2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület természetjárásról, honismeretről és környezetvédelemről szóló kiadványát keresse az EKE helyi szervezeténél.

Tartalmából:

– Az EKE-napi fogalmazáspályázat díjazása

– Megjelent a 2012-es EKE-naptár

– Túra a Boga-patak völgyében és a Bucsecs-hegységben

– Erőss Zsolt: Visszatérés a csúcsra

– Bemutatkozik a francia klubok szövetsége

– Salamon-kő, a mondákkal átszőtt szikla

– A Les-völgyi Tutajos-barlang

– Víz alatti invázió

– A fulladás elsősegélye

– Csillagok, növények, madarak és gombák

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület természetjárásról, honismeretről és környezetvédelemről szóló kiadványát keresse az EKE helyi szervezeténél.

Hét erdélyi megye huszonkét településéről összesen 90 fogalmazás érkezett az EKE-napi pályázatra. A megmérettetés értékelése, a díjazottak névsora és az egyik első helyezett fogalmazása egyaránt olvasható az Erdélyi Gyopár legfrissebb lapszámában.

A csillagászatnak, védett növényeknek, madaraknak, gombáknak is helyet adó kiadvány ezúttal is színes olvasnivalóval kecsegtet, Dezső László országos EKE-elnök szerint „táplálékkal szolgál”. A vezércikkíró Erdély értékeinek fontosságát egy vele megtörtént esettel szemlélteti, zárszóként megállapítva: „Az Erdélyi Kárpát-Egyesület szervezetei és tagsága által képes arra, hogy mindezt megőrizze, közkinccsé tegye, hogy az igazira, a valódira éhes turisták is mindig táplálékhoz jussanak. Csupán akarat és összefogás kell hozzá. Legyünk képesek erre is.”

E lapszám hasábjain is olvashatjuk az EKE-osztályok híreit, régi turistaösvényekre kalauzol Hints Zoltán, túrát ajánlanak a szerzők a Boga-patak völgyébe, illetve a Bucsecs-hegységbe, dr. Kovács Lehel ismerteti a mondákkal átszőtt Salamon-kő rejtélyeit, Vári László pedig a Tutajos, avagy a Les-völgyi vizes barlangot.

Csíksomlyói – nem akármilyen – vendéglátásban lehet része a turistának, derül ki az Erdélyi Gyopárból, melyből ezúttal sem hiányoznak a Mária-út hírei, de aki külföldi célpontot választana, a Francia Alpesi és Hegyi Klubok Szövetségének ismertetőjét nem árt elolvasnia.

Visszatérés a csúcsra címmel ad hírt egészségének alakulásáról, egy újabb nyolcezres csúcs meghódításáról Erőss Zsolt, akinek pedig a múlt eseményei jelentenek érdekfeszítő olvasmányt, javasoljuk Lukács József írását Az ENKE „magas érdekből” való megszüntetése címen.

Érdekes összhangot képez Imecs István Víz alatti invázió cikke és Zsigmond Éva írása: A fulladás elsősegélye. Elolvasva ezeket, rádöbbenhetünk, hogy mindkettő középpontjában az ember áll, s nem kizárt a fulladás veszélye.

A felsoroltakon túl még számos írás gazdagítja az Erdélyi Gyopár ezen lapszámát, de legyen az is – akár az ajánlott cikkek tartalma – meglepetés az olvasók számára.

A 120 esztendős Erdélyi Kárpát-egyesület kéthavonta megjelenő, természetjárás, honismeret, környezetvédelem témaköröket felölelő kiadványát keresse az EKE-osztályoknál!