2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Azon morfondírozom, hogy miként lehet, hogy az egészségügyi miniszter csak úgy bejelenti: már csak négyezer adag van raktáron az országban a koronavírus kezelésére használt Remdesivirből. Bár, mint mondta, ez nem egy „általános csodaszer”, ennek ellenére Romániában július elejétől a Hidroxiklorokin és a Kaletra nevű készítmények kiegészítéseként használják a koronavírus kezelésére. Azóta 11.820 adag fogyott el, és van még 4000 raktáron. Egyértelmű, hogy ha a jelenlegi ütemben nő a betegek száma, nem mindenkinek jut majd orvosság. A szaktárcavezetőtől inkább az várható el, hogy azt jelentse be: a szóban forgó gyógyszerből biztosíthatók a szükséges adagok, még akkor is, ha egyre több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak. Hogy van elég hely az intenzív terápián, megfelelő számú orvos és ápoló is van, és a lehető legjobb orvosi ellátást képesek nyújtani. Megnyugtató és határozott kommunikációt várunk el, aminek a hátterében profizmus van. Mert az adatok tükrében a laikusnak is könnyű megállapítani, hogy a közösségi terjedés szakaszában van a járvány, és az is egyértelmű, hogy védekezni kell. De nemcsak korlátozásokkal (éttermek, színházak, mozik bezárása, más tevékenységek felfüggesztése, ami becslések szerint százezer alkalmazott elbocsátásához vezethet év végéig a vendéglátóiparból, a várható veszteség eléri a hárommilliárd eurót), amelyet a miniszter szerint „a lakosságnak meg kell próbálnia betartani”. 

Miközben érkeztek a hírek a rekordszámú új fertőzöttről, Virgil Musta, a temesvári Victor Babeş járványkórház főorvosa arra figyelmeztetett, hogy kezdenek elfogyni a járvány elleni hatékony védekezés eszközei, és a helyzet mintha csúszna ki a hatóságok ellenőrzése alól. Tényleg odajuthatunk, hogy az orvosok maguk döntenek majd, hogy kit kezelnek és kit nem? Tényleg ott tartunk, hogy Temesváron nincs már kórházi ágy az intenzív terápián a koronafertőzött betegeknek? Valóban nem volt idő júliustól beszerezni a gyógyszereket, gyorsteszteket, növelve a teszteléskapacitást, lehetővé tenni az időben történő orvosi vizsgálatokat, hogy ne órákig álljon a beteg a sürgősségin? Hiszen ők mondták, hogy ősszel várható a sokkal drámaibb második fertőzéshullám…

S hogy még „érdekesebb” legyen minden, múlt héten japánsztrájkot robbantott ki a Sanitas szakszervezet, tiltakozásul, hogy a kormány nem kezeli megfelelő tisztelettel az egészségügyi alkalmazottakat, akik túlterheltek, diszkriminálva érzik magukat, fokozottan ki vannak téve a koronavírussal való megfertőződés kockázatának (25 új fertőzött közül egy egészségügyi dolgozó), és nem minden esetben kapták meg a megígért juttatásokat. 

Már csak ez a hab hiányzott az egészségügy tortájáról…