2022. november 27., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kiterjedt forgalmi ellenőrzéseket végeznek a napokban a megye útjain, felsőbb szinteken pedig a közúti közlekedési törvénykönyv szigorítását vették fontolóra a közlekedésrendészet vezetői.


Kiterjedt forgalmi ellenőrzéseket végeznek a napokban a megye útjain, felsőbb szinteken pedig a közúti közlekedési törvénykönyv szigorítását vették fontolóra a közlekedésrendészet vezetői. Ez helyén is van, hiszen csak a hét végén egy nagycsaládnyi halott, vagy súlyosan sérült áldozata volt az egyre inkább harctérre hasonlító közutaknak csak szűkebb környezetünkben. Ám a hatósági szigor csupán tüneti kezelése egy olyan jelenségnek, amit szélesebb körű és szakszerűbb megközelítéssel lehetne tartósan orvosolni.
Komolyabb rendőri fellépéssel időlegesen lehet javítani a baleseti statisztikákon, ami kétségkívül hasznos. Ám a közlekedés biztonságának érdembeli javulása mindaddig álom marad, amíg az illetékesek csak a bírságokon szigorítanak. Miközben sokszor, tisztelet a kivételnek, finoman szólva is hiányos alkalmasságú és képzettségű vezetők kaphatnak jogosítványt, akik a technika fejlődésének köszönhetően néhány évtizede még profi versenygépnek is beillő járműveket használhatnak az egy kevés kivételt leszámítva rég elavult úthálózaton. Amely azért is veszélyesen túlzsúfolt, mert a politikusok büntetlenül ígérhetnek az adófizetőnek autósztrádákat és körgyűrűket, jól karbantartott utakat. Ha az utóbbi húsz év ilyen terű ígérethalmazának csak a felét váltották volna valóra, ma sok helyen a közlekedés nem vérre menő túlélőverseny lenne, és csak találgatni lehet, hogy hány áldozat életét lehetett volna így közvetve megmenteni.
A szabályokat tudatosan megsértők szigorú büntetése csak egyik szűk szelete egy sokkal összetettebb problémának, de még ezzel szemben is lehetnek kételyeink, amíg köztudott, hogy a hatósági szigor csak egyesekkel szemben él, kettesekkel és másokkal szemben szinte egyáltalán. Azonban a forgalmi szabálykönyv EU-konformmá írásával párhuzamosan a vezetőképzést és a forgalmi oktatást – utóbbit nem csak a járművezetőknek – is alapjaitól meg kellene változtatni. Példákért e téren sem kellene a vén földrészen túl menni, hiszen a nyugati államok is átestek az ittenihez hasonló jelenségeken a múlt század második felében, a motorizáció robbanásszerű térnyerésekor. A beígért, de csak álmainkban létező modern úthálózatért pedig a szavazófülkében lehet rendszeresen bírságolni, legyünk akár motorizált, akár más adófizető elszenvedői a forgalmi káosznak.