2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyetlen Maros megyei település van „vörös” övezetben

Az iskolakezdésről zajlott sajtótájékoztató csütörtökön délben a marosvásárhelyi Közigazgatási Palota kistermében. A találkozón Mara Togănel Maros megyei prefektus, a megyei tanfelügyelőség és a megyei közegészségügyi igazgatóság képviselői is részt vettek. 

A prefektus ezt megelőzően szeptember 9-én a megye iskolaigazgatóival folytatott megbeszélést a biztonságos tanévkezdésről. A jelenlevők az egészségügyi és oktatási minisztérium legfontosabb, iskolakezdéssel kapcsolatos járványügyi rendelkezéseit vették sorra. 

A találkozón elhangzott, hogy a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság elemzése szerint megyénkben egyedül Mezőmadarason haladja meg az ezer főre eső napi koronavírus-fertőzöttek száma a hármat, így kizárólag ezen a településen indul online rendszerben a tanítás. 

„Bízom benne, hogy a többi iskolában minden iskolatanács megtalálja a törvényt tiszteletben tartó és a tanulók védelmét biztosító forgatókönyvet (…) Örömmel tapasztaltam, hogy a tanévkezdésre vonatkozó helyi feltételekhez igazodott tervvel dolgoztak a nyáron az iskolai csapatok. Természetes, hogy vannak kérdések vagy akár félelmek. Bízom benne, hogy legyőzzük ezeket a pillanatokat. A gyerekek biztonságban visszatérnek az iskolába, az oktatási egységek pedig partnert találnak a prefektusi intézményben” – összegezte tapasztalatait Mara Togănel a prefektúra Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben. Az említett forgatókönyveket a megyei sürgősségi bizottságoknak kell majd jóváhagyni.