Racism in Europe (FARE) Network nemzetközi civil szervezetet 1999-ben Bécsben alapították, 2001 óta az UEFA partnere. Egyetlen kelet-európai elnökségi tagja a magyar Jósa Bálint, aki az MTI-hez juttatta el közleményét a büntetéssel kapcsolatban. Ezt olvashatják az alábbiakban.

„Én, Jósa Bálint határozottan kijelentem, hogy az UEFA felé semmilyen, a magyar válogatott Eb-meccsein készült jelentést nem írtam. Tagja vagyok a szervezetnek, amely számtalan más program mellett, az UEFA-val együttműködve fellép a sportszerűtlen szurkolói magatartás ellen, de az ellenőrzési rendszer függetlenül működik a testület elnökségétől, így annak (és benne nekem) semmilyen beleszólási joga nincs, milyen meccseket ellenőriz az UEFA, az a korábbi eseteken alapul (kockázatelemzés). Az Eb előtt és közben is jeleztem, hogy mivel a válogatott az UEFA szabályzata értelmében visszaeső (Szlovákia elleni meccs és más korábbi büntetések), a legkisebb szabályszegés miatt is, az emelkedő büntetések logikájából eredően, komoly büntetésre számíthatunk.

Fontos, hogy más szövetséget is büntetnek, de mivel ez nem jut el a magyar közvéleményhez, eltérő megítélés érzetét kelti, illetve a stadionon kívüli szurkolói rendbontásért a rendvédelmi szervek felelősek. Lehet vitatni, hogy ez egy jó vagy igazságos rendszer, de a szabályokat, ahogy a büntetéseket sem én találtam ki, illetve nem tudok megakadályozni egy sajtóorgánumot sem, hogy olyan felvételeket készítsen, ahol egyes magyar szurkolók focisták nemi identitását kérdőjelezik meg. A Fegyelmi Bizottság ezeket is mint bizonyíték fogadja el, tehát ha senki sem ellenőrzi a meccset, de van bizonyíték, lesz büntetés. Ami mindenkinek rossz. A probléma forrása nem én vagyok, én inkább megelőztem volna a bajt a magyar válogatott érdekében.”


A magyar válogatott tagjai a szurkolók előtt. Fotó: MTI/Kovács Tamás