2024. september 17., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Náznánfalva következik

Benépesült a bölcsőde

Az elmúlt fél évben sok kedvező változás történt a Marosvásárhely metropoliszövezetéhez tartozó községben, a szentkirályi kisgyermekes családok számára azonban minden bizonnyal a legfontosabb a 40 férőhelyes bölcsőde megnyitása. 

A regionális operatív programon keresztül lehívott támogatásból 2023 tavaszán felépült korszerű létesítmény átadására az iskolakezdés napján került sor – tudtuk meg Bharta Szabolcs alpolgármestertől, aki Gál Sándorral, a polgármesteri hivatal tanácsadójával közösen számolt be a legújabb, illetve folyamatban levő megvalósításokról.

A bölcsődében egy magyar és három román csoport működik, jelenleg telt ház van – tájékoztatott az alpolgármester. Az elöljáró a tanácsadóval együtt kísért el a szentkirályi aprónép szép, tágas második otthonába, ahol a beszoktatási időszak sajátos „babakoncertje” fogadott. A szolgálatos óvónőket így egy pillanatra sem vonhattuk el a kicsik mellől, az egyik dadus, a magyarul is beszélő Suciu Loredana azonban szívesen mesélt a bölcsődei világról. Korábbi tapasztalatai szerint két hét kell ahhoz, hogy az 1 és 3 év közötti kisgyermekek megbarátkozzanak új környezetükkel. Az első gyerekcsoport 7.30-kor érkezik, és 14 óráig marad a bölcsődében, a hosszított programba íratottaknak délelőtt 11 órától este 7 óráig viselik gondját. Mivel a konyha még nem működik, az ebédet egy marosvásárhelyi vendéglőből hozatják, a reggelit a szülők biztosítják a kicsiknek, amint azt a folyosón sorakozó kis táskák is elárulták.

A nagy igényre való tekintettel a helyi önkormányzat Náznánfalvára is épít egy – a szentkirályinál is modernebb – bölcsődét. A közel 9 millió lej értékű beruházásra a Közép-romániai Régiófejlesztési Ügynökséghez benyújtott nyertes pályázattal szereztek anyagi erőforrást, az önrész majdnem az összeg felét teszi ki. Az épület a kultúrotthon szomszédságában kap helyet. 

– Elkészült a műszaki terv, jóvá is hagyták, megvannak az engedélyek, a versenytárgyalás következik a kivitelező kiválasztására. A munkálat befejezésének határideje legtöbb 44 hónap – tájékoztatott Bharta Szabolcs.



A község legnagyobb beruházása 

48 utcát korszerűsítenek

A polgármesteri hivatal épületében kifüggesztett jövőbeli tervek listájáról valamennyi programpont megvalósult, vagy elkezdődött a megvalósítása – értett egyet Bharta Szabolcs alpolgármester és Gál Sándor, az intézmény tanácsadója.

A legnagyobb – közel 18 millió lej – értékű projekt az Anghel Saligny program keretében zajló infrastrukturális fejlesztés, ami a község 48 utcájának leaszfaltozását foglalja magában összesen mintegy 8 kilométeren, továbbá járdaépítést, a sáncok és esővíz-elvezető rendszerek kialakítását, valamint a még meglévő föld feletti villamos vezetékek föld alatti kábelekre való cserélését. Amint arról február elején beszámoltunk, a kivitelezés idén januárban kezdődött, és azóta a – főként új utcákat érintő – munkálat közel fele el is készült. Ottjártunkkor (múlt szerdán) a szentkirályi Berek és a náznánfalvi Szőlő utcában dolgoztak a munkagépek. A továbbiakban a községközponti Rózsa, Dombalja és Krizantém utca, illetve azok környéke következik. 

