2021. január 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kormány e heti ülésén újabb rendeletet készül elfogadni, amellyel módosítja az adóügyi intézkedéseket tartalmazó 2018/114-es sürgősségi rendeletet – jelentette be pénteken Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. A tárcavezető azt mondta, múlt csütörtökön egyeztetett a Romániai Bankok Egyesületével, a pénteki nap folyamán pedig ismét megvitatták a köztudatban kapzsisági adóként is elhíresült jogszabály módosítási javaslatait.

A miniszter szerint változtatnának a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb, a ROBOR kiszámításának módján. A módosítással a cél a törlesztőrészletek csökkentése – mondta, hozzátéve, nem tudja megmondani, hogy pontosan mekkora mérséklődés várható, „de az egyértelmű, hogy az új ROBOR-képlet sokkal jobb, mint a jelenleg érvényben levő”. Megkérdezték tőle az újságírók, benyújtja-e a lemondását, ha mégsem csökkennek a törlesztőrészletek az intézkedés hatására. „Jó!” – válaszolt a miniszter.

A 114-es rendelet többi vitatott előírása, az energetikai és a távközlési szektort érintő plusz adóterhek, a földgáz árának maximálása kapcsán Teodorovici azt mondta, egyelőre tárgyalnak arról, hogy ezek életbe lépnek-e április 1-jétől vagy sem, ugyanakkor fennáll az a lehetőség is, hogy – amennyiben az érintettek is egyetértenek vele – ezeket is módosítsák. 

A magánnyugdíj-járulékokat kezelő alapokra vonatkozó intézkedések esetében szintén az alkalmazás elhalasztását fontolgatják, de ezzel kapcsolatban sem zárultak még le a tárgyalások az érintettekkel – mondta Teodorovici. A nyugdíjrendszer második pillérével kapcsolatban hétfőn Marius-Constantin Budăi munkaügyi miniszter is nyilatkozott, de csak a szakértőkkel folyó tárgyalások tényéről számolt be, részletekről nem.

A kormány tavaly december végén fogadta el a 2018/114-es sürgősségi rendeletet, amely az energetikai, illetve a távközlési vállalatokra többletadót ró ki, amelyet üzleti forgalmuk alapján kell majd fizetniük, maximálja a földgáz és a villamos energia árát, és úgynevezett „kapzsisági adót” vet ki a bankokra. A rendelet ugyanakkor 1 százalékra csökkentette a magánnyugdíjalapok által visszatartható kezelési költséget és növelte a velük szemben támasztott törzstőke-követelményeket is. (hírösszefoglaló)