2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múlt heti lapszámunkban szóltunk arról,

hogy a hét végén zajlott Vámos Toros nevű magyarországi télűző és gasztronómiai fesztiválon 2019 méter egybefüggő kolbászt töltenének. Nos, az anyaországi Sajóvámoson szombaton nemcsak hogy elérték ezt, hanem minden várakozást felülmúlva megdöntötték az eddig a szerbek által tartott világrekordot is: a 2035 méteres csúcsot közel 400 méterrel lépték túl, végül 2431 méternél fogyott el a töltelék.

A tucatnyi szorgos vámosi pénteken este látott hozzá a kolbásztöltéshez, és szombaton délben fejezte be, összesen 1666 kilogramm alapanyagot használva fel. A töltést filmfelvételeken rögzítették, időnként követni lehetett az interneten a folyamatot, hogy hol tartanak. A nem mindennapi kezdeményezés sikerét méltón megünnepelték, hiszen minden valószínűség szerint az eredmény bekerül a Guinness világrekordok könyvébe.

A hétvégi disznótoros rendezvényen részt vettek Sajóvámos nyárádmenti barátai is: Jobbágytelkéről egy felnőttcsoport azért utazott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluba, hogy egy disznót a nyárádmenti ízek és receptek szerint dolgozzon fel, az elkészült ételt pedig eladják a résztvevőknek. A bevételt a Jobbágytelki Kulturális Egyesületnek ajánlották fel. A szervezők a jobbágytelki hagyományőrző néptánccsoportot is meghívták, hogy a fesztivál programját színesítse. A két település közel két éve áll kapcsolatban, tavaly szeptemberi látogatásukkor Váradi Lajos sajóvámosi polgármester lapunknak is megerősítette: nem az a fontos, hogy megkötik-e vagy sem a testvértelepülési szerződést, hanem a barátság, egymás kultúrájának megismerése a lényeg. Már akkor kifejezte óhaját, hogy Jobbágytelke küldöttsége jelen legyen az idei gasztronómiai fesztiválon. 

Közel 1,7 mázsa kolbászhúsból készült el a 2431 méteres szál 
Fotó: www.facebook.com/Boldizsár Balázs