2020. augusztus 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Általános megütközést keltett értelmiségi és politikai körökben Traian Băsescu államfő kijelentése, amely szerint Mihály volt román király elárulta a román nemzeti érdeket 1947-ben, amikor lemondott a trónról.

Általános megütközést keltett értelmiségi és politikai körökben Traian Băsescu államfő kijelentése, amely szerint Mihály volt román király elárulta a román nemzeti érdeket 1947-ben, amikor lemondott a trónról.
Az államfő egy televíziós műsorban egyenesen az „oroszok lakájának” nevezte a volt uralkodót. Sokan azonban hazafias cselekedetnek minősítik a 90 éves Mihály akkori tettét.
Băsescu szerint hibás a románok értékrendje. „Példának okáért számunkra és a történelem számára Antonescu (marsall, egykori diktátor) marad a felelős a zsidó és a cigány holokausztért. Senki sem említi, hogy a román államnak akkor volt egy államfője is” – mondta, emlékeztetve arra, hogy Antonescu „csupán” miniszterelnök volt.
Azt is megállapította, hogy Antonescu helyében 1941-ben ő is kiadta volna a parancsot, hogy a román hadsereg – a Harmadik Birodalom szövetségeseként, a Szovjetunió elleni, június 22-én indult offenzívában – lépje át a Prut folyót, mivel – mint fogalmazott – Romániának volt egy szövetségese, s visszaszerzendő területei is voltak.
Az államfő kijelentése általános megütközést keltett. Dan Berindei, a Román Tudományos Akadémia alelnöke helytelennek nevezte Băsescu álláspontját. Az államfőnek a király lemondásáról kifejtett véleménye ellentétben áll azzal a tanulmánnyal, amely alapján 2006-ban Băsescu is elítélte a romániai kommunizmust. Ez a dokumentum megállapítja, hogy Mihály királyt a kommunisták mondatták le, nem önszántából távozott az országból. A király lemondatását az említett tanulmány „a kommunizmus egyik nagy visszaélésének” nevezte.
Marius Oprea történész szerint Mihály király az 1940-ben kezdődött romániai holokausztért sem tehető felelőssé, hiszen – mint mondta – akkor Antonescu katonai diktatúrája uralta az országot, a királynak semmilyen hatalma nem volt.
Az ellenzéki politikusok felszólították Băsescut, hogy kérjen bocsánatot a volt királytól. Adrian Cioroianu volt nemzeti liberális párti (PNL) külügyminiszter szerint az elnök történelmileg hamis és nem elegáns kijelentéseket tett. Crin Antonescu, a PNL elnöke keményebben fogalmazott, „erkölcsi értelemben hazátlannak” nevezte Băsescut. Victor Ponta szociáldemokrata pártelnök „aljasnak és felelőtlennek” minősítette az államfőt, Cristian Tudor Popescu publicista pedig pszichiátriai esetnek nevezte az elnök megnyilvánulását.
A királyi ház nem kívánt reagálni a kijelentésekre. Margit hercegnő, Mihály lánya csupán annyit mondott Băsescu vádjai kapcsán: „nem kívánjuk kommentálni, így a legjobb.”
Elemzők szerint Băsescu viszonya 2009-ben romlott meg az uralkodói famíliával, amikor Radu herceg, a királyi család tagja bejelentette, hogy indulni kíván az elnökválasztáson.