2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Érdekes eredmények születtek a 2021-es okostelefonok népszerűsége tekintetében. Az élmezőny, vagyis az első öt készülék közös tulajdonsága, hogy mindegyikük hátán ott van az alma logó. A Samsung mindössze egy modellel került be ebbe a kategóriába, ez pedig – meglepő módon – nem az S21 család tagja, de még csak nem is Fold.


TOP 10 okostelefon 2021-ben Forrás: Counterpoint ResearchTovábbi érdekesség, hogy hiába a koronavírus és hiába a globális csiphiány, a tavalyi év egyértelműen sikeres volt a telefongyártók számára. Főleg az Apple büszkélkedhet, hiszen az iPhone-eladások 16%-ot emelkedtek 2020-hoz képest. Ilyen szempontból is első helyet foglal el az amerikai techóriás. A Samsung eladásai mindössze 6%-ot emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Azonban még egyértelműbb az almás vállalat dominanciája, ha azt nézzük, hogy melyek voltak 2021-ben a legnagyobb példányszámban értékesített telefonok. A Counterpoint Research adatai szerint ugyanis az első öt helyet az iPhone-ok birtokolják (iPhone 12, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13, iPhone 12 Pro és iPhone 11). A Samsung az A12-vel került be a TOP 10-be, amely egy olcsó telefon. Számos mobilszolgáltató ingyen vagy nagyon olcsón kínálja ezt a típust egy-egy szerződés megkötése mellé. Ez a tényező nagymértékben növelte a készülék eladási arányát. A Samsung után a hetedik a Xiaomi Redmi 9A, a 8. és 9. helyet megint az Apple szerezte meg az iPhone SE 2020-szal, illetve az iPhone 13 Pro Maxszal. A TOP 10-ben az utolsó hely a Xiaomi Redmi 9-é.

2021-ben a világ legkelendőbb okostelefonja az iPhone 12 volt. Ez egyben azt is jelenti, hogy már második éve választották a felhasználók az olcsóbb iPhone-t a csúcsmodell helyett. 2020-ban a sima 11 volt a befutó, 2022-ben pedig minden bizonnyal az iPhone 13 lesz, a második pedig a 13 Pro Max, hiszen ezek a készülékek már most bekerültek a TOP 10-be, annak ellenére, hogy csak szeptemberben mutatta be őket az Apple és mindenhol hiány volt belőlük. Sőt az iPhone 13 „bronzérmes” lett.

További érdekesség, hogy az iPhone 11, amely 2021-ben már kétéves, vagyis bizonyos szempontból csereérett modell volt, még mindig bekerült az első öt közé, ezzel megszerezve a világszinten eladott telefonok 2,2%-os részarányát, ami nagyon szép eredmény. Különösen annak fényében, hogy az első helyen levő iPhone 12 2,9%-on áll. Ha ezeket az arányokat számokká alakítjuk, megtudjuk, hogy az Apple tavaly hozzávetőleg 30 millió iPhone 12 Pro Maxot adott el, valamint 27-29 millió iPhone 13-at, iPhone 12 Prót és iPhone 11-et. Természetesen a számok külön-külön értendők. Mindeközben az iPhone 12 minden bizonnyal meghaladta a 40 milliós eladási számot, ez pedig már sokkal lenyűgözőbb, mint az iPhone 11 2020-as eladási száma.

Összességében elmondható, hogy az Apple-nek sikerült kiszélesítenie teljes termékportfólióját, beleértve a legolcsóbb iPhone SE 2020-at és a legdrágább iPhone 13 Pro Maxot is. Ezzel pedig kiszorította a Samsungot a TOP 5-ből. Még kiemelkedőbb ez a teljesítmény, ha figyelembe vesszük az 

iPhone 12 Mini és 13 Mini alacsony piaci részesdését. Nem véletlen, hogy az Apple nemrég bemutatta az SE 2022-t, amitől nyilván azt várja, hogy átveszi az SE 2020 helyét. Továbbá arról is lehet pletykákat hallani, hogy megszűnik a Mini sorozat, és helyette az alapmodellből is készül egy Max, hiszen az eladásokból az látszik, hogy a nagyobb telefonok kelendőbbek.


A legnagyobb példányszámban eladott okostelefon, az iPhone 12 Forrás: AppleA Phone Arena véleménye szerint nem meglepő, hogy mindössze egy Samsung szerepel a tízes listán, ami ráadásul nem is prémium telefon. Ez így volt 2019-ben és 2020-ban is, ráadásul nagyon úgy fest, hogy az S21 sorozat sokkal kevésbé sikeres, mint az S20 vagy S10 család. A középkategóriás telefonok közül azonban a Galaxy A50 (2019-ben) és a Galaxy A51 (2020-ban) elérte a negyedik helyezést. A jelenlegi eredmény minden bizonnyal elkeserítő a Samsung számára, hiszen a 2021-es utódmodell, az A52 nem tudta elérni elődei szintjét, és mindössze egy telefonjuk került be a TOP 10-be.

