2021. október 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közzétette pénteken a Maros megyei prefektúra a megyében működő húsz oltóközpont júliusi programját. Az új nyitvatartás összeállításakor figyelembe vették, hogy az egyes településeken működő központokban mekkora az érdeklődés az oltakozás iránt. A mintegy 550 ezer lakost számláló Maros megyében eddig több mint 126 ezren vannak beoltva.

A döntést a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság a prefektúrával, valamint az oltáskampányt koordináló országos bizottsággal egyeztetve hozta meg, figyelembe véve, hogy az utóbbi időben hogyan alakult a településeken az oltóközpontok forgalma. A döntés értelmében Marosvásárhelyen a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban, az Egyesülés negyedbeli Alexandru Ioan Cuza Általános Iskolában, valamint a szászrégeni Eugen Nicoară kultúrházban levő oltóközpontokban csak a második oltásra jelentkezőket fogadják. A második oltásra váró személyeket értesítik arról, hogy a megváltozott program miatt mikor kell megjelenjenek.

Fotó: Nagy Tibor (archív)


A Mihai Eminescu Ifjúsági Házban működő központ júliusban szombaton és vasárnap zárva lesz, hétfőn és szerdán 14–20, kedden, csütörtökön és pénteken 8–14 óra között fogadja a második adag oltásra jelentkezőket. Az Alexandru Ioan Cuza iskolában berendezett központ mindennap nyitva tart, hétfőn, szerdán és pénteken 8–11, kedden, csütörtökön 14–17, szombaton és vasárnap pedig 10–13 óra között. A szászrégeni Eugen Nicoară művelődési házban üzemelő oltóközpont minden hétköznap fogadja a második oltásra jelentkezőket.

Marosvásárhelyen a hét bármelyik napján, 8–20 óra között lehet igényelni a vakcinát a Tudor Vladimirescu Általános Iskola tornatermében kialakított központban, valamint a polgármesteri hivatal víkendtelepi vendégházában.

Nyárádszeredában továbbra is lehet jelentkezni a koronavírus elleni oltásra hétfőtől szombatig 8–12 óra között, kivétel péntek, amikor 14–18 óra között fogadják a lakókat, vasárnap zárva van az oltópont. Szovátán, a helyi iskola sporttermében a hét minden napján 8–14 óra között lehet oltakozni, az erdőszentgyörgyi központ viszont kedden, pénteken és vasárnap zárva van júliusban. Ugyancsak csökkentett nyitvatartással üzemel ebben a hónapban a marosszentgyörgyi központ, csupán hétfői napokon 8–14, csütörtökön pedig 14–20 óra között tart nyitva. Marosludason a sportteremben üzemelő oltópont szerdán, szombaton és vasárnap zárva van, Szászrégenben, a sportteremben berendezett másik központ pedig kedden, csütörtökön és szombaton tart zárva.

A többi oltóközpont szintén rövidített programmal működik ebben a hónapban, vagy csupán a hét néhány napján, vagy csak délelőtt, vagy csak délután fogadják az oltásra jelentkezőket.


Megyeszinten több mint 126 ezer személy van beoltva

A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság június 28-i adatai szerint az oltási kampány kezdete óta megyénkbe több mint 264 ezer adag oltóanyag érkezett, ebből 211 ezer Pfizer-, 14 ezer Moderna-, 25 ezer AstraZeneca- és 13 ezer Johnson & Johnson-vakcina. A teljes oltást a megyében több mint 126 ezer személy kapta meg, és jelenleg több mint 9 ezer adag oltóanyag van készleten.


Újabb vidéki településeken oltanak

Miközben az állandó oltóközpontok programja lerövidült, a hatóságok próbálnak minél nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy a vidéki lakossághoz úgymond házhoz vigyék az oltást, azaz a vidéki településeken élőknek ne kelljen a legközelebbi oltóközpontba utazniuk ahhoz, hogy megkaphassák a vakcinát. Ennek érdekében szinte hetente szállnak ki a mobil csapatok az egyes településekre, hogy helyben beolthassák azokat, akik ezt szeretnék. Az elkövetkező időszakban két, Vásárhely szomszédságában lévő településen lesz hasonló akció, július 15-én a jeddi kultúrotthonban szerveznek oltásmaratont. Az eseményre 14 órától kerül sor, bárki jelentkezhet előjegyzés nélkül, hogy megkapja a Pfizer védőoltást. Az emlékeztető oltás három hét múlva lesz hasonló körülmények között.

Július 12-én 14 és 18 óra között a koronkai kultúrotthonban ideiglenes oltópont létesül, ahol ugyancsak a Pfizer vakcinát kaphatják meg az igénylők. Az oltóanyag-szükséglet felmérése érdekében arra kérik azokat, akik be szeretnék oltatni magukat, hogy jelezzék ebbéli szándékukat, illetve azt, hogy velük együtt hány személy szeretné felvenni a Pfizer vakcinát, a következő telefonszámon: 0265-243-152 vagy a corunca@cjmures.ro e-mail-címen.