2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az argentin válogatott 2-0-ra legyőzte a mexikói csapatot a katari labdarúgó-világbajnokság C csoportjának második fordulójában. Sikerüknek köszönhetően Messiék a második helyre jöttek fel a négyesben.

Az argentinok szövetségi kapitánya, Lionel Scaloni öt helyen változtatott a szaúdiaktól elszenvedett 2-1-es vereség alkalmával kifutott kezdőcsapaton, de természetesen helyet kapott az együttesben a hétszeres aranylabdás Lionel Messi, aki karrierje 21. világbajnoki mérkőzésén lépett pályára, beérve ezzel hazája örökranglistájának élén a legendás Diego Maradonát. A mexikóiaknál az első fordulót kihagyó Andres Guardado ezúttal lehetőséget kapott, ezzel, Messihez hasonlóan, az ötödik világbajnokságon lépett pályára.  Az első félidő egyetlen veszélyes jelenetére 45 percet kellett várni, ekkor egy mexikói szabadrúgást védett magabiztosan az argentin kapus. Ezt leszámítva rengeteg szabálytalanság, közte számos kőkemény belépő jellemezte a találkozót.

A fordulást követően fölénybe kerültek az argentinok, de ez helyzetek formájában egyáltalán nem mutatkozott meg. Végül a 64. percben tört meg a jég, amikor Messi szinte a semmiből egy átlövéssel vezetést szerzett az argentinoknak. A mexikóiaknak természetesen egyből sietősebbé vált a dolguk, de képtelenek voltak igazán ritmust váltani, támadásaikból az ötlet és a lendület is hiányzott. A hajrában az argentinok a csereként pályára lépő Enzo Fernandez góljával eldöntötték a három pont sorsát.

Jegyzőkönyv

C csoport, 2. forduló: Argentína – Mexikó 2-0 (0-0).

Luszail, 88.966 néző, vezette: Daniele Orsato (olasz).

Gólszerzők: Messi (64.), Enzo Fernandez (87.).

Sárga lap: Montiel (42.), illetve Araujo (22.), Gutierrez (50.), Herrera (66.), Alvarado (89.).

Argentína: Emiliano Martinez – Montiel (63. Molina), Otamendi, Lisandro Martinez, Acuna – Di Maria (69. Romero), De Paul, Rodriguez (50. Fernandez), Mac Allister (69. Palacios) – Messi, Lautaro Martinez (63. Alvarez).

Mexikó: Ochoa – Alvarez (66. Jimenez), Nestor Araujo, Montes, Moreno, Gallardo – Herrera, Guardado (42. Gutierrez), Chavez – Vega (66. Antuna), Lozano (73. Alvarado).

A lengyeleknek nem okozott fejfájást Szaúd-Arábia

Némileg váratlanul szereztek vezetést a lengyelek, akik egy kapuskirúgást követően két passzból eljutottak a szaúdiak kapujáig, és Zielinski első helyzetét gólra váltotta. A szaúdiak egy videózás után megítélt tizenegyessel szinte azonnal egyenlíthettek volna, de Szczesny védett. Szünet után letámadott az ázsiai együttes, a gólhoz azonban az előbb Milik, majd Lewandowski révén kapufáig érő lengyelek álltak közelebb. Utóbbi aztán egy hatalmas védelmi hibát kihasználva a hajrában megszerezte első vb-gólját, és bebiztosította csapata győzelmét.

Eredmény, C csoport, 2. forduló: Lengyelország – Szaúd-Arábia 2-0 (1-0).

al-Rajjan, Egyetemvárosi Stadion, 44.259 néző, vezette: Wilton Sampaio (brazil).

Gólszerzők: Zielinski (39.), Lewandowski (82.).

Sárga lap: Kiwior (15.), Cash (16.), Milik (19.), illetve al-Malki (20.), al-Amri (45+4.).

Lengyelország: Szczesny – Cash, Glik, Kiwior, Bereszynski – Krychowiak, Bielik – Milik (71. Piatek), Zielinski (63. Kaminski), Frankowski – Lewandowski.

Szaúd-Arábia: al-Ovajsz – Abdulhamid, al-Amri, al-Bulaihi, al-Burajk (65. al-Ganam) – al-Nadzsej (46. al-Abid, 90+5. Bahebri), al-Malki (85. Alobud), Kanno – al-Buraikan, al-Sehri (85. al-Davszari), al-Davszari.

