2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Visszatérnek a néhány évig jól bevált, aztán – ki tudja, milyen okból – előnytelenül megváltoztatott bajnoki rendszerre a román röplabdasportban. Az utóbbi négy bajnokságban a rájátszás körmérkőzéses rendszerben zajlott, az alapszakaszban szerzett pontok továbbvitelével, így nagyon sok összecsapás érdektelenné, tét nélkülivé vált, a legtöbbször bőven a befejezés előtt tudni lehetett a bajnok és a kiesők kilétét. 

A 2021-2022-es bajnokságot azonban ismét a hagyományos rájátszással rendezik. Az alapszakaszt követően az első helyezett a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel két győzelemig tartó sorozatban játszik, pályaelőnnyel a jobban helyezett csapat rendelkezik. A döntő sorozat három győzelemig tart. Az alsóházban hasonló módszerrel dől el a kiesők kiléte. További módosítás, hogy pontegyenlőség esetén az első kritérium a sorrend eldöntésére a győzelmek száma, és csak ezt követi a játszmaarány. A kupában a negyeddöntők után négyes döntőt szerveznek.

Fontos új szabály, hogy a csapatoknak kötelező módon állandó jelleggel legalább két román állampolgárságú játékost kell szerepeltetniük a pályán. Az előírás a liberóra nem vonatkozik. Ez jelentős mértékben befolyásolja majd a játékospiacot, hiszen a közelmúltban lezárult bajnokságban a legerősebb együttesek szinte kizárólag külföldiekre alapoztak. Így azonban legalább négy jó képességű román játékosnak kell lennie minden csapat keretében, hogy ezt a kitételt maradéktalanul teljesíteni tudják.