2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke szerdán részt vett a Marosfőn zajló EU-tábor Mit kívánnak az erdélyi magyarok? címet viselő előadásán.

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke szerdán részt vett a Marosfőn zajló EU-tábor Mit kívánnak az erdélyi magyarok? címet viselő előadásán.

„Az erdélyi magyar közösség különböző területeken él, éppen ezért külön kell kezelni a felmerülő elvárásokat, igényeket, amelyek néha radikálisan eltérőek. Közös viszont az identitásunk, az az erdélyi, transzszilván identitás, amely hosszú évszázadok során alakult ki. Ennek kapcsán két jellegzetességről beszélnék: az első az önállóság. Az erdélyi magyarok megtanulták, hogy elsősorban önmagukra számíthatnak, amikor jövőt kell építeniük önmaguknak vagy az egész közösségnek. Ezt az értéket évszázadok óta őrizzük, visszük tovább, ez határozza meg az erdélyi magyar politikum cselekvését. A második jellegzetesség a szülőföldön való megmaradás és boldogulás. Én ezt a két értéket helyezem előtérbe, amikor az erdélyi magyar politizálásról beszélek. Ez az elmúlt évtizedekben egy hármas tengelyre épült: a Bukarest–Budapest–Brüsszel tengelyre. Bukarestben döntenek az életünk jelentős részét érintő kérdésekben, az itteni képviseletet nem lehetett és nem lehet felváltani soha valami másra. Budapest azért fontos, mert szükség van a támogatásukra, arra, hogy Magyarországnak tekintélye legyen a régióban. A Brüsszelben zajló politikai események és döntések fontosságát felismerve az RMDSZ számára nem volt kérdés, hogy ott kell lenni. Azonban nagyon fontos azt tudni, hogy ez a hármas tengely egészként működik, felcserélni az elemeket nem szabad. Sem Brüsszel, sem Budapest nem oldja meg a mi napi problémáinkat, éppen ezért fontos a sorrend megértése. A romániai magyar politikát itthon kell végezni a parlamenten, a kormányon és az önkormányzatokon keresztül. Ehhez szükségünk van Budapest odafigyelésére, viszont egy dologra nincs szükségük az erdélyi magyaroknak: arra, hogy diktáljanak, hogy megmondják, mi a jó nekünk. Mi sem mondjuk meg sem a belgáknak, sem a Nagykörút két oldalán élő budapesti lakosoknak, hogy mi a jó nekik. Ezt mindenki a maga helyén, életterében tudja, és ennek tudatában tervezi az életét, a jövőjét” – fejtette ki Kelemen Hunor.