2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az EU-országok állam-, illetve kormányfői megnyitották az utat Horvátország uniós csatlakozása előtt.

Az EU-országok állam-, illetve kormányfői megnyitották az utat Horvátország uniós csatlakozása előtt – jelentette be pénteken Brüsszelben Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.
Közölte: az EU-csúcs résztvevői megfogalmazták azt az igényüket, hogy még e hónap vége előtt zárják le a horvát csatlakozási tárgyalásokat. A csatlakozási szerződés aláírásának még az idén meg kell történnie – tette hozzá Herman Van Rompuy.
Az uniós csúcsvezetőket tömörítő testület elnöke hangsúlyozta, hogy Horvátország EU-taggá válásával új lendületet kapnak a nyugat-balkáni országok európai törekvései.
A csúcstalálkozót záró sajtótájékoztatón José Manuel Barroso, az Európai Bizottság – az EU legfőbb végrehajtó testülete – elnöke történelmi jelentőségűnek nevezte a döntést, hogy Horvátországgal lezárják a csatlakozási tárgyalásokat. „Remélem, minden megvalósul annak érdekében, hogy Horvátországot az Európai Unió 28. tagállamaként üdvözölhessük 2013. július elsején” – mondta Barroso.
A csatlakozási tárgyalások lezárása és a tényleges taggá válás között azért van szükség két esztendőre, mert a csatlakozási szerződést nem csupán Horvátországban, hanem az összes uniós tagországban ratifikálni kell, és az ilyen eljárás egyes országokban meglehetősen időigényes folyamat.
Erre az átmeneti időszakra az unió – már korábban kialakult gyakorlat szerint – ellenőrző mechanizmust hoz létre. Figyelemmel kívánja kísérni ugyanis, hogy a taggá váló ország időre teljesíti-e mindazokat a kötelezettségeket, amelyeket a csatlakozási tárgyalások során vállalt. Horvátország esetében különösen az igazságügyi rendszer fejlesztését illetően vannak még hátra fontos teendők, de az országnak az uniós versenypolitikai elvárásokat is ki kell elégítenie, egyebek közt az eredetileg állami tulajdonú hajógyárak helyzetének piaci alapokra helyezésével.