2020. február 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rhédey-múzeum-avató

A hét végén, szeptember 20–22 között zajlik Erdőszentgyörgyön a VII. Marosszéki Lófuttatás. A rendezvény keretében számos kulturális programra is sor kerül. Szeptember 20-án, pénteken délelőtt 11 órakor az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély emeletének öt termében megnyílik az állandó Rhédey-kiállítás. Az esemény köszöntőbeszédekkel kezdődik, ezt követi a szalagátvágás és a tárlatvezetés, majd utána kerekasztal-beszélgetés lesz, amelyen a Rhédey családot érintő négy nemzet (angol, német, magyar, román) képviselői beszélgetnek Történelem és kultúra – a kulturális örökség mint több nemzet közös kincse témában. Moderátor: gróf Kálnoky Tibor. A nagyközönség előtt délután 4 órakor nyitják meg a kiállítást. 

István, a király – a Nemzeti Lovas Színház előadásában

A rendezvény másik kiemelt programpontja a budapesti Nemzeti Lovas Színház előadásában látható István, a király rockopera, amelynek nyilvános főpróbáját 21-én, szombaton délelőtt 10 órától tartják. A bemutatóra aznap 21.30 órakor kerül sor. 

További programok

A Marosszéki Lófuttatás első napján, pénteken 20 órától a Jakab Csaba & Band, 21.30-tól a Kowalsky meg a Vega koncertezik. A huszárok felvonulására szombaton déli 12 órától kerül sor, a rendezvény hivatalos megnyitóját 13 órától tartják. 14 órától néptáncelőadás látható, 16 órakor kerekasztal-beszélgetés kezdődik a Minority SafePack, Kihívások az új Európa Parlament és az új Európa Bizottság előtt címmel. Meghívott: Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő. Szintén 16 órától a Győri Ördöglovasok western show-ja tekinthető meg, 16.30-tól a Farkasnyom Egyesület barantabemutatója kezdődik, 18.50-től Pászka Lehel lovas íjász bemutatójára kerül sor, majd 19.20-tól a Győri Ördöglovasok újabb trükkös lovas produkciója látható. A napot a 23 órakor kezdődő tűzijáték zárja. 22-én, vasárnap délelőtt számos gyermekprogramra kerül sor. 11 órától pónilovaglás lesz, 12 órától Peppino bohóc interaktív előadása, 12.50-tól a Hamupipőke című lovas-zenés mesejáték következik, majd 13 órától Peppino bohóccal lufit hajtogathatnak a gyermekek. 13 órától erdélyi lovas kaszkadőrök, 14 órától a Marosszéki Íjászok bemutatójára kerül sor, 14.30-tól a Győri Ördöglovasok lovagi tornát mutatnak be. 15 órától Az Európai Unió Tanácsának román elnöksége, kihívások, következtetések címmel zajlik kerekasztal-beszélgetés, meghívottak: Császár Károly és Dinu Socotar képviselők. 16 órától a Kiss Kata Zenekar szórakoztatja a jelenlevőket. 18 órától tanulmányi ösztöndíjak átadására kerül sor. A Marosszéki Lófuttatás díjazása 18.05-kor kezdődik. 19 órától a Compact, 21 órától Charlie koncertezik. 
Kapcsolódó cikkek:

A Fehérváron légióskodó Milanov is

2020-02-23 16:58:15 // -

meghívót kapott a bolgár keretbe

A nyugati hadtest románul

2020-02-07 12:34:00 // -