2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megszerezte idegenben, a craiovai Ion Oblemenco-stadionban a győzelmet a kolozsvári CFR, és ezzel megvédte a bajnoki címét a labdarúgó 1. liga egyik legkülönlegesebb idényében.

A mérkőzést több furcsaság előzte meg, mindkét bajnokesélyesnek meg kellett küzdenie a koronavírussal is a három és fél hónapos kényszerszünet után újrakezett csonka bajnokságban, a legfurcsább azonban az lett volna, ha egy körmérkőzéses bajnokság hosszabbításban és tizenegyesekkel dől el. Történt ugyanis, hogy Craiova nem tudta az UEFA által megszabott határidő előtt lejátszani az Astra elleni meccsét, márpaedig ennek az eredménye befolyásolhatta volna a bajnok kilétét, ha a Craiova és a CFR döntetlenre játszik. Ezért a meccs előtt néhány órával a szövetség végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy ha kell, hosszabbítást játszanak, büntetőket rúgnak. Mert hát a szükség törvényt bont, szabályzatokat rúg fel, és minden olyan elvvel szembemegy, amelyeket eddig szentnek és sérthetetlennek hittünk, ti. hogy játék közben nem lehet módosítani a szabályokat. Egy világjárvány kellett hozzá, hogy belássuk: minden lehetséges, ha elég erős, aki kitalálja...

Ezer szerencse, hogy végül a bajnoki címhez nem kellett ez a szabályozási hókuszpókusz, hisz – ha le is játsszák, ezt egyelőre nem lehet tudni – az Astra–Craiova meccs nem befolyásolja már a sorrendet, az FRF éjfélig nyugodt lélekkel megküldhette az európai kupákban szereplő csapatok nevét.

Óvatoskodással kezdődött a bajnoki döntő, de tíz perc után szinte a semmiből sült el Nistor lába, aki 25 méterről megcélozta Arlauskis kapujának alsó sarkát. A gyors craiovai vezetéstől azonban magához tért Dan Petrescu csapata, aki ezúttal is a kórházi ágyából osztogatta az utasításokat játékosainak. A CFR átvette az irányítást, és egyre nagyobb veszélybe sodorta Pigliacelli kapuját. Igaz, a Craiova ellentámadásai sem voltak veszélytelenek. Az egyenlítés egy szöglet után következett be, a középhátvéd Vinicius fejelt a hálóba.

Az egyre magabiztosabban focizó CFR számára a második félidőben logikusan jöttek a következő gólok, miközben a craiovaiak egyre inkább beszorultak. Végül Boli fejesével vette át Kolozsvár a vezetést, és aztán Deac értékesítette a Vinicius lerántása miatt megítélt büntetőt. Az utolsó néhány percben Craiova megpróbált mindent, hogy visszajöjjön a meccsbe, azonban a CFR védelme és Arlauskis áthatolhatatlan akadálynak bizonyultak.

A bajnok tehát megvan, a bajnokság befejezése azonban ködbe vész. Ha a felsőházban csak két meccs van még elviekben hátra, az alsóházban teljes a homály, hisz az FRF végrehajtó bizottsága lehetetlen választás elé állította a profi ligát, amelynek azt kell megmondania, hogy mikorra akarja az osztályozót: vasárnapra, vagy jövő szerdára. Márpedig addig fizikai lehetetlenség bepótolni az elmaradt meccseket.


Jegyzőkönyv

Labdarúgó 1. liga, felsőház, 10. forduló: Craiovai Universitatea – Kolozsvári CFR 1-3 (1-1)

Craiovai Ion Oblemenco-stadion, nézők nélkül. Vezették: Ovidiu Hațegan (Arad) – Octavian Șovre (Szatmárnémeti), Vasile Marinescu (Bukarest). Tartalék: Radu Petrescu (Bukarest). Ellenőr: Aron Huzu (Nagyszeben).

Universitatea: Pigliacelli – Vlădoiu, Acka, Čosić, Vătăjelu, Nistor, Mateiu (75. Ivanov), Cicâldău, Bărbuț (59. Ivan), Koljić, Mihăilă (75. Baiaram).

CFR: Arlauskis – Burcă, Vinicius, Boli, Camora, Itu (65. Costache), Bordeianu (84. Luis Aurelio), Deac, Omrani (85. Perreira), Rondón (65. Hoban), Joca (8. Chipciu).

Gólok: Nistor (10.), illetve Vinicius (36.), Boli (56.), Deac (77. – büntetőből).

Sárga lapok: Nistor (58.), Čosić (76.), illetve Pereira (90+1.)

Fotó: A CFR Facebook-oldala