2019. december 12., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sejt-elmes édességek

Eszterházy-torta, bejgli, zserbó – csak néhány azon finomságok közül, amelyek megtalálhatóak Marosvásárhelyen is a havi rendszerességgel megszervezett Petry-vásáron, és amelyek a Csiszér család fantáziáját dicsérik. Első látásra úgy tűnik, hogy a cukrászdákban is kapható süteményeket kínálnak, viszont ezek nem hagyományos alapanyagokból és nem hagyományos módszerrel készülnek, sem lisztet, sem cukrot, sem tojást nem tartalmaznak. Ettől különlegesek és „sejtelmesek”. 

A Csiszér család, a székelyudvarhelyi Orsolya és mezőpaniti származású férje, Albert 2016-ban kezdtek el „Sejt-elmes” édességeket készíteni, elsősorban azért, mivel ők maguk is szerettek volna vegetáriánus és vegán édességet fogyasztani. Rengeteg kísérletezés után egyre mutatósabb és ízletesebb mindenmentes (glutén-, tej-, tojás-, cukormentes) édességek láttak napvilágot a kis udvarhelyi cukrászlaboratóriumban, olyan finomságok, amelyek eltérnek a megszokottól, hiszen sütés, főzés, hőkezelés nélkül készülnek. Legnagyobb előnyük, hogy mivel nem történik hőkezelés, az alapanyagként használt zöldségek, gyümölcsök és magvak megőrzik magas vitamin- és ásványianyag-tartalmukat, így sejtszinten táplálnak. 


Hobbiból vállalkozás

– Régi vágyam volt, hogy valami egészségeset kínáljak az embereknek, és hiszem, hogy véletlenek nincsenek, hiszen találkoztam egy hölggyel, aki otthon kísérletezett ilyen termékekkel, így közösen indultunk el ezen az úton, és lett az álomból valóság – elevenítette fel a kezdeteket Orsolya. Közel kétévi kísérletezés után képzésen is részt vett, hogy gyarapítsa az addig internetről és szakkönyvekből szerzett tudását. Egy kisebb pályázatnak köszönhetően sikerült beszerezniük a szükséges eszközöket, egy nagy teljesítményű turmixgépet, aszalót, hűtőszekrényt, látványhűtőt, hűtőautót, hogy szállítani tudják a süteményeket, valamint egy víztisztító berendezést is vásároltak. Így lassan a hobbiból vállalkozás lett.

– Nem annyira nehéz ezen termékek előállítása, inkább munkás és időigényes, sok kétkezi munkával jár, és vannak bizonyos trükkök, amelyeket ismerni kell – árulja el Orsolya. 


Amikor a Sejt-elmes név története felől érdeklődöm, a cukrász rámutatott, két értelme is van a névnek, egyrészt, mivel az édességek nyersek, nincsenek hőkezelve, megőrzik a vitamin- és ásványianyag-tartalmukat, ezért sejtszinten táplálnak, erre utal a sejt szó. Ugyanakkor sejtelmesek, titokzatosak az összetevőik tekintetében; mindenki érdeklődik, hogy ha se liszt, se cukor, se tojás, se tej nincs bennük, akkor miből készülnek. 

Nagyon érdekes, hogy a „mindenmentesség” ellenére tudják hozni ugyanazt a kinézetet, illetve a hagyományos ízvilágot, például az Eszterházy-torta ugyanúgy fest, mint a hagyományos, de attól különleges, hogy nem a hagyományos alapanyagokból és nem hagyományos módszerrel készül. – Nincs a termékekben sem fehérje, sem glutén, ehelyett különféle gabonákból készülnek a sütemények, például hajdinát használunk, magvakat, kókuszreszeléket, lenmagot az alaphoz, és a krémes habos-babos réteg helyett nálunk a kesudió adja a krémjét a tor-táknak, a cukor helyett pedig mézet vagy vegán édesítőszert használunk. A módszer sem a megszokott, mivel nem sütjük a süteményeket, darabolással, turmixolással készülnek, és a hűtőszekrényben összeállnak, vagy pedig aszaljuk – avat be a módszerekbe Orsolya, majd hozzáteszi, egyéves kislánya rajong az egészséges édességekért, szinte minden hűtőnyitásnál kérne valami finomságot.


A család által előállított édességek két nagy csoportba sorolhatók, az egyik a torta, a másik pedig az aprósütemények kategória. A tortákból nagyon széles a paletta, akár ötvenfélét is tudnak készíteni. Aprósüteményekből egyebek mellett bejgli, zserbó, isler, oreokeksz, gyümölcskosárkák, kókuszgolyók szerepelnek a kínálatban. Például a zserbónál a hagyományos lapot almalappal váltják fel, erre ugyanúgy jön a dió, valamint az aszaltbarack-lekvár. A bejgli tésztáját is gyümölcslapból állítják elő. 

A Csiszér család eddig főként megrendelésre dolgozott, illetve vásárokra jártak, a marosvásárhelyi Petry-vásáron a látványhűtőben kiállított sütemények havonta odacsalogatják az egészséges édességekre vágyó ínyenceket. Ugyanakkor van néhány lébár, illetve vegetáriánus vendéglátóegység, ahová szállítanak, az utóbbi időben pedig rendezvényekre is vannak megrendeléseik. 

– Igyekszünk folyamatosan újítani, terjeszkedni, vásárokba, bioboltokba eljuttatni a termékeinket. Egyre nagyobb az igény irántuk, nagyon sokan tudatosan keresnek meg bennünket, mivel tudják, hogy miben másak az édességeink. Sajnos egyre gyakoribb a különféle érzékenységgel küszködő személy, főként gyerekek, így a szülők jobban odafigyelnek arra, hogy mi kerül a csemetéjük elé – mondotta Orsolya, aki érdeklődésemre elárulta, hogy a vásárlók nagy kedvence a diós, mákos, aszalt szilvás és almás flódni, de népszerű az Eszterházy-diótorta, a zserbó és a lime-os, citromos pite is.