A Counterpoint Research tavaly több mint 4200 aktív okostelefon-modellt követett nyomon világviszonylatban. A TOP 10-be bekerült modellek sokkal nagyobb részesedést szereztek meg az eladásokból, mint 2020-ban, amiből arra lehet következtetni, hogy mind több cég dolgozik a kínálatuk csökkentésén, ezzel arra ösztönözve a vásárlókat, hogy a jobb és egyben drágább telefonokra váltsanak, természetesen házon belül maradva.

Óriásit ugrott a VPN-t használók száma Oroszországban

Sok helyről hallani, hogy az orosz átlagemberek nem akarják ezt a háborút, hiszen nagyon sok szempontból ők a vesztesei.  Számos vállalat vonult ki az országból vagy szüntette be korlátlan időre a tevékenységét. Ez alól az online felületek sem képeznek kivételt. Ha ez nem lenne elég, az orosz vezetés is vezetett be korlátozásokat, értelemszerűen azért, hogy blokkolni tudja a külföldről érkező információkat. Azonban a mai világban ez lehetetlen, hiszen ott van a VPN, azaz a virtuális magánhálózat. 11.000%-kal ugrott meg a VPN-t használók aránya Oroszországban azóta, amióta kitört a háború.

Ki lehet jelenteni, hogy még soha sehol nem volt ilyen fontos a VPN, mint most Oroszországban. Legalábbis ezt igazolják a telepítési számok az AtlasVPN szerint. A társaság véleménye szerint a drámai növekedésben az is szerepet játszik, hogy Moszkva március 14-én bejelentette, hogy egyetlen orosz internetező sem használhatja az Instagramot. Ezt a döntést a Kreml azután hozta meg, hogy a Facebookot (és az Instagramot is) üzemeltető Meta engedélyezte, hogy a felhasználók sokkal szabadabban fejezzék ki a véleményüket az orosz hadseregről, ennek tevékenységéről, illetve Vlagyimir Putyin elnökről is. A vállalat azt is lehetővé tette, hogy erőszakra felbujtó bejegyzéseket tegyenek közzé.

Az orosz vezetés már akkor figyelmeztette az amerikai vállalatot, hogy komoly válaszlépésre számíthat. Ezt követően közölte, hogy az Instagram képmegosztó többé nem lesz elérhető Oroszországban. Ezzel a lépéssel több tízmillió embert vágott el a szolgáltatástól. Legalábbis hagyományos módon nem tudják elérni a népszerű közösségi platformot a felhasználók, és itt jön képbe a VPN. Ezek a különféle megoldások biztosítják, hogy a tiltott dolgokhoz ezután is hozzá lehessen férni. A VPN lényegében átveri a rendszert, és azt mutatja, hogy az adott felhasználó egy másik ország internetszolgáltatását használva lép be a platformra. Jó megoldás ez egyébként a Netflix esetében is például, hiszen ha VPN-t használunk, akkor sokkal több magyar szinkronos filmet érünk el.

Az Instagram és más közösségi médiás felületek iránti rekordmagas érdeklődést mért az AtlasVPN. Közleményében azt írja, hogy az Instagram letiltása óta 11.253 százalékos ugrást regisztráltak a VPN-szolgáltatással kapcsolatos ke- resések és telepítések terén. Ez abszolút rekord. Kérdés persze, hogy a VPN képes lesz-e segíteni azoknak az orosz kisvállalkozásoknak, amelyek az Instagram segítségével jutottak jövedelemhez.

Az orosz vezetés nemcsak az Instagramot „ölte meg” az országban, hanem a Facebookot is korlátozta, majd később teljesen leblokkolta, ezt követően a Whatsapp üzenetküldő is elérhetetlenné vált. Továbbá a Twitterhez sem lehet hozzáférni. Nagyon úgy fest, hogy az orosz vezetés minden hírcsatornát el akar vágni, hogy csak a saját propagandája jusson el az emberekhez. Viszont ezekkel a lépésekkel sok ember életét nehezíti meg, hiszen nincs lehetőség arra, hogy beszéljenek a más városban (vagy országban) élő családtagjaikkal – videóhívás formájában –, másrészt rengeteg ember megélhetését veszik el. Ez előbb-utóbb vissza fog ütni az orosz vezetésre.