2021. május 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Országos Magyar Diákszövetség legújabb projektje, a felvi.ro, Románia összes felsőoktatási intézményének kínálatát listázza magyar nyelven. Az oldal elsősorban a középiskolásokat segíti a továbbtanulás folyamatában, de több olyan funckióval is rendelkezik, amely egyetemistáknak is szól. 

Tudtad, hány szak van Romániában?

 „90 egyetem, több mint 500 kar és közel 2300 szak. Mindezek magyar nyelven elérhetők a www.felvi.ro oldalon. Csapatunk nem csak az egyetemek adatbázisát készítette el, hanem bentlakásokat, lakáskereső és munkaközvetítő oldalakat, diákélettel kapcsolatos információkat, egyetemi diákszervezeteket, szakosztá-lyokat, szakkollégiumokat is listáz. A felvi.ro célja, hogy a középiskolások és az egyetemisták egy helyen találjanak meg minden információt az egyetemi élettel kapcsolatban, bármelyik romániai városban tanulnának tovább’’ – mondta el az online sajtótájékoztatón Andacs Zsolt-Levente, az Országos Magyar Diákszövetség elnöke.

Az oldal szíve a keresőmotor 

Minden adatbázisban különböző szűrők segítségével lehet keresni, az egyetemeket városok és kulcsszavak alapján, a szakokat város, képzési nyelv, kedvenc tantárgy és kedvenc szakirány szerint. Emellett hasznos tippek és egy egyetemi szótár is várja a fiatalokat. „A diákélet útvesztőiben az egyetem kiválasztásától a szállás megtalálásán keresztül a nagyvárosban való tájékozódásig, és még az egyetemi évek alatt felmerülő problémák megoldásában is segítünk. Az egyetemis-táknak kreditszámláló és diákmeló keresőoldalak vannak, és hamarosan a mesterszakokkal is bővül az oldal kínálata” – mutatja be az oldal funkcióit Lázár Beáta, a felvi.ro projektmenedzsere. 

Hiánypótló jelleggel jött létre

Az OMDSZ 2013-ban adta ki utoljára Egyetemi kalauz című kiadványát, amely egy vaskos kötetben összesítette a romániai felsőoktatási intézményeket. A felvi.ro ennek digitalizálása, illetve más adatbázisokkal való kiterjesztése. Az oldal létrejötte előtt felmérés készült a középiskolások egyetemválasztással kapcsolatos szokásairól, amelyben több mint 1310 diák vett részt. Az elsődleges adatfeldolgozás (621 válasz) alapján a megkérdezettek 98,6%-a hasznosnak tartja az egyetemböngésző weboldalt, 68,9%-uk választana magyar nyelvű képzést. A kutatást május 25-én zárták le, és június közepéig – a teljes adatfeldolgozás után – közzéteszik az eredményeket. A kutatás bebizonyította, hogy szükség van egy egyetemeket összesítő weboldalra, emellett a kutatás célja volt az is, hogy felmérje, milyen információk fontosabbak a diákok számára az egyetemválasztásnál.

Diákközpontú weboldal

A felvi.ro sikerét a diákhálózatok alapozzák meg, az OMDSZ és a MAKOSZ (Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége) tagszervezetei az egész országban elérik a középiskolásokat és az egyetemistákat. A weboldalt egyetemisták készítették középiskolásoknak és egyetemistáknak, ezért nyelvezete diákbarát, könnyű eligazodni az egyetemek között, és a magyar szakok mindig első helyen szerepelnek a keresőrendszerben. Komplex megoldást nyújt egy régi szükséglet kielégítésére. A projekt célja elsősorban, hogy segítse a középiskolásokat az egyetemválasztás és a továbbtanulás terén, illetve olyan szolgáltatásokat nyújt az egyetemi hallgatóknak, amelyek a diákéletet könnyebbé teszik. 

A következő lépés

A projekt folyamatosan bővül, új funkciók is fejlesztés alatt állnak. Hamarosan érkezik az ösztöndíjkereső, a mesterszakok, doktori képzések, csereprogramok, valamint információk külföldi diákoknak, akik Romániában szeretnének tanulni. Emellett posztliceális képzések is elérhetők lesznek az oldalon. További javaslatokat is szívesen várnak az OMDSZ-sek: a diákok igényeire szeretnének válaszolni, azok alapján frissíteni a szolgáltatásokat és az adatbázisokat.

Az Országos Magyar Diákszövetség