2022. október 3., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Azt tapasztaljuk, hogy a költségvetés szegényebb, mint korábban, az ország még jobban eladósodott.

Egy éve, hogy az államelnök bejelentette, megnyirbálják a fizetéseket és a nyugdíjakat. Ezekért – az állítólag a recesszió visszaverését célzó intézkedésekért – Boc felelősséget vállalt a parlamentben, de a megígért javulás mai napig várat magára. Holott azóta eltelt egy egész esztendő, és a miniszterelnök vidáman jelentette be nemrég, hogy március végén „hivatalosan” is véget ért a recesszió. Aminek egyelőre legalábbis az az „áldásos” hatása, hogy elgaloppoztak az élelmiszerárak, s egyre mélyebb szegénységbe süllyed a lakosság.

Ha mérlegre tesszük az elnöki bejelentés óta eltelt tizenkét hónapot, nem a „să trăiţi bine” javára billen. Azt tapasztaljuk, hogy a költségvetés szegényebb, mint korábban, az ország még jobban eladósodott, a gazdaságot pedig addig „élénkítette” a kormány, amíg hátrafelé kezdte vetni a kecskebukát. S hogy még „jobb” legyen a dolog, megugrott az infláció.

Liviu Voinea, az Alkalmazott Gazdasági Csoport igazgatója úgy véli, a kormány úgynevezett válságkezelő intézkedései paradox helyzetbe sodortak: nem a gazdasági helyzet javult, épp ellenkezőleg, mélyült a recesszió. „A kormány válságkezelő intézkedései megakadályozták a recesszióból való kilábalást és a gazdasági növekedést. A bérek levágása a fogyasztás csökkenését eredményezte. A kormányintézkedések gyakorlatilag a GDP 1,7 százalékos csökkenését vonták maguk után. És mivel tavaly a recesszió 1,2 százalék volt, kijelenthetjük, hogy a kormány kríziskezelő intézkedései nélkül kilábaltunk volna a válságból” – nyilatkozta Voinea.

Egyévnyi „reform” után Románia lakossága Európa legszegényebb és legelkeseredettebb nemzete lett. Az Életminőség-kutató Intézet adatai szerint Romániában és Lettországban a legmagasabb a szegénységi ráta (22,4%), miközben az európai átlag 16,3%.

Ez tehát dióhéjban egy év „válságkezelési” mérlege. Érdemes egypercnyi csenddel adóznunk „megreformálásunk” évfordulóján.