2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újabb nagyszerű eredményről számolt be

Varga József gyulakutai polgármester: kedden újabb iskolafelújítási projektre írt alá támogatási szerződést a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségen Simion Creţu igazgatóval. Ezúttal a kelementelki általános iskola bővítése és teljes körű felujítása kezdődhet el európai forrásokból.

A projekt értéke 3,12 millió lej, amelyből a vissza nem térítendő támogatás 3,044 millió lej, a fennmaradó rész Gyulakuta költségvetését terheli. A beruházást jövő év október 31-ig kell befejezni.

Gyulakuta önkormányzata a regionális operatív program 10.1-es tengelyére nyújtott be pályázatot, amely az oktatást, képzést támogatja az oktatási infrastruktúra fejlesztése révén. A beruházás a kötelező oktatási rendszer fejlesztését támogatja, célja pedig az oktatásban való részvétel fokának növelése egy performáns oktatási rendszerben, amely biztosítani tudja a fenntartható társadalmi és gazdasági fejlődés számára a szükséges humán erőforrást. Ezt az iskolaépület felújításával és bővítésével, az oktatáshoz szükséges felület növelésével, új bútorzat- és eszközellátással szeretnék elérni, továbbá bevezetnék a délutáni felügyelt tanulást, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek is alkalmazkodni tudjanak az oktatási követelményekhez. A külső forrásokból történő beruházás tehermentesíti a községi költségvetést, fokozza a diákok és szülők oktatás iránti figyelmét, és csökkenti az iskolából való kimaradást – véli a támogató hatóság.

Teljesen megújul és ki is bővül az 1963-ban épült iskola
Fotó: Gligor Róbert László

Varga József polgármester elégedett a támogatás elnyerésével, amelyből minden európai elvárásnak megfelelővé tudják alakítani az 1963-ban épített iskolát. A projekt révén az épületet kibővítik, hogy mindkét szintjén nemenként is külön mosdóblokkokat létesítsenek, illetve kazánházat. Az épület beépített felülete így 459-ről 579 négyzetméterre nő. Nem változik viszont a termek felülete, sem az épület magassága. A falakat újravakolják, új víz-, szennyvíz-, elektromos és gázvezetékeket szerelnek, a termekben néhol fapadlót vagy -parkettát, máshol csúszásmentes padlócsempét helyeznek el. Az épületet hang- és hőszigetelik, fa hőszigetelő nyílászárókat szerelnek fel, a két bejáratot pedig akadálymentesítik a mozgássérültek számára. Az ingatlant térköves járda és zöldövezet veszi majd körül. A tantermekben számos új eszköz kap helyet, többek között okostáblák is – sorolta el lapunknak az elöljáró a korszerűsítés és bővítés részleteit.

Kelementelkén jelenleg 101 diák részese az elemi és általános iskolai oktatásnak, ez a szám stagnál, vagy legalábbis nem mutat olyan csökkenő irányt, mint más településeken – tudtuk meg Kovács Zoltán községi iskolaigazgatótól. A beruházás hasznosságáról kérdezve, az intézményvezető határozottan támogatja a bővítési fejlesztést, de főleg a tanteremhiány miatt aggódik: a három tanerővel működő elemi osztályok kényelmetlen körülmények között, a szuterénben tanulnak, a felső tagozaton az osztálytermek hiányában a kémia laboratóriumba be kellett költöztetni egy osztályt, tornateremmel nem rendelkeznek, ezért egy másik osztálytermet is el kellett foglalni erre a célra. Az illemhelyek száma is kevés, nem beszélve arról, hogy az épület felső szintjén nincs is mosdó, csak a szuterénben.




Kapcsolódó cikkek:

Aláírták a kivitelezési szerződést

2019-08-14 13:21:27 // -

a Nyárádtő – Dicsőszentmárton közötti megyei út felújítására