2021. június 22., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az óvások nyomán javultak az eredmények

Megközelítőleg két százalékkal nőtt mind országos, mind megyei szinten a sikeresen érettségiző diákok száma a fellebbezések feldolgozását követően. A végleges átmenési arány központi szinten 64,5 százalék, megyénkben 61,47 százalék lett. 

Országos viszonylatban a beiratkozott 155.639 végzős közül 147.794 jelent meg a vizsgán, és a végleges eredmények szerint 95.399-en érték el a hatos átlagot. Megyénkben a 4002 érettségiző közül 2460-an érték el a hatos általánost, ami az óvások nyomán 1,72 százalékkal lett magasabb. 

A javító tanároknak jócskán volt munkája a sok fellebbezés miatt, ami a bizalmatlanság fokozódását tükrözi. Országos összesítésben 62.790 dolgozatot kellett újrajavítani, 23.954-et román, 492-t anyanyelvből, 20.741-et a szaknak megfelelő kötelező és 17.503-at a szaknak megfelelő választott tantárgyból. A legtöbb óvást Bukarestben, Konstanca, Argeş és Suceava megyében jegyezték, a legkevesebbet Jászvásár, Kovászna, Ialomiţa és Tulcea megyében. Megyénkben 1712 dolgozat újrajavítását kérték, ami javított az érettségi vizsga összeredményén. A végleges eredményeket vasárnap tették közzé.

Hétfőn pedig elkezdődött a speciális érettségi vizsga, amellyel azokon a diákokon akarnak segíteni, akik az első szesszió idején betegek vagy karanténban, otthoni elkülönítésében voltak, illetve akiknél hőemelkedést észleltek a vizsgára érkezéskor. Kilenc megyében nem szerveztek újabb vizsgát, mert nem volt rá szükség. Megyénkben a tegnap kezdődött román írásbelin hatan vettek részt, országos viszonylatban 141-en álltak vizsgára. Eredményt július 12-én hirdetnek – olvasható a tanügyminisztérium sajtóosztálya, valamint a megyei tanfelügyelőség közleményeiben. 

Illusztráció

Fotó: Nagy Tibor