2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tavaszi veteményezés

Elérkeztünk a tavasz azon időszakába, amikor teljes lendülettel vethetjük bele magunkat a kerti munkába. Nem hiába tartja a mondás, hogy „ki mint vet, úgy arat”.

A levegő és a talaj felmelegedése már lehetővé teszi bizonyos zöldségfélék és fűszernövények magvainak a vetését. A továbbiakban ezeket a növényeket és vetési „praktikáikat” fogom bemutatni.

Még mielőtt elkezdenénk, fontos megjegyezni, hogy ebben az időszakban még javában zajlanak a gyümölcsfák vegyszeres kezelései. A legjobban a csonthéjasok virágzatai vannak kifejlődve, ezekre jobban oda kell figyelni, mivel ha nem a megfelelő vegyszert választjuk vagy nem megfelelő adagban adagoljuk, akkor megégethetjük a virágokat, amivel valószínűleg terméskiesést okozunk.

Ajánlott még ezekben a csapadékos időszakot megelőző hetekben, napokban veteményezni, mert így az elvetett magok sokkal jobban kicsíráznak. Szem előtt kell tartani, hogy könnyen változik a hőmérséklet, és bármikor számíthatunk talaj menti fagyokra is. Azonban van lehetőség arra, hogy megvédjük a már kibújt növényeket, kirügyezett fákat. Az egyik megoldás erre a fátyolfólia, amely a már kibújt növényeket hatásosan megvédi. Ami a kirügyezett fákat illeti, több hasznos módszer is létezik, amelyek megoldják vagy csökkentik a fagykárt. Ha a hajnali hőmérséklet a negatív tartományba kerül, főleg ha huzamosabb ideig -5 Celsius-fok alatti hőmérséklet várható, akkor paraffingyertyák égetésével tudjuk megvédeni fáinkat a hideghatástól. Ezt a módszert akár egy-két fa esetén is használhatjuk; az ültetvényekben régóta sikeresen alkalmazzák.


Fotó: Szigeti Botond Mit veteményezhetünk ebben az időszakban?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy melyek azok a növények, amelyek magját szükséges vagy szabad ebben az időszakban vetni. 

Ha dughagymát szeretnénk duggatni, szem előtt kell tartani, hogy egymástól körülbelül 5 centiméternyire és csak 2-3 cm mélyre helyezzük a hagymákat, hiszen a sűrűségük befolyásolni fogja a későbbi termést.

Ebben az időszakban már el lehet vetni a különböző zöldségmagokat. A borsó, a spenót, a saláta, a retek és a gyökérzöldségek magját a fennebb említett okok miatt időszerű talajba helyezni.

Nézzünk néhány kifejezést, amelyeket a mindennapokban rendszeresen használunk, mégis hajlamosak vagyunk helytelenül használni őket. Ez a három kifejezés a vetni, duggatni és ültetni. Ezt a három kifejezést legtöbbször összekeverjük, ezért tisztázzuk, hogy melyik mire vonatkozik.

Hagymát duggatunk. Tehát amikor dughagymát helyezünk a talajba, ez a művelet helyes meghatározása. Magot vetünk, azaz amikor bármilyen magot a talajba helyezzük, ezt a kifejezést használjuk rá. Amikor teljes növényt vagy szervet helyezünk a talajba, a műveletet ültetésnek nevezzük.

Ne feledjék, kertészkedni mindig öröm, de legfőképpen ebben az időszakban tudjuk befolyásolni az évi termést. Ha ezekben a napokban jól és szakszerűen végezzük el a munkát, fáradozásunk nagy eséllyel megtérül.