2020. február 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Spanyolországi munkalehetőség

Kilencszáz betöltetlen állásra keresnek munkásokat Spanyolországba az EURES hálózaton keresztül. Jelentkezni március elsejéig lehet. Mezőgazdasági munkára hatszáz személyt és 150 házaspárt – 18–50 év közöttieket – keres a spanyolországi Huelva régió Almonte településére a Surexport Compania Agraria S.L. 

Mezőgazdasági munkára alkalmas, tavaszi és nyári hőségben melegházakban málna-, szeder-, áfonya- és eperszedésben tapasztalattal rendelkező személyek jelentkezését várják. A munkavállalókkal 3, 6 vagy 9 hónapos munkaszerződést kötnek, 15 napos próbaidővel. A szerződések 2020. március elsejétől lesznek érvényesek. A kollektív munkaszerződés értelmében naponta 6.30 órát kell dolgozni, félóra ebédszünet, a spanyol nyelv ismerete nem feltétel.

A napi bruttó bér 42,90 euró, ebből a nettó 39,33 euró, a jövedelmet bankkártyára utalják. Az idény végén bónuszként a cég 0,70 eurócentet fizet napjára az újonnan érkezett munkásoknak, a visszatérő alkalmazottaknak pedig napjára 0,80 eurócentet, a pluszórák értéke bruttó 6,67 euró/óra. A munkáltató ingyenes szállást biztosít, az áram, víz és gáz használatáért, a szemét-elszállításért naponta 1,73 eurót számítanak fel.

Az odautazás árát a cég kifizeti, de ha a szerződésben rögzített két hónapos időtartamot a munkavállaló nem tartja tiszteletben, az utolsó fizetéséből az összeget levonják. A Romániába való visszautat a munkavállaló maga fizeti majd.

Azok a Maros megyei jelentkezők, akik eleget tesznek az elvárásoknak, és nyilvántartásba szeretnének kerülni a külföldi munkára, a Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) Marosvásárhely, Iuliu Maniu utca 2. szám alatti székhelyén, az EURES-tanácsadónál jelentkezhetnek, vagy a 0265-266-553, 0265-269-247-es telefonszámok 109-es mellékszámán. Az adatbázisba kerüléshez a helyszínen kitöltött beleegyezéssel, személyazonossági igazolvánnyal, munkaképességet igazoló orvosi papírral és önéletrajzzal kell jelentkezni. A kiválasztott személyekkel a munkáltató felveszi a kapcsolatot – tájékoztatta szerkesztőségünket a Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség.

Illusztráció