A franciák elsőként a nyolcaddöntőben

Dánia ellen második sikerét érte el a vb-n a francia csapat, ezzel a mezőnyben elsőként bebiztosította helyét a torna nyolcaddöntőjében. Mbappé duplázott (a támadó legutóbbi 12 válogatott mérkőzésén 14. alkalommal volt eredményes!), első góljára pedig a dánok válaszolni tudtak egy begyakoroltnak tűnő szögletvariáció végén, a hajrában érkezett újabb találatára azonban már nem tudtak érdemben reagálni.

Eredmény, D csoport, 2. forduló: Franciaország – Dánia 2-1 (0-0).

Doha, 974 Stadion, 42.860 néző, vezette: Szymon Marciniak (lengyel).

Gólszerzők: Mbappé (61., 86.), illetve Christensen (68.).

Sárga lap: Koundé (43.), illetve Christensen (20.), Cornelius (23.).

Franciaország: Lloris – Koundé, Varane (75. Konaté), Upamecano, Hérnandez – Tchouameni, Rabiot – Dembélé (75. Coman), Griezmann (90+2. Fofana), Mbappé – Giroud (63. Thuram).

Dánia: Schmeichel – Kristensen (90+2. Bah), Andersen, Nelsson, Christensen, Maehle – Höjbjerg, Eriksen – Damsgaard (73. Dolberg), Cornelius (46. Braithwaite), Lindström (85. Nörgaard).

Megmaradt Ausztrália esélye a továbbjutásra

Ausztrália legyőzte Tunéziát, ezzel története 18. vb-meccsén a harmadik győzelmét aratta – és 1974 után másodszor zárt kapott gól nélkül –, így megmaradt az esélye a továbbjutásra. A tunéziai csapat második katari mérkőzésén sem játszott rosszul, viszont továbbra sem szerzett gólt, és egy ponttal várja a csoport zárókörét, amelyben majd a címvédő franciákkal találkozik, így a nyolcaddöntőbe jutási esélyei minimálisra csökkentek.

Eredmény, D csoport, 2. forduló: Tunézia – Ausztrália 0-1 (0-1).

al-Vakra, 41.823 néző, vezette: Daniel Siebert (német).

Gólszerző: Duke (23.).

Sárga lap: Laidouni (26.), Abdi (64.), Szászí (90+3.).

Tunézia: Damen – Bronn (73. Kesrida), Meriah, Talbi – Drager (46. Szászí), Skíri, Laidouni (67. Hazrí), Abdi – Sliti, Dzsebali (73. Kenisszi), Mszakni.

Ausztrália: Ryan – Karacic (75. Degenek), Souttar, Behich, Rowles – Leckie (85. Baccus), Irvine, Mooy, Goodwin (85. Mabil) – Duke (64. Maclaren), McGree (64. Hrustic).

Mímelték a futballt az angolok

Az angol válogatott gól nélküli döntetlent játszott az amerikai csapattal péntek este. Kevés igazán nagy gólhelyzetet dolgozott ki a két együttes, így az eredmény a pályán történtek hű tükreként került be a jegyzőkönyvbe.

B csoport, 2. forduló: Anglia – Egyesült Államok 0-0.

al-Hor, al-Bajt Stadion, 68.463 néző, vezette: Jesús Valenzuela (venezuelai).

Anglia: Pickford – Trippier, Stones, Maguire, Shaw – Rice, Bellingham (68. Henderson), Mount – Saka (78. Rashford), Kane, Sterling (68. Grealish).

Egyesült Államok: Turner – Dest (77. Moore), Zimmerman, Ream, Robinson – Adams, McKennie (77. Aaronson), Musah – Weah (83. Reyna), Wright (83. Sargent), Pulisic.

Katar kiesett

Katar és Szenegál is sok technikai hibával futballozott kettejük mérkőzésének első félidejében, egy ilyen után előnybe került az afrikai gárda. Az Afrika-kupa címvédője szünet után egy szöglet utáni fejesgóllal növelte előnyét, amire a házigazdáknak volt válaszuk: a csereként pályára lépett Muntari történetük első vb-gólját szerezte. A szenegáliak azonban egy kis szerencsével visszaállították a kétgólos különbséget, és ezzel eldöntötték az összecsapást.

