2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kiütéses győzelmet aratott a Marosvásárhelyi Szörnyek az amerikaifutball-bajnokság második fordulójában, szombaton a meggyesfalvi pályán. A házigazdaként pályára lépő alakulat 62-0-ra verte a bukaresti Titánokat.

Az amerikaifutball-bajnokságot két év után rendezik meg ismét Romániában. Miután 2020-ban a járvány miatt törölték, az idén is a szokásos tavaszi idény helyett őszre költöztették a mérkőzéseket.

A 2021-es pontvadászatba hat csapat nevezett be, eggyel több, mint 2019-ben, pluszban a Resicabányai Mozdonyok (Locomotives) jelentkeztek, de a marosvásárhelyi csapat, a Maros Szörnyek (Monsters) is egészen más kerettel és célkitűzéssel indul. 2019-ben a Szörnyek ugyanis győzelem nélkül, néhány éve folyamatosan az utolsó helyen végeztek, amikor a csapatot vezető Derzsi Zoltán úgy döntött: ez így nem mehet tovább. Kanadai edzőt hoztak a 2020-as idényre, aki a játék számos csínjánra és bínjára megtanította a fiúkat, azonban az idényt elmosta a pandémia. A tudás azonban maradt, és Derzsi Zoltán, aki ismét átvette az edzői teendőket, néhány játékost is hozott, akik többletet biztosítanak a csapat játékának. Így került a csapatba Ukrajnából Makszim Cserepivszkij, Dmitro Szerbin, Roman Boguszlavszki és Igor Procenko, valamint az amerikai Tim McGee. Továbbá ismét itthon játszik Szász Csaba, aki egy ideig a kolozsvári Kereszteseket (Crusaders) erősítette. A külföldiek mellett pedig a helyi játékosok is nagyon sokat fejlődtek, és így egészen más szintű csapatot tudtak kiállítani a idei bajnokságra.

Már az első fordulóban igen szoros meccset játszottak a Szörnyek a sokszoros bajnok bukaresti Lázadók (Rebels) otthonában, ahol egyetlen touchdown különbséggel, 18-12-re kaptak ki, szombaton azonban a szerényebb képességű fővárosi csapatot, a Titánokat (Titans) valósággal leiskolázták. Már az első negyedben 14-0 volt az eredmény, előbb Radu Adam a hatpontos célt 80 yardos futással szerezte meg, majd Kiss Jonatán a kétpontos konverzióval növelte az előnyt. Aztán Szerbin volt az, aki elkapta a célterület sarkában a quarterback húszyardos passzát. A második negyedben folytatódott a hazai pontgyártás Szőlősi Hunor, Boguszlavszki és Szerbin két további céljával, egyet sikerült konvertálni is, ismét Szerbin révén. 

40-0 után a második félidőben, a nagy különbségre való tekintettel, már nem állították meg az időt, így „csak” 22 pontra futotta, az egyik célt maga Makszim Cserepivszkij quarterback hozta a csapatnak, miután a húsz yardra bedobott labdát nem passzolta le senkinek, egyedül futott el vele az ellenfél célvonaláig.

A kiírás szerint az első négy csapat jut a rájátszásba, és az idén a Szörnyek el sem tudják képzelni, hogy nem lesznek ott a legjobbak között. Ehhez azonban a Titánok elleni győzelem csak az első lépés, a hasonló képességű csapatok ellen is nyerniük kell. Két hét múlva a Resicabányai Mozdonyok otthonában folytatódik a bajnoki szereplés a marosvásárhelyi csapat számára.


Eredményjelző

A 2021-es amerikaifutball-bajnokság eddigi eredményei: Bukaresti Lázadók – Marosvásárhelyi Szörnyek 18-12, Bukaresti Titánok – Resicabányai Mozdonyok 0-56, Kolozsvári Keresztesek – Temesvári 89-esek 14-6, Marosvásárhelyi Szörnyek – Bukaresti Titánok 62-0, Temesvári 89-esek – Bukaresti Lázadók 7-56.