2022. december 9., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megrongálták az adventi koszorút

December 2-ára, csütörtökre virradó éjszaka megrongálták, meggyalázták a marosvásárhelyi Bolyai téren felállított adventi koszorút, amelynek első lángját advent első vasárnapján nagyszámú marosvásárhelyi magyar ember, a felekezetek elöljárói jelenlétében gyújtották meg. A vandalizmus az újbóli megalázás érzését váltotta ki a város magyar közösségében, miután öt nappal azelőtt örömmel nyugtáztuk, hogy végre köztéren is állíthatunk adventi koszorút, s közösen ünnepelhetünk. 


Ez a tett nem tántoríthat el bennünket!

A gyertyákat szimbolizáló lámpákból kettőt kitéptek, megrongálva ezáltal az üzemeltetéshez szükséges villamos berendezést is. Kik tették? Kinek állt szándékában meggyalázni azt a köztéri adventi szimbólumot, amely arra hivatott, hogy körülötte vasárnaponként a Megváltó születésének ünnepére lélekben, imádsággal hangolódjanak a magyar történelmi felekezetek hívei? 

Szente Katalin, a koszorút állító Marosvásárhelyért Egyesület elnöke lapunk megkeresésére tegnap délben elmondta, csütörtök reggel szereztek tudomást a rongálásról, feljelentést tettek a rendőrségen, s egyelőre várják a rendőrség helyszínelését követő jelentést. Ebből derülhet ki, hogy mi is történt valójában. 

– Sajnálattal vettük tudomásul, ami történt. Ennek ellenére számunkra fontos, hogy megőrizzük a küldetést, hogy a következő hetek folyamán meghitten hangolódhatunk az ünnepekre. Úgy gondolom, hogy ez a tett nem minősíti a vásárhelyieket, ez egy-két huligán, egy-két ember provokatív, rossz szándékú tette. Ezek a dolgok megtörténhetnek, de fontos számunkra, hogy ne tántorítson el bennünket abban, hogy folytassuk, amit elkezdtünk. Olyan dolgot tudtunk megvalósítani, ami még nem volt eddig Marosvásárhelyen, ami mindenkinek nagyon jólesett. Ez az első lépés, s ez pozitív. Bízunk benne, hogy a következő hetekben ugyanúgy meg tudjuk gyújtani a gyertyát, mint advent első vasárnapján – fogalmazott Szente Katalin, aki azt is elmondta, hogy az egyesület tagjai gyakran kijártak, ellenőrizték a koszorút, de éjszakai őrzésre nem is gondoltak. Ehhez ugyanis őrt kellett volna fogadni. – Nem is gondoltunk arra, hogy erre szükség lenne, ugyanis a koszorú központi helyen van, jól látható. A helyi rendőrségnek nem feladata egy adott objektumot figyelni, őrizni, a rossz szándékú embereknek amúgy sem lehet útját állni. Megtörténhet akárhol – mondta az egyesület elnöke.


Egy fiatal nőt tetten értek, a rendőrség folytatja a kivizsgálást 

Az ügy kapcsán a rendőrség sajtóhoz eljuttatott közleményében az áll, hogy marosvásárhelyi forgalmi rendőrök december 2-ára virradó éjszaka tetten értek egy fiatal nőt, miközben világítótesteket tulajdonított el egy marosvásárhelyi „fénydíszítményről”. A feltételezett elkövetőt kivizsgálás érdekében a rendőrségre vezették. December 2-án reggel a rendőrség egy rongálásról szóló bejelentés nyomán kiszállt a Bolyai térre, ahol megállapították ennek tényét. A kivizsgálás folytatódik az elkövető vagy elkövetők azonosításáért és a szükséges intézkedések meghozataláért. 


A koszorút helyreállították, és vasárnap meggyújtják rajta a második gyertyát

– A koszorút tegnap helyreállították, ami nem volt egyszerű, hiszen az égőket újra be kellett kötni a villamos hálózatba. 

Advent második vasárnapján délután fél 5 órakor ismét várják a helyieket a koszorú köré, a második gyertyagyújtásra, amikor unitárius szertartású istentiszteletet tartanak. 

Fotó: Nagy Tibor

Kapcsolódó cikkek:

Visszaadják Marosvásárhely vásáros hangulatát

2022-11-25 13:11:30 // Nagy-Bodó Szilárd

Mert kell egy hely a találkozásra

Megújult Marosvásárhely nagykollégiuma

2022-10-31 17:44:32 // Bodolai Gyöngyi

Ünnepélyes átadás