Eredmény, A csoport, 2. forduló: Katar – Szenegál 1-3 (0-1).

Doha, al-Tumama Stadion, 41.797 néző, vezette: Antonio Mateu.

Gólszerzők: Muntari (78.), illetve Dia (41.), Diédhiou (48.), Dieng (84.).

Sárga lap: Mohammad (20.), Ahmed (45+2.), illetve Dia (30.), Jakobs (52.), Ciss (87.).

Katar: Barsam – Miguel (83. Vaad), Mohammad, Huhi, Hasszan, Ahmed – Al-Hajdosz (74. Muntari), Budiaf (69. Hatem), Madibo – Afif, Ali.

Szenegál: Eduoard Mendy – Sabaly, Koulibaly, Jakobs, Diallo – Gueye, Nampalys Mendy (78. Sarr) – Diatta (64. Ciss), Diedhiou (74. Dieng), Sarr (74. Ndiaye) – Dia.

A hajrában szerzett gólokkal győzött Irán

Irán megilletődötten kezdte a Wales elleni mérkőzést, lesgól kellett ahhoz, hogy sebességet váltson, és megélénküljön a játéka. Ezzel támadásban veszélyesebbé vált, mint a technikai hibák sorát vétő, sokszor sablonos rivális. A találkozó így is  gól nélküli döntetlenre állt a játékidő végén, mégsem 0-0-ra fejeződött be, mert a ráadás perceiben az ázsiaiak kétszer is kihasználták, hogy ellenfelük emberhátrányba kényszerült, és nyertek.

Eredmény, B csoport, 2. forduló: Wales – Irán 0-2 (0-0).

al-Rajjan, Ahmad bin Ali Stadion, 40.875 néző, vezette: Mario Escobar (guatemalai).

Gólszerzők: Cesmi (90+8.), Rezajan (90+11.).

Sárga lap: Rodon (45+3.), illetve Rezajan (90+4.), Dzsahanbahs (90+5.).

Piros lap: Hennessey (86.).

Wales: Hennessey – Mepham, Rodon, Davies – Roberts (57. Johnson), Ramsey (87. Ward), Ampadu (77. Allen), Williams (57. James) – Bale, Moore, Wilson.

Irán: Hosszeini – Rezajan, Hosszeini, Puraligandzsi, Mohammadi – Ezatolahi (83. Karimi) – Golizadeh (77. Dzsahanbahs), Nurollahi (77. Cesmi), Hadzsafi (77. Torabi), Taremi – Azmun (68. Anszarifard).

Richarlison duplájával nyertek a brazilok

Az ötszörös vb-győztes brazilok már a 16. mérkőzésükön maradtak veretlenek a Szerbia ellenében megnyert találkozón. Richarlison duplázott, második gólját könnyen a torna legszebb találatának választhatják. A találkozón Neymar megsérült, a csoportkörben már nem léphet pályára.

Eredmény, G csoport, 1. forduló: Brazília – Szerbia 2-0 (0-0).

Luszail, 88.103 néző, vezette: Alireza Fagani (iráni).

Gólszerző: Richarlison (62., 73.).

Sárga lap: Pavlovic (7.), Gudelj (49.), Lukic (64.).

Brazília: Alisson – Danilo, Marquinhos, Thiago Silva, Alex Sandro – Pacquetá (75. Fred), Casemiro – Raphinha (87. Martinelli), Richarlison (79. Gabriel Jesus), Neymar (80. Antony), Vinícius Junior (75. Rodrygo).

Szerbia: Vanja Milinkovic-Savic – Milenkovic, Veljkovic, Lukic (66. Lazovic), Pavlovic – Gudelj (57. Ilic) – Zivkovic (57. Radonjic), Tadic, Sergej Milinkovic-Savic, Mladenovic (66. Vlahovic) – Mitrovic (83. Maksimovic).

Cristiano Ronaldo rekordja

Az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo szerezte a Portugália – Ghána mérkőzés első gólját, a portugál futballista így ötödik vb-jén volt eredményes, és ezzel egyedüli rekorderré lépett elő a férfiaknál. Sokáig nem változott az eredmény, majd az utolsó húsz percben felpörögtek az események. Négy gól is született a végéig, egyaránt kettő mindkét oldalon, így az európai gárda sikerrel kezdte a tornát.