Az aszfaltozásnál maradva Gál Sándor egy másik kiírásról is tájékoztatott, ami a Hajnal negyed harmadik részére és még néhány további utcára vonatkozik. Ez utóbbi pályázat elbírálás alatt van. Jóváhagyták viszont a mezőgazdasági utak felújítására a vidékfejlesztési ügynökséghez (AFIR) benyújtott, 5,5 millió lej értékű projektet. A helyi költségvetésből a szentkirályi Maros utca egy szakaszát újítják fel, lefedik a sáncokat, szélesítik az úttestet, új járdát építenek, illetve elvégzik a szükséges közművesítési munkálatokat.


Versenytárgyalás alatt a tanuszoda-építés

A négy évvel ezelőtt megfogalmazott tervek között egy kétmedencés, modern tanuszoda létrehozása is szerepelt a községközpontban. Legutóbbi látogatásunkkor még nem lehetett tudni, milyen elbírálást kap az Országos Beruházási Társasághoz (CNI) benyújtott projekt, azóta azonban megérkezett a kedvező elbírálás. 

– Az előtanulmányok, a hatástanulmány, a geotechnikai tanulmány már az év elejére elkészült, és a vízügyi hatóság engedélyét is már akkor megkaptuk. Folyamatban van a versenytárgyalás, négy cég jelentkezett a kivitelezésre, közülük hárman Maros megyeiek – tájékoztatott Gál Sándor.


Megújulnak a tanintézetek

A szentkirályi és a náznánfalvi iskola felújítására és bővítésére is sikeresen pályázott az önkormányzat. Az országos helyreállítási terven (PNRR) keresztül finanszírozott, 44 millió lejes beruházás szintén versenytárgyalás alatt van, a kivitelezés rajtja Gál Sándor szerint jövő tavaszra várható. Szintén a PNRR-n keresztül hívtak le támogatást a két tanintézet bútorzatának korszerűsítésére és modern digitális taneszközök beszerzésére. A bútorzat fele már megérkezett, az elkövetkezőkben az oktatási felszerelést – okostáblákat, laptopokat, szaktermi felszereléseket – is meg kell kapniuk. A változások a községközponti óvodát is érintik, jövő hónapban valószínűleg el is kezdődik az épület felújítása, korszerűsítése – tudtuk meg Bharta Szabolcs alpolgármestertől. A részben kormánypénzből, részben helyi alapból finanszírozott munkálat idejére a gyermekeket a művelődési házba költöztetik – tette hozzá az elöljáró, akitől azt is megtudtuk, hogy az óvodaépületbe a padlófűtést is bevezetik, illetve napelemes rendszert is használnak majd a létesítményben.

Fotók: Nagy Tibor


Hőszigetelik a tömbházlakásokat

Februárban adtunk hírt arról, hogy az önkormányzat több ingatlan – a községközponti orvosi és állatorvosi rendelő, a náznánfalvi kultúrotthon, valamint egy magántömbház – energetikai hatékonyságának növelését célzó pályázata is nyertes lett. A szintén uniós alapokból finanszírozott munkálatok azóta mindenhol megkezdődtek: a két rendelőnél jelenleg az utolsó simításokat végzik, a tömbházlakásoknál pedig nemrég kezdődött a hőszigetelés, ottjártunkkor, a szitáló esőben is dolgoztak a kivitelező cég alkalmazottjai. 

– Az ingatlannál energiatakarékos megoldásokat alkalmaznak, például napelemes rendszert, az erkélyeket nyílászárókkal építik be – tájékoztatott az alpolgármester. 

A náznánfalvi kultúrotthon hőszigeteléséhez is hozzáfogtak. A helyi önkormányzat a szentkirályi kultúrotthon energiatakarékosságának növelésére is készített egy tervet, ez még nincs elbírálva. Ugyanez a helyzet a polgármesteri hivatal épületét, egy fedett parkolót, a szentkirályi kultúrotthont és a náznánfalvi sporttermet érintő napelemes projekttel. 


