2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Többször tudósítottunk már arról, hogy a marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemen folynak a választások. Január 14-én a szavazásra jogosult személyek megválasztották a különböző karok vezetőtanácsát, valamint azokat az oktatókat, akik a fakultásokat az egyetem szenátusában fogják képviselni. A magyar nyelvű oktatást képviselő személyekre magyar kollégáik szavaztak.

Az Általános Orvosi Kar vezetőtanácsának tagjait 158 román és 78 magyar oktató választotta meg. A 22 román oktató mellett a szavazatok alapján 14 magyar oktató került be a kar vezetésébe, a kapott szavazatok sorrendjében a következők: Mezei Tibor-László, Dénes Lóránd, Szilágyi Tibor, Orbán-Kis Károly, Szász József-Attila,Túrós János-Levente, Székely Edit, Ábrám Zoltán, Szabó Béla, Kiss Szilárd-Leó, Horváth Emőke, Kelemen Piroska.

Az Általános Orvosi Kart a szenátusban 18 román és 9 magyar oktató fogja képviselni. A magyar oktatók a következők: Mezei Tibor-László, Szász József-Attila, Szilágyi Tibor, Orbán-Kis Károly, Székely Edit, Horváth Emőke, Túrós János-Levente, Kovács Judit és Török Árpád.

A Fogorvosi Karon a 35 román és 16 magyar oktató öt román és két magyar tanárt választott be a kar vezetőtanácsába. A magyar oktatókat Jánosi Kinga-Mária és Markovics Emese fogja képviselni. A szenátusba a négy román oktató mellett két magyar oktatót, Mártha Ildikó-Krisztinát és Kerekes-Máthé Bernadettet szavazták meg a választásra jogosult személyek. 

A Gyógyszerészeti Karon 25 román és 19 magyar oktató szavazott, a kar vezetőtanácsába a négy román mellett három magyar oktató került be: Sipos Emese, Gáll Zsolt és Donáth-Nagy Gabriella. A szenátusban három román mellett két magyar oktató fogja képviselni a Gyógyszerészeti Kart, Nagy Előd és Sipos Emese személyében. 

Az Angol Nyelvű Általános Orvosi Karon az 51 román és hat magyar oktató a vezetőtanácsba hat román és Bán Erika-Gyöngyi személyében egy magyar oktatót választott be, a szenátusi helyre az öt román oktató mellett ugyancsak Bán Erika-Gyöngyi kapta a legtöbb szavazatot. 

A Mérnöki Karon Szilágyi Sándor Miklós személyében egy magyar oktató került be a vezetőtanácsba, és Gyenge Béla személyében az egyetem szenátusába ugyancsak egy. A többi karon nincs vagy nem választottak meg magyar oktatót sem a vezetőtanácsba, sem a szenátusba.