2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Régi baráti kapcsolatot elevenítettek fel tegnap délben a marosvásárhelyi Grand Szálloda gyűléstermében, ahol megalakult a román–kínai gazdasági, kulturális baráti társaság megyei fiókja.


Régi baráti kapcsolatot elevenítettek fel tegnap délben a marosvásárhelyi Grand Szálloda gyűléstermében, ahol megalakult a román–kínai gazdasági, kulturális baráti társaság megyei fiókja. Az eseményen jelen volt, többek között, Liu Zeng Wen, a Kínai Népköztársaság bukaresti nagykövete, a kulturális attasé és Maros megyei személyiségek.
A nagykövet ünnepi beszédében románul elmondta, hogy a román és kínai kormány 2004-ben kötött partneri kapcsolatot, így megvan az intézményesített feltétele annak, hogy valóban pragmatikus együttműködés alakuljon ki a baráti társaság révén. Maros megye jelentős gazdasági potenciállal rendelkezik, ugyanakkor gazdag kulturális öröksége is van, amely iránt érdeklődnek a kínaiak, így sokrétű kapcsolat jöhet létre a két ország között. Ionescu Flavius, a baráti társaság megyei fiókjának elnöke kifejtette: Kína a világ gazdasági nagyhatalmai közé tartozik, ezért megkülönböztetett figyelmet érdemel. Lokodi Edit Emőke, a megyei tanács elnöke külön kiemelte a nagykövet érdeklődését megyénk és a régió iránt. Konkrét projektek lehetőségét is felvetették a kétoldalú tárgyalásokon. Többek között a további együttműködést az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel, de a kultúrcsoportok cseréjét is szóba hozták. Az elnök asszony megígérte: a baráti társasággal közösen az önkormányzat kidolgoz egy stratégiát, amelyben gazdasági, kulturális, sport- és egyéb együttműködési területeket jelölnek meg, és arra is figyelnek, hogy mindez működőképes legyen. Így áthidalható a földrajzi távolság a két ország között – mondta az elnök asszony.
Eduard Draică, a baráti társaság országos elnöke kifejezetten örül annak, hogy megyénkben is lesz egy fiókegység, mert akkor a központi régióban is kiterjeszthetik tevékenységüket.
Az ünnepi beszédeket követően a nagykövet írt a társaság aranykönyvébe, majd hivatalosan is átadta azt a márványtáblát, amelyet a társaság Görbe utcában levő székhelyének homlokzatára tesznek fel. Végül pedig egy, az UNESCO tárgyi világörökségének számító hagyományos kínai szőttest nyújtott át vendéglátóiknak. A baráti társaság megyei kirendeltségének elnöke: Flavius Ionescu ügyvéd, ügyvezetője Angela Isăroiu, alelnökök: Silviu Morariu, Raul és Florin Rădiţoiu.