Négy elektromos töltőállomás

Várják a PNRR-s alapokból készült, minimálisan módosított általános urbanisztikai terv jóváhagyását, már csak a szaktárca engedélyére van szükség. Nyertes lett ugyanakkor a négy elektromos töltőállomás létrehozására szintén a PNRR-hez benyújtott pályázat. A töltőállomásokból három a községközpontban – a Maros utca bejáratánál, a Darina üzlettel szemben, a polgármesteri hivatal épületénél és az óvoda parkolójában – kap helyet, a náznánfalvi a református templom parkolójában lesz. Jelenleg a versenytárgyalás zajlik a kivitelező kiválasztására. Az önkormányzat a roncsautóprogram keretében benyújtott pályázattal 120 ezer lejt hívott le egy új elektromos autó megvásárlására. 

– Egy, a marosvásárhelyi önkormányzattal közös projektünk 18 elektromos autóbusz beszerzésére vonatkozik, ez is folyamatban van. Benne vagyunk az ADI Transport társulásban, a magas működtetési költségek miatt azonban még nem sikerült elindítani a szolgáltatást, ez valamennyi önkormányzat számára nagyon megterhelő – mondta el Bharta Szabolcs alpolgármester. 


A vízproblémák orvoslása

Nem érkezett még végleges visszajelzés a vízhálózat bővítésére és a két településen egy-egy vízmedence építésére vonatkozó pályázatra, amit a PNRR-hez nyújtott be a községvezetés. Időszerűsíteni kellett a dokumentációt, a meglévő engedélyeket, illetve egy topográfiai tanulmányra is szükség volt, ami el is készült, most ezek kiértékelésére várnak.

– Ez egy nagyon fontos projekt lenne, ugyanis a hatalmas fogyasztás miatt a nyáron gondok voltak az ivóvízellátással, főleg az új negyedekben, ahol az öntözőberendezések automatizálva vannak. A szolgáltató szerint, ha meglesz a két vízmedence, akkor is lesz egy hétig tartalékunk, ha a rendszer leterhelése miatt nem kapunk az Aquaservtől ivóvizet – fejtette ki Bharta Szabolcs.

Dolgoznak a Berek utcában



Megszervezik az idősek napját

Kulturális téren mit ígér az ősz Marosszentkirályon? – kérdeztük  Gál Sándort, a Marosszentkirályi Polgármesteri Hivatal tanácsadóját. 

– Szeretnénk idén is megszervezni az idősek napját. Pontos időpontot még nem mondhatok, mivel még tárgyalásokat folytatunk a támogatókkal, de mindenképpen ez lesz a soron következő rendezvény a községben – tájékoztatott Gál Sándor. A polgármesteri hivatal tanácsadója azt is elmondta, hogy a szüreti bál ezúttal elmarad, a községközponti művelődési házban ugyanis óvodatermeket kell kialakítaniuk a kisdedóvóban zajló munkálatok idejére. A kultúrházban fogadják ugyanakkor azokat az ingatlantulajdonosokat, akik élni szeretnének a kataszteri munkálatot lezáró, október 12-ig tartó fellebbezési időszak nyújtotta lehetőséggel. 


Négyen képviselik az RMDSZ-t a helyi tanácsban

A június 9-ei helyhatósági választásokon az RMDSZ marosszentkirályi szervezete által támogatott Petru Ionuţ Budian másodszor szerezte meg a lakosság szavazatainak többségét. így a szeptember 27-én záruló mandátuma után továbbra is ő tölti be a községvezetői tisztséget. A 15-ről 17 fősre növő helyi tanácsban az RMDSZ-t az elkövetkező négy évben négyen – Gál Sándor, Ágoston Antal Lehel, Irsai Attila és Miklós Imre Béla – képviselik, ahogy eddig is. 

– Rekordszámú szavazatot hoztunk be, mégsem sikerült több RMDSZ-es tanácsosi helyet biztosítani, akkora a verseny. Mindenesetre nekünk nem az az elsődleges célunk, hogy Marosszentkirálynak magyar polgármestere legyen, hanem az, hogy a magyarok érdekei képviselve legyenek, legalább abban az arányban, amennyien vagyunk – fejtette ki Gál Sándor, a polgármesteri hivatal tanácsadója.


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató