2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hét elején az ákosfalvi iskola benyújtotta a dokumentációt, hogy lezárjon egy decemberben megvalósított pályázatot; ezután már csak egy hónapot kell várniuk, hogy megtudják,  eredményesen dolgoztak-e.

Egy, a szegedi Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által működtetett, immár tízéves versenyprogramra jelentkezett november végén az Ákosfalvi Általános Iskola. A SzékelyKapuk-ZöldKapuk címet viselő program aktuális pedagógiai üzenetet hordoz, célja az innovatív vállalkozói szellemre nevelés. Az 5-8. osztályos diákoknak szóló vetélkedő célja a részt vevő tanulók és pedagógusok élményszerű együttműködésének elősegítése. Az ákosfalviak egy szatmári iskola meghívására léptek be az ökocivilizációs játékba, mentoruk a Kincskeresők csoport volt, amely évek óta részt vesz a vetélkedőn – tudtuk meg Józsa Gabriella igazgatónőtől. Besenyei Ildikó tanárnő hozzátette: az ősszel a közösségi kulturális vetélkedő kiírására neveztek be, amelynek megjelölt feladata a „civilizációs alapminta dramatizálása betlehemezéssel” volt. Itt 15-30 perces, derűs, néprajzilag is értékes népi, betlehemes játék megtanulása volt a feladat, amelyet decemberben  kellett előadni az intézmény környezetében található közösségekben, legalább öt helyen, mint szociális, kulturális, közszolgálati intézmények, kereskedelmi cégek stb.

A szerény ajándék is része volt az áldásos programnak 

Fotó: www.facebook.com/Ákosfalvi Általános Iskola


Ennek megfelelően tucatnyi nyolcadikosból alkotott csapatot Besenyei Ildikó tanárnő, együtt betanulták a betlehemes játékot, Kinda Boglárka néptáncos a jelenet táncrészleteit tanította be. A műsort december 18–23. között több helyen is bemutatták: a backamadarasi idősotthonban, a dévai Szent Ferenc alapítvány gondozásában levő gyerekek nagyteremi otthonában, az Ákosfalvi Polgármesteri Hivatalban, katolikus templomban, a Farel cégnél és a Şurtec áruház cserefalvi egységénél. Mivel a program jelszava „áldást vinni, áldássá válni”, a diákok apró ajándékokat vittek a madarasi és teremi otthonok lakóinak: édességet, gyümölcsöt, ruhadarabokat, maguk készítette apró ajándéktárgyakat és rajzokat. Besenyei Ildikó szerint a diákok lelkesen készültek, és ha az ünnepek előtti napokban a szokásosnál valamivel többet gondoltak embertársaikra, szeretteikre és az elesettekre, akkor már sokat nyertek, nem beszélve arról az érzésről, amit a madarasi öregotthonban tapasztaltak meg, amikor az idősek szavak nélkül, könnyekkel köszönték meg az előadást. Józsa Gabriella igazgatónő szerint is sokkal lényegesebb a programnak a tanulókra gyakorolt hatása, mintsem az esetleges nyeremények. Ettől függetlenül a versenyszabályzat szerint elkészítették a „betlehemes naplót” 

élménybeszámolókkal, fényképekkel, és kedden postázták az alapítványnak. A legjobb pályamunkák benyújtói akár adriai nyári kirándulást is nyerhetnek a dalmát tengerpartra, de az sem rossz, ha „csak” egy résztámogatott dél-alföldi természetjáró osztálykirándulás lesz a jutalom ingyenes szálláshelyes ökoprogramokkal, és a tárgyi ajándékok sem elvetendőek. Az igazgatónő és a tanárnő határozott meggyőződése, hogy a végeredménytől függetlenül hasznos játék volt, és a következőre is beneveznének.