2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jövő héten foglalják el a meggyesfalvi negyedbeli volt munkaorvostani klinika épületét a gernyeszegi tébécé-preventóriumból kiköltöztetett gyerekek.


Jövő héten foglalják el a meggyesfalvi negyedbeli volt munkaorvostani klinika épületét a gernyeszegi tébécé-preventóriumból kiköltöztetett gyerekek. Az új székhely rendbetételén tegnap ottjártunkkor javában dolgoztak a munkások.

Mint ismeretes, a gernyeszegi Teleki-kastélyban több évtizede működő tbc-preventóriumot idén ki kellett költöztetni, ugyanis a tulajdonosok visszakapták az ingatlant és lejárt a határidő, ameddig az egészségügyi intézmény benne maradhatott. A Maros Megyei Klinikai Kórház fennhatósága alá kerülő hetvenágyas preventóriumnak hónapokon keresztül keresték a megfelelő épületet, majd mivel a munkaorvostani klinika átköltözött a 2-es járóbeteg-rendelőbe, a meggyesfalvi épület mellett döntött a megyei kórház vezetősége.

Dr. Luca Nelu, a tbc-preventórium igazgatója lapunknak elmondta, a hónap elején átadták a kastélyt az örökösöknek és a költözés idejére a beutalt gyerekeket hazaküldték családjukhoz, hozzátartozóikhoz. Az új székhely rendbetétele jelenleg is zajlik, az emeleten lévő hálószobákat már nagyjából rendbe tették, így hétfőtől költöztetik be a gyerekeket. Az egészségügyi intézmény továbbra is hetvenágyas kapacitással fog működni, a hálószobákban 3-4 ágyat helyeznek el.

Az igazgató elmondta: reméli, elégedettek lesznek az új székhellyel, a kastélynak ugyanis megvolt a maga varázsa, de régi épület volt, magas termekkel, amelyek kifűtése hatalmas költségekkel járt.

A meggyesfalvi létesítményben, ahogyan azt Gernyeszegen is tették, tantermeket rendeznek be, ahol óvónő és tanítónő foglalkozik a legkisebbekkel, míg az öt-nyolc osztályos gyerekek várhatóan a negyedbeli iskolába járnak majd, hogy ott-tartózkodásuk miatt ne maradjanak el a tananyaggal. Dr. Luca Nelu kifejtette, a hozzájuk kerülő három és tizennégy év közötti gyerekek általában 3-6 hónapot töltenek a preventóriumban.

Hangsúlyozta, nem tbc-fertőzött gyerekekről van szó, hanem olyanokról, akik egészségükre veszélyt jelentő környezetben, nyomorban nevelkednek. Esetenként a szülők tébécések, vagy maguk a gyerekek egykor fertőzöttek voltak és a visszaesést elkerülendő tartják őket megfigyelés alatt, vagy egyszerűen a család olyan nincstelenségben él (omladozó lakásokban, fűtés nélkül), hogy a gyerek fokozott tébécéveszélynek van kitéve. Sok gyerek vidékről, például Maroshévíz környékéről származik. Általában távolabbi hozzátartozók vagy a polgármesteri hivatalokban dolgozó szociális asszisztensek javasolják, hogy hozzák be őket.