2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Minden idők legjelentősebb Maros megyei sporteseményének nevezte a Transylvania Triathlon Festival 2022 multisport-világbajnokságot  Amza Mărgărit versenyigazgató a jövő heti rendezvényt felvezető keddi sajtótájékoztatón. A vb-re több mint 1500 sportoló érkezik a világ negyven országából, a kísérőversenyekre (éjjeli úszás és éjjeli szaladás) pedig helyi amatőr sportkedvelőket is várnak a szervezők: a Román Triatlonszövetség, a Master Ski & Bike Sportklub, a Sportlife România, a Sportminisztérium, a Maros Megyei Tanács, valamint a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és a marosvásárhelyi tanács támogatásával.


Fotó: Soós Zoltán közösségi oldala„Nem szükséges különösebben ecsetelni az egymást követő páros napokon rendezendő négy különböző világbajnokság jelentőségét. De ugyanilyen fontos az a gazdasági boom is, amelynek kiváltképpen a vendéglátóipar lesz a haszonélvezője – emelte ki Amza Mărgărit. – Gondoljunk bele, a több mint 1500 versenyző, a kísérőik és a nemzeti csapatok egyéb tagjai jelentős bevételhez juttatják majd a helyi szállásadó helyeket és vendéglőket! Ez alapján pedig képet kapunk a rendezvény nagyságáról is.”

Maros megye elnöke szerint egy ilyen jelentőségű sportesemény jól mutatja a megyében rejlő lehetőségeket, ezért örömmel bocsátották a szervezők rendelkezésére az alárendeltségükbe tartozó Transilvania Motor Ring pályát, amely szerinte a legkomplexebb helyszín az ilyen típusú sportesemények megszervezésére. „Minden rendezvény a térség jó hírét viszi tovább, és azok, akik itt megfordulnak, remélhetőleg még visszatérnek hozzánk” – fogalmazott Péter Ferenc.

„Marosvásárhely szereti a sportot, és a sport is szereti Vásárhelyt” – kapcsolódott a nyilatkozók sorához a megyeszékhely polgármestere. Soós Zoltán közölte, a város félmillió lejjel támogatja az eseményt, ezzel is jelezve, hogy komolyan gondolják a sport fontosságát, és tesznek is annak népszerűsítéséért. „Marosvásárhely ilyen eseményekkel kerülhet vissza az országos és a nemzetközi sport térképére” – magyarázta. Hozzátette: a szervezők rendelkezésére bocsátották az igényelt sportlétesítményeket és köztereket is, így a főteret, a Somostetőt és a Víkendtelepet. „Igyekeztünk mindezt úgy megoldani, hogy a helyi lakosság mindennapjait se zavarjuk” – fogalmazott.

A Román Triatlonszövetség elnöke, Vlad Stoica szerint a multisport-világbajnokság rendezői munkája tökéletesen példázza, milyen kell legyen az intézményi együtműködés. „Minden álszerénység nélkül ki tudom jelenteni, hogy a helyi szervezőcsapat, amely felvállalta az élők sorából fájdalmasan korán távozott Klosz Péter örökségét, világszinten az egyik legprofibb ebben a sportágban. Marosvásárhely pedig rendkívüli körülményeket biztosít a legmagasabb szintű versenyek megrendezéséhez” – mondta. Hozzátette: bízik benne, hogy a román válogatott mintegy 30 sportolójának legalább két érmet sikerül itthon tartania.

A rendezvény másik versenyigazgatója, a főszervező Master Ski & Bike klub elnöke szerint az, hogy Marosvásárhelyen ilyen jelentőségű versenyt rendezhetnek, hogy egyáltalán ilyen erős szervezői csapat létezik, testvére, az idejekorán elhunyt Klosz Péter volt sportági szövetségi elnök fáradhatatlan munkájának köszönhető. Klosz Viktor elmondta: a versenyek a Somostetőn, a Víkendtelepen és a csergedi Transilvania Motor Ring versenypályán, valamint Marosvásárhely főterén zajlanak majd. A négy világbajnokságon (cross duatlon, cross triatlon, standard duatlon és sprint duatlon) kívül a helyi sportkedvelőknek szóló versenyt is tartanak: „a Dracula Night Runra és a Dracula Night Swimre várunk minden sportbarátot, aki részesévé szeretne válni a multisport világbajnokságnak” – tette hozzá Klosz Viktor.

A nyitóünnepséget június 5-én, vasárnap 17.30 órai kezdettel a várban rendezik, hétfőn pedig elkezdődik a Somostetőn a négy vb első versenyszáma.