2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az algoritmusok hatásai a mindennapjainkra

Senkinek nem újdonság az, hogy az online világ minden rezdülésünket ismeri. Az algoritmusok nagy valószínűséggel képesek meghatározni, hogy mi az, ami érdekel minket. Ezáltal pedig ösztönöznek minket vagy tartalomfogyasztásra, vagy -vásárlásra. Az algoritmusok hatásairól tartott előadást a DeepDive-on dr. Csala Dénes egyetemi oktató.


Dr. Csala Dénes
Forrás: DeepDive
Elmondása szerint az algoritmusok nagymértékben befolyásolják a mindennapjainkat. Ezek befolyása viszont nem egy esetben rejtett. Hiszen akár tudat alatt is képesek befolyásolni a mindennapi döntéseinket. Ezen rejtett algoritmusok közé tartozik a Google keresési algoritmusa, vagyis az, hogy mi alapján ajánlja a találatokat. A keresőmotor optimalizálására egy egész iparág van kiépítve, és hatalmas befolyásoló szerepe van. De ugyanezt el lehet mondani az Amazon vagy az Emag esetében is, hatalmas jelentőséggel bír, hogy melyik termék ugrik fel a leghamarabb.

A szakember az előadásában arra is kitért, hogy mi a különbség a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás között. Sokan azt gondolják, hogy a virtuális asszisztensek mesterséges intelligencia alapon működnek, pedig ebben az esetben csak gépi tanulásról van szó. Azaz nem ők találják ki a gondolatainkat, hanem megtanulják a rutinjainkat, mint például, hogy minden reggel 8 és 8.15 között megkérdezzük az aznapi időjárás-előrejelzést.

Csala Dénes azt is elárulta, hogy az algoritmusoknak nem az az elsődleges célja, hogy befolyásolják a döntéseinket. Például, ha a YouTube feldob nekünk egy macskás videót, akkor nem az a célja, hogy a társadalomra ráerőszakolja a macskás videókat, hanem az ő statisztikáik alapján azok, akik macskás videókat néznek, több időt töltenek el a platformon, ezáltal több reklámot is néznek, vagyis több profitot generálnak a YouTube számára. Tehát ezek profitalapú döntések. A kérdés az, hogy mennyire bízunk meg ennek a profitalapú döntésnek a valóságtartalmában, hiszen mindaddig nagyon vicces a példa, ameddig macskás videókról van szó, de változik a helyzet, ha a koronavírus-járvány vagy az orosz–ukrán háború témáját vesszük elő.

A jövő a mesterséges intelligenciáé, azonban ez még nagyon messze van. De ez csak az egyik fontos irány lesz. A másik nyomvonal a megmagyarázható mesterséges intelligencia, hiszen nagyon sok algoritmus annyira összetett, hogy nem értjük, miért éppen azon a módon hozzák meg a döntéseiket, ahogy meghozták. Ezen döntések megértésére viszont nagyon nagy szükség van, vélekedett dr. Csala Dénes.