2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ajánló

A Hargita Népe napilap havi agrármagazinja, a Székely Gazda legfrissebb, áprilisi számának tartalmából:

Értéket teremtenek, gazdapartnereket keresnek címmel János Ferdinánd kertészmérnökkel, a két éve megalakult, csíkmadarasi székhelyű Ribon Natúr Szövetkezet vezetőjével készült interjú. A beszélgetésből kiderül, hogy a bogyós gyümölcsök termesztésére, feldolgozására és értékesítésére szakosodott szövetkezet keretében milyen üzleti, együttműködési lehetőségeket kínálnak a fekete ribizli, a csipkebogyó, más bogyós gyümölcsök termesztésére vállalkozó gazdáknak.

Hosszú távon jó befektetés a baromfitenyésztés – vallja Péter Zsolt homoródszentmártoni baromfitenyésztő, aki Nagyálmos Ildikó riportjában a bajnoki címet eredményező hobbijába, a profi szinten űzött postagalambászatba is betekintést enged.

A Hargita megyében működő mezőgazdasági szakiskolákat bemutató sorozatban ezúttal Felcsík meghatározó agrároktatási központjába, a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskolába látogattak el. Bíró István A gazdálkodást igenis tanulni kell című írását az áprilisi Székely Gazda 11-14. oldalain olvashatják.

Szép pénzt fial a mangalica – Sinka Arnold falugazdász, nyikómalomfalvi mangalicatenyésztő egyfajta hangos kalkulációt készítve vette számításba bevételeit és kiadásait. A mangalicán megvalósítható nyereség több mint meglepő. Részletek a lap 15. és 16. oldalán.

A méhészeknek szóló rovatban Zöldi István csíkszéki mézlovag ezúttal a kaptárakban lapuló tünetmentes gyilkos betegségről, a nozemózis különböző válfajairól ír. Suba Kálmán falugazdász azokra az aktuális, tavaszi legelőkarbantartási tennivalókra hívja fel az állattartók figyelmét, amik a legeltetési szezon megkezdése előtt esedékesek.

Olvassák, forgassák haszonnal a Székely Gazdát!

Domján Levente, a Székely Gazda főszerkesztője