2022. május 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Darabont Ildikó, Mezőcsávás: – Nagyon kevés itt a munkalehetőség. Persze, ez nemcsak a mi vidékünkre jellemző. Emlékszem, régebb minden hajnalban óránként indultak a zsúfolt buszok a munkásokkal a városba. Vannak, akik most is ingáznak, de jóval kevesebben. A mezőgazdaságban sem látnak sok lehetőséget, inkább külföldön próbálnak szerencsét a fiatalok.

 

Imre Erika, Szabéd: – A legtöbb fiatal a bárban múlatja az időt, akinek lenne lehetősége elhelyezkedni, annak sem fűlik a foga a munkához. Rongyválogatáshoz kerestek nemrég embereket, de nemigen akadt jelentkező, igaz, kevés pénzt is ígértek. Én Marosvásárhelyen dolgozom segédszakácsként egy étteremben, az sem éri meg, sok pénzt költök az ingázásra, megtakarítani alig lehet valamit.

 

Oláh Mária, Mezőfele: – Nincs mihez kezdeniük itt a fiataloknak. Nagyon kevés vállalkozás működik a községben. Szerencsére közel van a város, legtöbben ingáznak a munkahelyükre. Nálunk nagy hagyománya van a gyékényfonásnak, de most már az sem megy úgy, mint régen. Csökkent a kereslet a fonott tárgyak iránt, az emberek a mai világban csak arra költenek, amire muszáj.

 

Moldovan Leonuţ, Mezőcsávás: – Mint mindenhol, itt is van munkalehetőség, aki igazán akar dolgozni, az talál magának való munkát. A mezőgazdaságban lenne jövő, csak a fiatalok nemigen érdeklődnek a földművelés, állattenyésztés iránt. Sokan kimennek külföldre, Németországba, Svédországba. Az ottani keresetükből házat építenek itt maguknak, aztán újra útra kelnek.