Eredmény, H csoport, 1. forduló: Portugália – Ghána 3-2 (0-0).

Doha, 974 Stadion, 42.662 néző, vezette: Ismail Elfath (amerikai).

Gólszerzők: Ronaldo (65. – 11-esből), Joao Félix (78.), Leao (80.), illetve A. Ayew (73.), Bukari (89.).

Sárga lap: Pereira (90+1.), Fernandes (90+5.), illetve Kudus (45.), A. Ayew (49.), Seidu (57.), Williams (90+1.).

Portugália: Costa – Dias, Neves (77. Leao), Pereira – Cancelo, Silva (88. Palhinha), Otávio (56. Carvalho), Guerreiro – Fernandes, C. Ronaldo (88. G. Ramos), Félix (88.  Mario).

Ghána: Ati-Zigi – Seidu (67. Lamptey), Amartey, Djiku, Salisu (90+2. Semenyo), Rahman – Ayew (77. Ayew), Samed (90+2. Kyereh), Partey, Kudus (76. Bukari) – Inaki Williams.

Nem bírt egymással Dél-Korea és Uruguay

Gól nélküli döntetlenre zárult az összecsapás, mert bár mindkét csapat előtt adódtak lehetőségek, mindannyiszor pontatlan volt a befejezés. Legközelebb a gólhoz a 160. válogatott meccsén pályára lépő Godín került, amikor egy szöglet után remekül fejelt, és a labda a jobb kapufáról pattant ki.

Eredmény, H csoport, 1. forduló: Uruguay – Koreai Köztársaság 0-0.

al-Rajjan, Egyetemvárosi Stadion, 41.663 néző, vezette: Clément Turpin (francia).

Sárga lap: Cáceres (57.), illetve Kue Szung (88.).

Uruguay: Rochet – Cáceres, Giménez, Godín, Olivera (79. Vina) – Vecino (78. de la Cruz) – Valverde, Bentancur – Pellistri (88. Varela), Suárez (64. Cavani), Nunez.

Koreai Köztársaság: Kju – Hvan, Dzse, Kvon, Szu – Bom, Jong – Min, Dzse Szung (74. Dzsun Ho), Szang Ho (74. In) – Dzso (74. Kue Szung).

Egy gól elég volt a svájciak sikeréhez

Svájc egymást követő hatodik alkalommal vívta meg veretlenül első vb-mérkőzését, Kamerun ugyanakkor sorozatban nyolcadik világbajnoki összecsapásán maradt alul: ennél többször csak Mexikó (1930 és 1958 között kilencszer) kapott ki egymás után.

Eredmény, G csoport, 1. forduló: Svájc – Kamerun 1-0 (0-0).

al-Vakra, al-Dzsanub Stadion, 39.089 néző, vezette: Facundo Tello (argentin).

Gólszerző: Embolo (48.).

Sárga lap: Elvedi (64.), Akanji (83.), illetve Fai (36.).

Svájc: Sommer – Widmer, Akanji, Elvedi, Rodriguez (90. Comert) – Freuler, Granit Xhaka – Shaqiri (72. Okafor), Sow (72. Frei), Vargas (81. Rieder) – Embolo (72. Seferovic).

Kamerun: Onana – Fai, Castelletto, Nkoulou, Tolo – Gouet, Hongla (68. Ondoua), Zambo-Anguissa – Mbeumo (81. Ngamaleu), Choupo-Moting (74. Aboubakar), Ekambi (74. Nkoudou).

A hétfői program

* 12.00 óra: Kamerun – Szerbia (G csoport)

* 15.00 óra: Dél-Korea – Ghána (H csoport)

* 18.00 óra: Brazília – Svájc (G csoport)

* 21.00 óra: Portugália – Uruguay (H csoport)

A mérkőzéseket a TVR1 és az M4 Sport televízió közvetíti.












Közlemény 9 órával korábban

A gázár emelésének előjele 9 órával korábban

Erről jut eszembe 9 órával korábban

Miskolcon is remekeltek 9 órával korábban

Hírek 9 órával korábban

Széltündér, libbenő 9 órával korábban

Három a feszt! 9 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató