2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Minden évben, amikor megjelennek az iPhone-ok, a vásárlók egy része felháborodottan nézi az árcédulát. Azonban az elmúlt években már hozzászokhattunk, hogy a piac követi árban az Apple telefonjait. Ahogy a töltőfej és a fülhallgató eltűnt a dobozból az almás vállalatnál, szép sorban úgy vette ki a többi gyártó is az említett tartozékokat. Így nem meglepő, hogy az ár tekintetében is eljutott az Apple szintjére a többi gyártó. Sőt, a Samsung új okostelefonja már el is hagyta az iPhone-okat ilyen tekintetben.

Amint az lenni szokott az újdonságok esetében, akinek tetszik és aki meg tudja engedni magának, az mindenképpen meg fogja vásárolni. Lehet sopánkodni a magas ár miatt, de hiába. Nagy valószínűséggel ennél csak rosszabb lesz az évek folyamán, ahogy eddig tapasztalhattuk, a telefonok évről évre drágábbak.

Nem ezen kell gondolkodni, inkább érdemes megnézni, hogy milyen telefont rakott össze a Samsung, mert vannak irigylésre méltó részei is. Bár az S szériáról beszélünk, nem mehetünk el amellett, hogy ez nem egy egyszerű új generáció. Ebben ugyanis benne van a Note széria különlegessége, a stylus, vagy ahogyan a köznyelvben ismerik: a ceruza. A Note szériának nem volt utódja tavaly ősszel, hiszen az belső konkurencia lett volna a Fold modellek számára. Viszont rengetegen éppen a ceruza miatt vették a Note-okat, amikor a Samsung se szó, se beszéd nem mutatta be az új Note szériát, megjelentek a pletykák, hogy valószínűleg ötvözni fogják az S és a Note szériát. Erre később a Samsung is ráerősített a telefonvideójával, ahol két készülék kontúrja látható, amelyek a végén egybeolvadnak.

Február 9-én délután aztán vége lett a találgatásnak. Leleplezték a Samsung Galaxy S22 családot. Akkor még csak számokat tudtunk, most viszont azzal is tisztában vagyunk, hogy mire képes az új készülék. Egy biztos: erőnek nincs híján. A telefoncsaláddal kapcsolatban persze elmaradt a meglepetésfaktor. A sok kiszivárogtatás miatt túl sok újdonság nem maradt a Galaxy Unpacked (azaz a Galaxy kicsomagolása) 2022 eseményre.

De vissza a készülékekhez, három is érkezett: az S22, az S22+ és az S22 Ultra. Az első két modellnél lényegében csak ráncfelvarrásról beszélhetünk, fejlődött a kamera és megkapta az újabb csipet. Mindkét modellnek ugyanaz a háromkamerás formaterve. Az S21, illetve S21+-nál 23%-kal nagyobbak a kameraszenzorok, képes 8K-s videó rögzítésére, 50 megapixeles széles látószögű, 12 megapixeles ultraszéles látószögű, illetve egy 10 mega-pixeles, háromszoros optikai zoomolásra alkalmas telefotólencsét kaptak a mobilok. A Samsung elmondása szerint tovább javult a kamera HDR funkciója, az éjszakai fotózás, valamint a portréfotók minősége is. Ezt időközben az internetre felkerült összehasonlító képek is igazolták.

Továbbra is a két „gyengébb” modellnél maradva, a kijelzők tekintetében a sima S22 egy 6,1 hüvelykes, míg az S22+ egy 6,6 hüvelykes, 120 Hz-es kijelzőt kapott. Maga a kijelző AMOLED technológia. Ez röviden annyit jelent, hogy másodpercenkét 120-szor tudja megváltoztatni az éppen rajta szereplő képet, annak minősége pedig közel tökéletes. Akkumulátor tekintetében a kisebb egy 3700 mAh-s aksit, míg a plus modell egy 4500 mAh-s akkutelepet kapott. A készülékek négyféle színben lesznek elérhetők: fantomfekete, fantomfehér, zöld és rózsaarany. A sebességükért a Samsung saját gyártású 4 nm-es Exynos 2200-as processzora felel. Az alapmodelleknek 8 GB RAM és 128 GB tárhelye van. Utóbbi felár esetében bővíthető. A Samsung Galaxy S22 Romániában 4200 lejről, míg az S22+ 5200 lejről indul.

De nem ezek az igazi zászlóshajók. Hanem a Galaxy S22 Ultra, amely hatalmas előrelépés az S21 Ultrához képest. Ha röviden kellene mindent összefoglalni, azt lehetne mondani, hogy minden megváltozott. Az S22 Ultra valamilyen szinten a Note széria utódja is, így rendelkezik S-Pen támogatottsággal és integrált dokkolóval. A két kisebb modell nem kapta meg a „ceruzát”.

A kijelző tekintetében óriási, 6,8 hüvelykes a panel, amely a Samsung Vision Booster technológiájának köszönhetően akár 1750 nites fényerőre is képes. Ez a piacon jelenleg egyedülálló, kiugróan magas érték. A valósághű és – a tesztelők elmondása szerint – szinte tapintható képekről ebben az esetben is a Dynamic AMOLED 2X panel gondoskodik. A képfrissítés sebessége – hasonlóan a másik két modellhez – 120 Hz.

A kamerák számában itt van egy ugrás, nem három, hanem négy kamera kapott helyet a készülék hátoldalán. A készüléknek van egy 108 megapixeles széles látószögű, egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű, valamint két 10 megapixeles telefotólencséje. Utóbbiaknak köszönhetően az előző két modell háromszoros optikai zoomja helyett itt tízszeressel lehet számolni. A telefon továbbá a Samsung eddigi legnagyobb kameraszenzorját tudhatja magáénak. Természetesen az S22 Ultra is megkapta a 100-szoros digitális zoom lehetőséget, amely a képeket feldolgozó továbbfejlesztett mesterséges intelligenciának köszönhetően még tisztább képeket készít.

A telefon belsejében ugyanaz a processzor, mint a kisebb testvérek esetében, de a memória változott. Az alapmodell szintén 8 GB RAM-os és 128 GB belső tárhelyű, aki nagyobb tárhelyet szeretne, az extra RAM-ot kap. A 256 és 512 GB-os változatok 12 GB RAM-mal érkeznek.

A nagy kijelző és az erős belső részek miatt nagy akkumulátorra is szükség van, hogy a telefon kibírjon egy teljes napot. Erről gondoskodtak is a Samsungnál. Egy 5000 mAh-s telepet kapott az S22 Ultra. A színek szinte ugyanazok, mint az S22 és S22+ esetében, annyi különbséggel, hogy a rózsaarany helyett különleges burgundivörös színben lesz elérhető a készülék.

Mindhárom típus Andorid 12-vel és a Samsung legújabb, 4.1-es Ona UI felületével érkezik.

A feketeleves az ár. A Samsung Galaxy S22 Ultra alapváltozata 6200 lej, míg a 12 GB RAM-mal és 256 GB belső tárhellyel rendelkezőért 6700 lejt kérnek. Ha valakinek mindenből a legjobb kell, 7200 lejt kell leperkálnia. Ezzel pedig már meghaladta az iPhone 13 Pro Maxot. A különbség persze nem nagy. Itt az ízlés dönt.

Ha valaki szörnyülködve nézi az árakat, gondoljon arra, hogy az S22 Ultra zöld változatából már hiány van, ahogyan ősszel sokat kellett várni az új – szintén méregdrága – iPhone-okra is. Tehát vásárló van itthon is, méghozzá szép számban.

Most már csak az a kérdés, hogy mennyire fogják kiállni az idő próbáját a Samsung új eszközei? Hamarosan ilyen téren is okosabbak leszünk, illetve az is kiderül, hogy milyen típushibáik vannak, ha vannak.

Samsung Galaxy S22/S22+

Forrás: Samsung