2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hogyan védekezzünk a vízhiány ellen?

Az utóbbi időben egyre nagyobb problémát okoz az öntözés hiánya. Egyes helyeken kritikussá vált a helyzet, a kutakat teljesen kimerték. Mivel sok helyen szinte az alapszükségletekre sem elegendő a víztartalék, a kert rendszeres locsolása nem jöhet szóba, de még ilyen helyzetben is ki lehet hozni belőle a maximumot különböző trükkökkel, praktikákkal.

Az egyik legfontosabb szempont, hogy folyamatosan és egyenletesen adagoljuk a vizet, ne szakaszosan vagy rendszertelenül. Nagyon hasznos, bevált praktika a talajfelszín takarása, hiszen ezáltal megvédhetjük a kiszáradástól. Ezt a legkönnyebben mulcsozással tudjuk elérni, növényi maradványok vagy akár szalma használatával. Az eljárás lényege, hogy a növények körüli területet beszórjuk ezekkel a szerves maradványokkal, ezáltal megvédjük a talajt a kiszáradástól, így ha öntözünk, az hosszabb ideig tudja kifejteni a pozitív hatását. Emellett ez a módszer arra is jó, hogy a gyomok szaporodását, növekedését visszafogja.

Ebben az időszakban nagyon sok hely felszabadul a kertben. A hagyma, a fokhagyma, a zöldborsó, a saláta, a retek kiszedése után nagy terület marad parlagon. Ezt kár lenne nem kihasználni vagy hasznosítani. A legjobb megoldás a másodvetés beiktatása lenne, hiszen így egy földterületről többször, többféle termést takaríthatunk be. Viszont tudni kell, hogy a másodvetésnek csak akkor van létjogosultsága, ha tudunk öntözni.

Ha minden feltétel adott, érdemes belevágni, hiszen nagyon sok növényt vethetünk vagy ültethetünk most is. Széles a másodvetésre alkalmas növények palettája, de mindenképpen célszerű a rövidebb tenyészidejű fajták közül válogatni.

Ebben az időszakban ajánlott elvetni a zöldbabot, újabb zöldborsót, az uborkát, a retket, a céklát, a spenótot, a leveles kelt, a póréhagymát és még sorolhatnám, hiszen nagyon sok növény alkalmas másodvetésre.

A zöldbab esetén válasszunk inkább a zöld hüvelyű fajták közül, mert azokat a magvak kifejlődése előtt is betakaríthatjuk és fogyaszthatjuk. Bevált praktika, hogy a zöldbab gyorsan kikeljen: vetés előtt a vetőmagot pár órára áztassuk vízbe.

A cékla esetén rövid tenyészidejű fajtát válasszunk, uborkából a konzervuborka ajánlott.

Meglepőnek tűnhet, de például a burgonya is alkalmas lehet másodvetésre. Ha az apró gumókat nedves, hűvös helyen előcsíráztatjuk, késő ősszel is fogyaszthatunk friss újburgonyát.

A zöldség mellett érdemes megemlíteni a virágokat is, hiszen szintén július közepén kell a százszorszép, a nefelejcs vagy az árvácska magját elvetni.

Tartsuk szem előtt, hogy a másodvetésű növények ugyanolyan gondozást igényelnek, mint a tavasziak. Tehát figyeljünk a gyomtalanításra, a növényvédelemre és a már fentebb is említett öntözésre, ami nélkül ebben az aszályos időszakban szinte biztos, hogy minden befektetett munkánk kárba vész.

Ne feledjék, kertészkedni nyáron is ugyan olyan szép és hasznos, mint tavasszal, és kis odafigyeléssel termékenyebbé tehetjük a kertünket.

Fotó: archív