2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Négy településen korszerűsítik az iskolaudvart,

hogy kellemes környezet várja majd a gyerekeket – ezzel a céllal indította el Jedd község önkormányzata a napokban idei első beruházását. 

Jedd, Marosagárd, Kebeleszentivány és Kebele iskolaudvarait teljesen felújítják, új kerítések épülnek, játszóterek létesülnek, kis sportpályák, úgynevezett street-ball pályák készülnek, amelyeken főleg a kosárlabdázást gyakorolhatják a gyerekek. Az udvarokat rendezik, feltöltik, gyepesítik és padokat is elhelyeznek – értesültünk Bányai István polgármestertől.

Az elöljáró kiemelte, szeretnének lehetőséget biztosítani a gyerekeknek a mozgásra, ezért azt latolgatják, hogy az iskolaudvarokat délután is nyitva hagyják. Kérdésünkre leszögezte: műfüves kispályák nem épülnek, ugyanis nagy igény nincs rájuk még Jedden sem, ahol ugyan néhány éve van már egy pálya, de annak kihasználtsága is csökkent, így nincs értelme beruházni egy újabba. 

A hétfőn elindított munkálatokra mintegy 100 ezer eurónyi összeget költ az önkormányzat, a beruházás egy európai támogatottságú pályázat része.

„A tervek szerint június 1-re befejezzük, úgy gondoljuk, így méltóképpen ünnepeljük meg a gyereknapot” – emelte ki a polgármester. Az önkormányzat tavaly az iskolákhoz vezető utcákban aszfaltozott és járdát épített, hogy civilizált, biztonságos körülményeket teremtsen a tanulóknak.

A községi önkormányzat tavaly nyáron indította el a Bármit tanulsz, magadért teszed – megálljt az iskolaelhagyásnak! nevű projektet, amelynek általános célja a korai iskolaelhagyás visszaszorítása és megelőzése Jedd községben, integrált oktatási-nevelési programok megvalósításával és a helyi közösség bevonásával. 

A projekt révén a jeddi Benedek Elek általános iskolával integrált és interdiszciplináris tevékenységekkel szeretnének javítani a jelenlegi helyzeten, iskolán kívüli zenei és színpadi programok révén. Ezekkel növelik a tanulók önbizalmát, lehetőséget biztosítanak számukra az önkifejezésre, arra, hogy megtapasztalják a tanulás, a fejlődés eredményeit. Ezek révén várhatóan visszaesik az iskolát elhagyók száma – vélik a kezdeményezők, akik főleg a roma közösségből származó diákok helyzete miatt indították a projektet.

A program keretében felújítják és felszerelik a községbeli iskolák udvarait, 240 gyerek számára biztosítanak táborozási lehetőséget, 157 óvodás gyereknek szerveznek kirándulást, 20 gyereknek és családjának nyújtanak támogatást ahhoz, hogy visszakerüljenek az iskolába, anyagilag is támogatják a veszélyeztetett réteget. A projekt kifutási ideje 36 hónap, értéke pedig 5.345.972,76 lej (vissza nem térítendő támogatás).

Hétfőn elkezdődtek a munkálatok, elsőként Agárdon bontják le a kerítést
(Fotó: Bányai István)